Wat wil je weten over gevaarlijke sjaalspelletjes van kids

Sjaalspelletjes niet onschuldig

Een spelletje kan je het echt niet noemen, het is pure ernst en in opkomst: wurgspelletjes. Eigenlijk zou er niet over geschreven mogen worden om de jeugd niet op allerlei waanzinnige ideeën te brengen. Anderzijds: als ouder zou ik maar al te graag weten dat dit soort gevaarlijk gedrag inderdaad bestaat zodat je niet helemaal uit de lucht komt vallen… Waarom wurgspelletjes bij de jongeren en zijn er waarschuwingssignalen?

 

Hoe?

♦ Het concept is eenvoudig en waarschijnlijk afkomstig uit de wurgseks: met een sjaal/riem wordt de luchtpijp of halsslagader ‘dicht geknepen’ zodat je het bewustzijn bijna verliest. Wordt dan de bloedstroom naar de hersenen weer op gang gebracht dan krijg je een licht, duizelig gevoel in je hersenen en ga je hallucineren en daar draait het dus allemaal om: de kick!

♦ Vooral dit prettige gevoel en het ‘aan de rand zijn van’ maakt het spel ook nog eens verslavend! In die zin zou het sjaalspel een nieuwe verslavingsvorm kunnen doen ontstaan! 

♦ Maar… het kan nog eenvoudiger: men slaat een arm om de nek van een ander kind en dit zou zelfs gewoon op de speelplaats, in groep, gebeuren!

Frankrijk, België maar ook Nederland…

♦ Deze uiterst gevaarlijke trend is overgewaaid uit Frankrijk. Daar woedt de rage al een 8-tal jaren en heeft het verschijnsel al vele namen: ‘jeu du foulard’ (spel van de sjaal) of ‘rêve indien’ (Indiaanse droom), ‘rêve bleu’ (blauwe droom), ‘jeu de la tomate’ en ‘jeu de grenouille’ (spel van de kikvors). Men ‘speelt’ in gezelschap of alleen.. .!

België telde in 2008 nog maar 2 slachtoffers, in 2009 reeds 4. Het jongste overlijdensgeval was amper 9 jaar!

 ♦ In Engeland sterft elke week 1 jongere door dit spel! Elke week raken 5 jongeren levenslang gehandicapt!

Uiterst gevaarlijk en blijvende schade!

  1. Het lijdt geen twijfel dat de jeugd met iets zeer gevaarlijk bezig is! Vooral als ze alleen (in hun kamer bijvoorbeeld) gaan experimenteren. Uiteindelijk kunnen ze stikken.
  2. Ook kan er een hersenbloeding optreden: het hart blijft immers doorpompen en hierdoor ontstaat er een overdruk die bij het plotseling vrij laten van de bloedstroom catastrofale gevolgen kan hebben.
  3. Verder kunnen hersencellen afsterven met onherstelbare hersenschade als gevolg. De kinderen zelf zijn zich helemaal niet bewust van deze gevaren!
  4. Ook is bij het vaststellen van de doodsoorzaak het probleem: was het écht zelfmoord of een ongeval? Meestal ontbreekt immers een afscheidsbrief…

Waarschuwingssignalen voor ouders, leerkrachten, vrienden, hulpverleners!

Mogelijke signalen kunnen zijn:

  1. regelmatige hoofdpijn,
  1. verwondingen (zoals rode plekken) in de halsstreek;
  1. bloeduitstortingen in de ogen,
  1. sjaals, riemen of touwen in de slaapkamer of op vreemde plaatsen,
  1. plots slechte schoolresultaten;
  1. geluid van valpartijen in hun slaapkamer.

Getuigenissen…

► ‘Je vriendjes trekken je sjaal rond je nek tot je adem wordt afgesneden en dan tellen ze tot honderd';

► ‘Onder druk van een klasgenootje moest ik meespelen met een wurgspel’.

► ‘Op de geschiedenispagina van de internetbrowser zag ik dat mijn jongens op Youtube filmpjes hadden opgezocht over het wurgspel’.

► ‘Eén van hen vertelde ons op een avond over een spelletje waar je een fijn gevoel van kreeg en sterretjes zag’.

 Link

100px Tweetalige website van een ouder die zijn dochter kwijt speelde!

Tweetalige website van een vader die zijn dochter kwijtspeelde aan dit sjaalspel!