Wat is een parel

Wat zijn parels?

Parels worden gevonden in de schelp van een weekdier. Het is een dubbelschalige schelp die doorgaans ook ‘pareloesters’ worden genoemd. In feite zijn het geen oesters. In tegenstelling tot edelstenen hoeft een parel niet bewerkt te worden, zij wordt in al haar volmaaktheid gevonden. Alleen de natuur bepaalt haar kleur en haar vorm. Een parel schittert ook niet, maar heeft oriënt: de subtiele kleurschakeringen en glans in het parelmoer.

Natuurlijke parels

Natuurlijke parels, die ook ‘echte’ parels of oriëntparels genoemd worden, zijn uiterst zeldzaam en dus kostbaar. Er moeten maar liefst 15.000 oesters geopend worden om een enkele parel te vinden. Zo’n parel is een speling van de natuur, veroorzaakt doordat een hinderlijke organisme, zoals bijvoorbeeld een parasier of een klein kreeftje, een pareloester binnendringt. Om zichzelf te beschermen, vormt de oester kleine laagjes parelmoer om de irritatie heen, totdat er rond, glanzend bolletje ontstaat: de parel. Als een natuurlijke parel onder een röntgenapparaat gelegd wordt, is vaak te zien dat die uit vele laagjes bestaat, het lijkt eigenlijk op een ui.

Vindplaatsen van parels zijn verspreid over de hele wereld: de Perzische Golf, de Mannar Golf (India, Sri Lanka), Australië, de eilanden in de Stille Zuidzee, De Filippijnen, Maleisië, Venezuela, Mexico en Panama. Parels worden niet alleen in pareloesters maar ook in zoetwatermosselen gevonden, bijvoorbeeld in Amerikaanse of Europese rivieren (Schotland, Duitsland).

Parels komen voor in veel, vaak subtiele, kleurschakeringen van zuiver wit tot crème, roze, gelige en groenige tinten. Ook donker gekleurde parels komen voor in tinten als donkergrijs en donkerbruin. De Perzische Golf is vanouds de belangrijkste vindplaats geweest van natuurlijke parels. De kans op het vinden van parels in dit gebeid is drastisch verminderd na de golfoorlog in 1990. Pareloesters zijn zeer gevoelig voor het milieu en het tijdens de oorlog laten volstromen van de golf met gigantische hoeveelheden olie is voldoende geweest om voor lange tijd het leven van de weekdieren aldaar onmogelijk te maken. Het herstel van het natuurlijke milieu heeft lang geduurd voordat er weer gevist kon worden naar natuurlijke parels in dit gebied.

Het mysterie van de natuurlijke parel

Het gegeven dat een uiterst zeldzame en unieke parel gevonden kon worden in een onooglijke schelp zorgde in het verre verleden voor een mantel van magie rond dit glanzende kleinood. De parel leek alle geheimen van de diepten van het waterrijk tot uitdrukking te brengen in haar mysterieuze glans. Deze magie ging heel ver, de waarde van parels werd erdoor opgedreven tot waanzinnige hoogte. Zozeer zelfs, dat ten tijde van de Romeinse overheersing een enkele parel kon volstaan een veldtocht te financieren. Bekend is ook het verhaal van Cleopatra die een weddenschap won dankzij een parel. Cleopatra beweerde ten overstaan van Marcus Antonius dat zij een maaltijd ter waarde van een heel land kon verorberen. Marcus tartte haar deze bewering met bewijzen te staven, waarop de Egyptische schone een parel verpulverde, de parelpoeder in haar glas met cider wierp en het in een teug ledigde.

Beauty

Parels zijn al zesduizend jaar lang geliefd om hun ingetogen schoonheid. Ze werden met gevaar voor eigen leven opgedoken door parelvissers en waren zeer zeldzaam. Dat betekende dat alleen de allerrijksten zich de schoonheid van een parel konden veroorloven, En dat dezen ze ook zeker. Koningin Elizabeth van Engeland bijvoorbeeld, bezat drieduizend jurken die bezaaid waren met parels; een ongekende, duizelingwekkend rijkdom. De witte glans van de parel sloot volgens de ongetrouwde koningin uitstekend aan bij haar kuise reputatie.

Parels zijn zeer zeldzaam. Er zijn maar weinig colliers die bestaan uit echt gevonden parels. Tegenwoordig worden parels gekweekt. De parels zijn er in verschillende gradaties. Verschillende kwaliteiten. Maar parels blijven altijd hun schoonheid houden. Hoe ze ook gemaakt worden.