Werelddierendag op 4 oktober

Inleiding

KinderboerderijIedereen is bekend met Werelddierendag op 4 oktober en de gedachte achter deze dag is bij de meeste mensen ook wel bekend. 4 oktober is een dag waarop je net even wat extra aandacht geeft aan je huisdier en/of dieren in het algemeen. Zo krijgt een hond een lekker bot, een kat een snoepje en de knaagdieren een stukje wortel of iets anders lekkers. Dieren staan één dag helemaal centraal.

Wat de meeste mensen echter niet weten is waar deze dag vandaan komt, waarom er voor 4 oktober is gekozen en wat de betekenis is van 5 oktober. In dit artikel wordt hier meer duidelijkheid over gegeven.

De eerste dierendag

Margaret Ford, de voorzitter van de wereldvereniging van de dierenbescherming, kreeg in 1927 een brief van Ilse Winter uit Tsjechië. Ilse stelde in die brief voor om één dag in het jaar speciale aandacht aan dieren te geven. Margaret Ford vond dit een goed voorstel. Daarom heeft zij, samen met Ilse, een datum voor deze feestdag gekozen: 4 oktober.

Op deze dag herdenkt de Katholieke Kerk de heilige Franciscus van Assisi, die veel oog had voor natuur en dieren. Hij werd bestempeld als een echte dierenvriend en daarom leek deze datum passend voor dierendag. Vervolgens werd in 1929, tijdens een internationaal congres in Wenen over de bescherming van dieren, de datum 4 oktober officieel uitgeroepen tot Werelddierendag. In 1930 werd de allereerste dierendag wereldwijd gevierd.

Waarom Werelddierendag

HuiskatOp Werelddierendag, in Nederland beter bekent als dierendag, wordt er extra aandacht gegeven aan de dieren. Door het vieren van deze dag willen mensen duidelijk maken dat dieren ook rechten hebben. Dat dieren ook beschermd moeten worden en dat er mensen nodig zijn die voor de dieren in de bres gaan staan. De belangrijkste doelgroep voor Werelddierendag zijn de kinderen. De dag is er momenteel in het bijzonder om kinderen bewust te maken van de verantwoordelijkheid van de mens om zorg te dragen voor dieren.

De Dierenbescherming speelt hier een grote rol in. Vaak worden in de week rond 4 oktober uitgebreide voorlichtingscampagnes gehouden en ook bijvoorbeeld ‘open asiel’-dagen. Daarnaast is er een grote rol weggelegd voor scholen. In de klassen wordt er extra aandacht gegeven aan dieren en vaak mogen de kinderen hun huisdieren mee naar school nemen.

5 oktober?

Werelddierendag is in de loop van de jaren, zoals de meeste feestdagen, erg commercieel geworden. De Dierenbescherming vond dat daarmee de gedachte van dierendag in het gedrang kwam. Daarom heeft de Dierenbescherming in 2008 een extra dag aan Werelddierendag vastgeplakt. Op 5 oktober wordt sindsdien ‘vergeten dieren-dag’ genoemd. Deze dag staan voornamelijk de verwaarloosde, mishandelde en daarmee de vergeten dieren in het middelpunt, maar ook dieren uit de bio-industrie en proefdieren krijgen op deze dag extra aandacht.

Conclusie

Werelddierendag wordt al sinds 1930 gevierd en op deze dag worden (huis)dieren extra in het zonnetje gezet. De datum 4 oktober is gekozen vanwege de Katholieke heilige Franciscus van Assisi, die een groot dierenvriend was. Momenteel is dierendag een bijzondere dag, waarop onder andere de dierenbescherming en de scholen mensen (voornamelijk kinderen) bewust willen maken van de rechten van dieren. Omdat dierendag erg commercieel is geworden is 5 oktober uitgeroepen tot ‘vergeten-dieren’-dag.

4 oktober is Werelddierendag. De dag voor wat extra aandacht voor je huisdier. Zorg er namelijk voor dat je het hele jaar door goed voor je huisdier zorgt.