Wat als spijbelen uit de hand loopt

Spijbelen een sport geworden

Spijbelen is van alle tijden. Geen zin om naar school te gaan? Gaan we toch niet vandaag! Ingevolge de Leerplichtwet kan en mag dat zo maar niet. En als je schoolverzuim drastisch uit de hand loopt, komen er juridische gevolgen van. Niet alleen voor de spijbelaar, ook voor de ouders. Hoe zit dat?
 

Wat zegt de Leerplichtwet over spijbelen

► Opdat zowel de school, de ouders als de minderjarige zelf weten waar ze aan toe waren, is in 1969 de 'Leerplichtwet' opgesteld. Waarom is de overheid zo bezorgd om jou? Omdat ze wil dat je een diploma haalt! Als je tiener bent, besef je nog helemaal niks van de belangrijkheid van een diploma. Pas later zul je constateren dat mensen zonder diploma veel kans hebben op een kl… job en naargelang ook kl… verdient!

► De Leerplichtwet zegt dus dat je als jongere tot je 18 jaar (sinds 2007) verplicht bent om dagelijks naar school te gaan. Uitzondering: als je al een havo-, vwo- of mbo2-diploma hebt gehaald voor je 18de (startkwalificatie). Met andere woorden: na je 18de verjaardag kun je niet meer worden vervolgd als je niet naar school gaat.

► In de Leerplichtwet staat ook dat ouders (in de wet 'verzorgende' genoemd) verplicht zijn om je in een school in te schrijven en er voor te zorgen dat je ook daadwerkelijk de lessen bij woont.

► Voorname tussenpersoon in het spijbelverhaal van tegenwoordig is de gemeentelijke leerplichtambtenaar (die is er minstens één per gemeente). Wanneer deze ambtenaar zich zorgen maakt over de spijbelaar (thuissituatie, echtscheiding, drugs enz…) dan kan hij Bureau Jeugdzorg in de arm nemen.

Wat is schoolverzuim?

  • Voor alle duidelijkheid: schoolverzuim en spijbelen is hetzelfde. Hoe je het ook noemt: schoolverzuim is een overtreding van de wet en bijgevolg een strafbaar feit. Maak je er een sport van dan kom je voor de kantonrechter of voor de kinderrechter. Niet voor niets worden deze rechters dan ook 'spijbelrechters' genoemd.
  • Vanzelfsprekend is het aan de school om een goede verzuimregistratie bij te houden. Ben je als minderjarige 3 dagen na elkaar niet op school dan verwittigt de school de leerplichtambtenaar. Spijbel je 'maar' enkele uren per dag maar wel dikwijls dan geldt een andere rekensom: meer dan 1/8 deel van de lestijd (16 uren) in een periode van 4 weken afwezig is ook spijbelen!
  • Valt ook onder spijbelen: structureel te laat komen! Zelfs 5 minuten te laat, is strafbaar! De directeur van de school moet schoolverzuim melden aan de leerplichtambtenaar.

Wat kost dat?

Voor alle duidelijkheid: er zijn 3 soorten schoolverzuim maar wij beperken dit artikel tot het meest bekende 'gewone spijbelen'.

  • De spijbelaar zelf: maak je het echt te bont en beland je voor de rechter dan kan deze de scholier (+12 jaar) een leer- en werkstraf opleggen en/of begeleiding door jeugdreclassering. De maximale geldboete is € 3.350. Omtrent deze geldboete een voorbehoud namens de rechercheur van dit artikel: op een andere plek stond: 'Een geldboete kan alleen worden opgelegd als het spijbelende kind 16 of 17 jaar is, èn eigen inkomsten heeft, èn als het spijbelgedrag niet ernstig is'. Vraag: hoe oud mag/moet de spijbelaar nu eigenlijk zijn om een geldboete te kunnen krijgen? Mij niet geheel duidelijk…
  • De ouder(s): zij kunnen een geldboete krijgen: vanaf € 125 tot ook maximaal € 3.350 en maximaal 1 maand gevangenisstraf (2008).
  • Bij overtreding van de Leerplichtwet kan een HALT-straf worden opgelegd, een procesverbaal worden opgemaakt waarna de rechter de straf oplegt. Bij 16- en 17-jarigen kan de kinderbijslag worden ingehouden.
  • Mogelijke andere gevolgen! Naast een boete kunnen er eventuele sancties volgen. Denk hierbij aan aantekeningen in dossiers of ingrijpen in de schoolloopbaan.

België

► De leerplicht begint op 1 september van het kalenderjaar waarin een kind 6 jaar wordt. Leerplichtig ben je tot de leeftijd van 18 jaar tenzij je eerder een diploma behaalt.

► In België valt spijbelen onder ‘problematische afwezigheid’. Die afwezigheid mag maximum 10 dagen duren: dan wordt het CLB ingeschakeld (let op: het kan ook eerder!). CLB staat voor Centrum Leerlingen Begeleiding.

► Als alle begeleiding niet baat, kan het volgende gebeuren:

  • de school verwittigt de politie. De agent kan een spijbelcontract opstellen tussen ouders en kind. Wordt dit spijbelcontract niet nageleefd dan volgt een PV.
  • dit PV wordt doorgestuurd naar het parket dat verdere acties kan ondernemen. Leerling en ouders kunnen bijvoorbeeld worden uitgenodigd voor een gesprek bij de parketcriminoloog die sancties kan opleggen.
  • Een andere mogelijkheid is dat de school en het CLB het dossier als ’’’zorgwekkend’’’ dossier doorsturen naar het Ministerie van Onderwijs dat dan acties kan ondernemen.

Spijbelen blijft dus nooit zonder gevolg!

Conclusie

‘Een dag niet op school is een dag niet gewerkt aan je toekomst’.

Leerplicht Belgie: nieuwe website!