Dinky toys

Dinky toys

Die auto's die om hun verpakkingen nog wel beroemd zijn geworden. Het waren miniatuur auto's die in een hele kleine kartonnen verpakkingen werden verkocht. Dan waren het ook nog eens miniatuur auto's die oorspronkelijk gemaatkt waren, om een modelbouw trein serie, compleet te maken. Toch weet bijna niemand meer, om welk merkt trein het eigenlijk ging, maar nog velen kennen de naam Dinky toys, die de miniatuurauto's kregen.

Frank Hornby

Frank Hornby was een man, die zich bezighield met het maken en ontwerpen van speelgoed. Aangezien hij twee zoons had, had jongensspeelgoed de voorkeur. Al in 1901, vroeg hij patent aan op het speelgoed, dat later Meccano zou gaan heten. Het nog altijd bestaande, leerzame speelgoed, dat bestond uit metalen strips en schroeven. Deze konden dan samengevoegd, een auto ontwerp, trein of gebouw worden. Dit was en is nog steeds, zeer leerzaam speelgoed. Het werd een zeer goed verkochte speelgoed lijn, waardoor Frank Hornby, dan ook door kon gaan met ontwerpen en bedenken van dingen. Hij was dan ook de eerste die begon, om modeltreinen te gaan maken. Deze modeltreinen werden, niet alleen trein, maar die werden aangevuld, met allerlei accessoires. Er kwamen boompjes, mensjes en dus ook kleine voertuigen, die het geheel wat leuker maakte. Deze voertuigen werden de Dinky toys.


Schaal van de Dinky toys

De gehele modelbouw serie, werd totaal op schaal gemaakt. De dinky toys dus ook. Deze hadden echter twee verschillende schalen, omdat de fabrieken in Engeland, een andere schaal hanteerde als de fabrieken in Frankrijk deden. In Engeland gebruikte men een schaal van 1:42 en in Frankrijk gebruikte men een schaal van 1:43. In latere jaren, kwam er onder invloed van een meccano lijn, een schaal van 1:76 bij.

Beroemd door de T.V. en de echte auto modellen

De Dinky toys, gingen met hun tijd mee. Er werden modellen gemaakt, aan de hand van televisie series of films. De meest bekenden was toch wel de poppenserie de The Thunderbirds, maar ook de voertuigen van de 'Wrekers' en de auto van de Pink Panter werden nagemaakt. Zo kwam men deze modellen overal tegen en werd het een zeer goed verkopende lijn. Op een gegeven moment, was het zelfs zo, dat er van elke echte uitgebrachte auto, ook een Dinky toy model gemaakt werd. Dit mede, met de andere modellen, maakte de Dinky toy tot een waar verzamelobject.

Verzamelen van Dinky toys

De dinky toys, waren op de eerste plaats eigenlijk nooit gemaakt om echt als speelgoed te gaan gebruiken. Ze waren meer om als modelletje bij de trein te plaatsen. Het waren dan ook, niet al te sterke auto's die in de beginjaren van een zeer slappe legering waren gemaakt. Uiteraard werd er met deze schattige modelauto's door kinderen wel gespeeld, maar ze gingen vrij snel kapot. Inmiddels zijn het dan ook juist die modellen, waar verzamelaars wel voor willen betalen. Zeker wanneer ze nog in zeer goede staat zijn. Er zijn, ook op internet, nog hele beurzen die gewijd worden aan het verzamelen van deze kleine dinky toys.