Wat zijn de verschillen tussen een wandelwagen en een buggy

Inleiding

Regelmatig gebruiken we de woorden wandelwagen en buggy en vaak door elkaar heen. We schijnen niet precies te weten wat de verschillen zijn tussen de twee begrippen. Meestal wordt kinderwagen ook nog aan de lijst toegevoegd. De verschillen zijn dan misschien niet overduidelijk, maar toch zijn er wel degelijk verschillen te noemen. In dit artikel wordt hier aandacht aan besteedt.

Wat zijn een kinderwagen, wandelwagen en buggy

Om te beginnen kijken we eerst naar wat diverse woordenboeken als betekenis hanteren bij deze begrippen. Wat dan gelijk opvalt is dat er toch wel duidelijk een verschil in zit.

Kinderwagen

  • Wagen waarin een baby liggend wordt rondgereden
  • Wieg met wielen voor een baby

Wandelwagen

  • Lichte kinderwagen zonder kap
  • Een wagen waarin jonge kinderen rondgereden kunnen worden

Buggy

  • Opvouwbaar kinderwagentje
  • Wandelwagen voor peuters

Het belangrijkste verschil tussen de begrippen zit in de leeftijd wanneer er gebruik van de wagen wordt gemaakt. De kinderwagen is voor baby's, de allerjongsten, die liggend vervoerd dienen te worden. Er is bij deze wagen geen mogelijk om de zittend te vervoeren. De wandelwagen is voor jonge kinderen, die net kunnen zitten en nog niet kunnen lopen (of nog niet ver), en is directe de opvolger van de kinderwagen. De buggy is vervolgens voor peuters, die al veel kunnen lopen, maar nog geen lange afstanden vol kunnen houden.

De meeste (moderne) kinderwagens zijn om te bouwen naar een wandelwagen, zodra de baby oud genoeg is. Deze wagens worden ook wel combiwagens genoemd.

Wanneer ga je over op de volgende wagen

De volgende vraag is wanneer je over gaat op de volgende wagen. Wanneer is je kindje oud genoeg om uit de kinderwagen te gaan en in de wandelwagen? Of van de wandelwagen in de buggy?

Om deze vraag te beantwoorden, worden er twee scenario’s geschetst.

  • Je beschikt over een kinderwagen die alleen de functie van kinderwagen heeft (dus geen combiwagen). Als dit het geval is, dan heb je binnen een jaar een buggy nodig en dan sla je de wandelwagen helemaal over. Hoewel het erg goed is om je kind zo lang mogelijk liggend mee te nemen, komt er een moment (ergens tussen de 6 en de 12 maanden) dat je kindje stevig kan zitten en om zich heen wilt kijken of dat de kinderwagenbak simpelweg te klein wordt. Een buggy is dan de volgende stap.
  • Je beschikt over een kinderwagen die wel om te bouwen is naar een wandelwagen (een combiwagen). Tussen de 6 en de 12 maanden bouw je de kinderwagen om naar de wandelwagen, net als bij het vorige scenario. De noodzaak om een buggy aan te schaffen is dan direct niet aanwezig, aangezien je een wandelwagen tot ongeveer de leeftijd van 2 a 2,5 jaar kan gebruiken. Het wordt pas lastig zodra er een tweede kindje op komst is. Veel kinderwagens zijn namelijk óf een kinderwagen óf een wandelwagen. Het is vaak niet mogelijk om gemakkelijk te wisselen tussen de twee functies. Als je jongste vervolgens in de kinderwagenbak ligt, dan is een buggy erg handig voor de oudste.

Om kort te gaan: een kinderwagen is voor baby's tot maximaal een jaar. Een wandelwagen is voor als de baby goed kan zitten of te groot is voor de kinderwagenbak, tot maximaal 2,5 jaar. Een buggy is vanaf een jaar tot ongeveer 4 jaar.

Wat zijn de verschillen tussen een buggy en een wandelwagen

Een wandelwagen en een buggy worden vanaf ongeveer dezelfde leeftijd gebruikt. Kinderen kunnen langer in een buggy vervoerd worden dan in een wandelwagen. Wat zijn de andere verschillen tussen de twee?

Een wandelwagen is over het algemeen steviger, zwaarder en makkelijker bestuurbaar dan een buggy. Het voordeel hiervan is dat de wagen tegen een stootje kan, beter overweg kan met wisselende ondergronden en je kindje wat beter ondersteund wordt bij de rug. Het nadeel is dat de wagen meer ruimte in beslag neemt, wat met name in kleinere huizen en kleine auto's een probleem kan zijn.

De buggy is in de regel kleiner, makkelijk inklapbaar, neemt minder ruimte in beslag en is simpel mee te nemen. De nadelen zijn dat het kindje vaak wat minder ondersteuning krijgt bij de rug en ook in het rijden heeft de buggy meer problemen met wisselende ondergronden (zoals zand en grind). Wel geeft een buggy meer mogelijkheden dan een wandelwagen. Als je meer ruimte in de auto nodig hebt voor spullen (bijvoorbeeld als je op vakantie gaat), dan neemt een buggy veel minder ruimte in. Ook is het bij de lichtere modellen mogelijk om ze mee te nemen op de fiets. Iets wat bij een wandelwagen nooit een optie is.

Conclusie

De verschillen zijn een stuk duidelijker. De verschillende wagens volgen elkaar op qua leeftijd waarop ze gebruikt worden. Een kinderwagen is vanaf de geboorte tot maximaal een jaar. Een wandelwagen is van een jaar tot maximaal 2,5 jaar. Een buggy is vanaf een jaar tot ongeveer 4 jaar. Daarnaast zijn de kinderwagen en de wandelwagen steviger en goed bestuurbaar, waar een buggy juist de nadruk heeft liggen op het gemak van meenemen en inklappen.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden