Kralen

Zelf sieraden maken is een leuke hobby. Maar wat weet je eigenlijk over kralen? Het zijn vaak ronde kleine dingetjes met een gat er in. Door het gat kan je draad rijgen en zo krijg je een ketting of armband. Kralen kunnen van veel materialen gemaakt worden. Er zijn glaskralen, kunststof kralen, keramiek kralen en metalen kralen. Dan zijn er nog kralen van natuurlijke producten zoals kouten kralen, kokos kralen, schelp kralen en kralen van edelstenen. Eigenlijk kan een kraal van bijna alles gemaakt zijn.

Geschiedenis

De eerste kralen zijn vermoedelijk 100.000 jaar oud. Het zijn kralen gemaakt van Nassarius zee slakkenhuizen. Er zijn halskettingen gevonden van visgraten in een graf bij Monaco die waarschijnlijk stammen uit 25.000 voor Christus. In Denemarken zijn er kralen gevonden die stammen van 1400 voor Christus deze zijn gemaakt van speksteen.

Kralen werden veel gebruikt als ruilmiddel, Zo werden de slaven tussen de 16e en 20e eeuw gekocht met kralen. Ook Christopher Columbus schreef in zijn dagboek dat hij kralen cadeau deed aan de inwoners van Amerika. De Amerikaanse indianen werden nog lang betaald met kralen.

De Egyptenaren kunnen gezien worden als degene die het maken van kralen geperfectioneerd hebben. Ze waren de eerste die glazen kralen maakte (al was het nog niet met helder glas) er zijn glazen kralen gevonden in Egypte die dateren van 4000 voor Christus. De Egyptenaren hadden speciale werklieden die mooie en gedetailleerde kralen maakte.

Religie

De primitieve mens hield al een handje kralen bij zich om het boze oog af te weren. Dat was het begin van de bijgeloof dat verschillende kralen verschillende krachten hebben. In het midden oosten worden nu nog ezeltjes en kinderen gezien met een enkele blauwe kraal tegen het ongeluk.

Tegen het einde van de elfde eeuw was het in de Christelijke kerk een gewoonte geworden het aantal gebeden dat men op moest zeggen met behulp van kralen te tellen. De snoer kralen die men daarvoor gebruikte, noemde men een paternoster naar de eerste woorden van het Latijnse Onze Vader een bekendere benaming is rozenkrans. Een variatie op de rozenkrans word in meer religies gebruikt:

De rozenkrans wordt gebruikt in de Katholieke Kerk. De rozenkrans bestaat uit 5 grote en 50 kleine kralen. Dit staat voor 15x onze vader en 150x weesgegroet.

De Tasbih wordt door moslims gebruikt. Hij heeft 99 kralen deze staan voor de namen en eigenschappen van Allah.

De Mala wordt in het boeddhisme gebruikt. Deze bestaat uit 108 kralen met een kwastje eraan. De Mala wordt gebruikt voor het tellen van mantra’s.

De Lestovka, een gebedsriem die wordt gebruikt door de Russische oud-gelovigen. Hij bestaat uit 100 ribbels waarvan 9 grotere ribbels en daarvan weer drie nog grotere ribbels. Op deze manier is de gebedsriem onderverdeeld in groepen. 9 engelenorden, 12 apostelen, 38 weken dat Maria zwanger was, 33 jaar dat Jezus werd en de 17 oudtestamentische profetieën over Christus.

Wist je dat:

  • Het woord kraal in de bijbel niet voor komt.
  • Het woord kraal van het woord koraal zou afstammen.
  • Het engelse woord 'bead' van het Nederlandse woord bidden afstamt.
  • Het de gewoonte is om bij het Mardi grass carnaval van new Orleans elkaar kralen toe te werpen.
  • Er mensen zijn die kralen als sierraad onder hun huid laten plaatsen.