Leven zonder kinderen

Leven zonder kinderen

Sommigen weten al heel vroeg hoeveel kindjes ze later op de wereld willen zetten. Anderen wachten iets langer en beslissen pas als ze een geschikte partner hebben gevonden. En de meeste mensen vinden vroeg of laat wel een partner waarmee ze één of meerdere kinderen krijgen. Tegenwoordig kiezen echter steeds meer mensen voor een kindervrij leven.

Kindervrij-/kinderloos

De mensen met een kindervrij leven kiezen daar bewust voor. Mensen die kinderloos zijn willen wel kinderen maar kunnen er door omstandigheden geen krijgen. Het verschil zit hem dus in het bewust kiezen voor kinderen krijgen ja of nee. Want de kinderlozen zijn vaak mensen die er toch alles aan willen doen om toch kinderen te krijgen.

Goede reden?

Mensen die kiezen voor een kindervrij bestaan krijgen vaak kritiek op hun keuze. Blijkbaar rust er nog steeds een taboe op mensen die kindervrij willen blijven. Maar die stelling kan ook omgekeerd worden. Mensen die spijt hebben van hun kinderen kunnen dat ook niet zeggen, het taboe daar is nog veel groter.

De lijst van vragen aan kindervrije mensen is lang. Blijkbaar moet je altijd verantwoording afleggen als je geen vader-of moedergevoel hebt. Of er goede redenen voor zijn? Natuurlijk, anders zouden die mensen die beslissing niet nemen. Natuurlijk zullen er wel mooie momenten zijn met kinderen die kindervrije mensen nooit zullen meemaken. Maar wat je niet hebt kan je ook niet missen, en wie die keuze maakt zal daar wel zijn redenen voor hebben.

Vragen

  • Mensen vragen vaak of je niet egoïstisch bent als je geen kinderen wilt. Als je dat zelf beslist en je partner wil er wel kan dat inderdaad voor iemand anders grote gevolgen hebben. Maar de impact van zo'n keuze is toch groot en die moet iedereen voor zichzelf maken. Kinderen willen om je partner te plezieren is eerder egoïstisch van de partner die een kind wil. Een kind neem je per slot van rekening ook om zelf plezier, liefde en verzorging van te krijgen, dus waar zit dan het egoïsme in een kindervrij bestaan.
  • Ook een vaakgestelde vraag is of je kinderen haat. Tussen kinderen haten en er zelf geen willen ligt toch nog een wereld van verschil. Dikwijls zijn kindervrije koppels trouwens uitstekende peters of meters.
  • Op de vraag of je niet bang bent om eenzaam oud te worden kan ik kort zijn. Als je met je partner bent of een druk sociaal leven hebt wordt je niet eenzaam oud. In de meeste rusthuizen zijn de bewoners trouwens al blij als hun kinderen éénmaal per week langskomen.
  • Krijg je daar geen spijt van? Dit moet zowat de meest gestelde vraag zijn aan kindervrije koppels. Spijt is iets dat toch altijd te laat komt. Je maakt keuzes in het leven waar je op dat moment achters staat en dat is één van de risico's in het leven. Er zijn ongetwijfeld ook mensen die spijt hebben dat ze aan kinderen begonnen zijn. Die verhalen blijven echter meestal onverteld.

Voordelen

De voordelen van een leven zonder kinderen kunnen voor iedereen anders zijn. De meest gehoorde argumenten zet ik even op een rijtje.

  • Zorgeloos bestaan: je hoeft je geen zorgen te maken over opvoeding, onderwijs, vriendjes, veiligheid,...
  • Tijd: tijd is de nieuwe luxe, zonder kinderen heb je tijd genoeg om je eigen hobby of sport te beoefenen
  • Geld: kinderen opvoeden is nu eenmaal niet goedkoop, met het uitgespaarde budget kan je andere dingen doen
  • Vrijheid: verhuizen, emigreren, uitgaan, uitslapen, overwerken,... je kan het allemaal doen zonder rekening te moeten houden met je kinderen
  • Werk: veel mensen met een drukke baan willen hun carrière niet op het spel zetten door dit te onderbreken voor een zwangerschap of opvoeding

Conclusie

Welke keuze je ook maakt, er zullen altijd wel voor-en nadelen aan verbonden zijn. Je kan alleen maar iemand anders zijn keuze respecteren. Kindervrije koppels zouden zich niet moeten verantwoorden voor de keuze die ze maken, net zomin ouders dat moeten doen.