Hoe kun je nieuwe vrienden maken op school

Inleiding

Leerling op een basis- of middelbare school zijn is niet altijd even gemakkelijk. Veel mensen komen in de puberteit en problemen als puistjes, liefdesperikelen en je veranderende lichaam gaan daarmee gepaard. Ook op school kan het één en ander misgaan met betrekking tot leraren, huiswerk of studieresultaten. Wat anderen moeilijk vinden is het maken van nieuwe vrienden. Het kan soms erg lastig zijn om als nieuweling sociale contacten te beginnen. Tips zijn dan altijd gewenst.

Nieuwe school

De overstap van de basisschool naar een middelbare school is voor veel kinderen erg spannend. Je komt terecht in een hele nieuwe omgeving met ook hele nieuwe mensen. Waarschijnlijk zal je op de middelbare school met nog maar heel weinig of zelfs geen kinderen van je basisschool in de klas zitten. Het is heel normaal dat je dan nieuwe vrienden wil maken.

Het maken van nieuwe vrienden op de middelbare school is spannend. Maar bedenk dat al jouw klasgenoten het waarschijnlijk even spannend vinden. Er zal dus iemand moeten zijn die de eerste stap zet in de richting van een nieuwe vriendschap. Het is belangrijk dat je dat zelf ook eens probeert. Je moet niet wachten tot er vanzelf mensen naar je toekomen. Eigen initiatief is ook goed. Probeer eens met één van je klasgenoten een gesprek aan te knopen. Er zijn onderwerpen genoeg: de nieuwe school, leraren, het huiswerk enzovoorts. Je zal niet meteen je nieuwe beste vriend hebben gevonden. Je zal waarschijnlijk ook niet bij iedereen een bepaalde klik of band voelen. Geef echter niet op als het niet lukt maar begin gewoon met iemand anders een gesprekje. Al gauw zal je achter de interesses van je klasgenoten komen.

Houden jullie allebei van voetbal of zijn jullie beide fan van Justin Bieber, stel dan eens voor om samen te voetballen of naar zijn muziek te luisteren. Je ziet vanzelf wel wat eruit komt. Niet geschoten is altijd mis. Voor de één is het maken van de eerste stap makkelijker dan voor de ander. Als jij het spannend vindt, probeer dan niks te overhaasten. Begin met het groeten van je klasgenoten en ga daarna langzaamaan gesprekjes met ze voeren. Waarschijnlijk willen de anderen net zo graag nieuwe vrienden maken als jij dus de kans is groot dat er een band groeit tussen jou en een klasgenoot.

Een lastigere situatie is echter wanneer je op een nieuwe school komt na bijvoorbeeld een verhuizing. Dit gebeurt soms midden in een jaar of midden in je schoolcarrière. Het vervelende aan deze situatie is dat er dan waarschijnlijk al vriendschappen zijn gemaakt en dat iedereen al ongeveer weet met wie hij/zij wel en niet op kan schieten. Het is vaak moeilijk om je in zo’n groep te mengen. Belangrijk is om rustig te blijven en niks te overhaasten. Dring jezelf niet op aan je klasgenoten. Stel jezelf voor aan je andere klasgenoten en probeer een beetje gezellig met ze te praten over alledaagse onderwerpen. Zij snappen vast ook wel dat deze overstap naar een nieuwe school erg lastig voor je is en zullen wellicht dingen vragen over je vorige school. Na verloop van tijd zal jij je waarschijnlijk prettiger gaan voelen in de nieuwe klas en zijn je klasgenoten ook beter gewend aan je. Probeer dan eens voor te stellen om iets leuks te gaan doen. Ze kunnen hooguit zeggen dat ze geen tijd of zin hebben. Maar je hebt dan in ieder geval laten zien dat jij van leuke dingen houdt en dat het leuk is om met jou om te gaan. Het is hun eigen keuze om een leuke dag met jou te laten schieten! Blijf vertrouwen in jezelf en geef niet op als je na een paar weken nog geen goede vrienden hebt gemaakt.

Stappenplan

Het is altijd handig om alles mooi op een rijtje te hebben. Hoe moet je de band met anderen ongeveer opbouwen? Hieronder vind je een stappenplan. Bedenk wel dat dit stappenplan niet bindend is en voor iedereen anders kan zijn. Dit is alleen bedoeld om je op weg te helpen. Misschien heb jij na stap 2 zelfs al je nieuwe BFF (best friend forever) gevonden!

● Geef eerst jezelf de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Eerst moet je zelf relaxt en ontspannen zijn voordat je nieuwe vrienden kunt maken. Overhaast niks.

● Begin kleine gesprekjes met je klasgenoten. Houd het bij alledaagse onderwerpen of vraag naar hun hobby’s. Zo kom je er gelijk achter of jullie overeenkomstige interesses hebben!

● Als je door hebt met welke mensen je wat beter op kunt schieten, kun je gerust wat meer met ze omgaan. Loop in de pauze met ze mee of kijk of je samen met hen naar school kan fietsen. Misschien kunnen jullie elkaar ook wel helpen met huiswerk.

● Tenslotte kun je voorstellen om iets leuks met elkaar te gaan doen. Ga bijvoorbeeld naar een pretpark, naar de stad, ga muziek luisteren, midgetgolfen, bowlen, tekenen, naar de bioscoop en ga zo maar door. Als het buiten school ook nog klikt kun je zeggen dat je een nieuwe vriend gevonden hebt!

Conclusie

Het kan moeilijk zijn om op school nieuwe vrienden te maken. In het eerste jaar van de middelbare school is er echter wel het voordeel dat al je klasgenoten ook nieuwe vrienden willen maken. Jullie zullen allebei het initiatief proberen te nemen. Groet je klasgenoten, begin gesprekjes met ze en zoek uit wat hun interesses zijn. Als je wat meer omgaat met iemand kun je voorstellen om eens iets leuks te gaan doen. Dit kan spannend zijn, maar als je even doorzet zal je hier later geen spijt van krijgen. Je hebt dan namelijk wellicht een nieuwe goede vriend gevonden.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Rufino

Reacties (5)

Reageer
Michael reageerde 9 jaar geleden
08 Sep 12:25
Ehm ik zit nu dus in het 2e jaar ben nieuw op school en al die kinderen uitme klas kennen elkaar al een heel jaar, dus ik ben zegmaar de nieuwkomer, en ze pesten/plagen me wel een beetje en testen me uit van of ik terug reageer of niet nou dat doe ik dan wel. Alleen is het wennen.
Rosa reageerde 10 jaar geleden
02 Mar 17:15
Ik zit in groep 8 en ik ga naar de middelbare school veel meiden gaan daar naartoe die uit mijn klas komen, alleen het niet leuke is dat zij een andere niveau doen dan mij en dan is de kans dat ik ni et bij hun in de klas kom. Ik ben heel zenuwachtig en ben bang dat niemand me accepeerd en dat ik niet zo snel vriendinnen maak. @helllip
Romy40 reageerde 10 jaar geleden
24 Jul 12:54
Lieve Roos,

het is logisch dat je zenuwachtig bent voor de Middelbare school want in Groep 8 was je de oudste van de school en op de Middelbare school wordt je ff een jaartje weer de kleinste maar dat is niet erg hoor. Het komt heus wel goed hoor en je maakt ook vast veel nieuwe vriendjes....Ik wens je in ieder geval heel veel plezier,succes en lol op de Middelbare school....
Romy40 reageerde 10 jaar geleden
23 Jul 20:01
Ik denk dat voor de meeste kinderen niet zo moeilijk is hoor om vrienden te maken op school. Het is wel zo dat als je naar de middelbare school gaat ja dan kan ik me wel voorstellen dat je het eng vind op zo een hele nieuwe school. Maar ik weet cker dat het wel goed komt hoor....
Roos reageerde 11 jaar geleden
19 Apr 16:10
Ik zit in groep8 en ik ben stik zenuwachtig voor de middelbare