Vrienden houden

Vrienden

Vrienden zijn voor de meeste mensen erg belangrijk in het leven. Soms kan het contact met je vrienden echter door omstandigheden verminderen. Je gaat bijvoorbeeld verhuizen of studeren in een andere stad. Natuurlijk kan het ook zijn dat je vrienden zich met andere dingen gaan bezighouden en dat jullie zo uit elkaar groeien. Als je vriendin bijvoorbeeld een kindje krijgt, kunnen er heel veel dingen veranderen. Hoe zorg je dat je leuk contact blijft houden met je vrienden?

Vriendschap houden

Contact houden met je vrienden klinkt soms gemakkelijker dan het is. Vaak merk je pas na verloop van tijd dat jullie uit elkaar gegroeid zijn en eigenlijk vrijwel geen contact mee hebben. Vaak is het dan te laat om weer een goede vriendschap op te bouwen. Het is dus belangrijk om je vriendschap te blijven onderhouden. Hoe doe je dat precies?

  • Accepteer veranderingen. Dingen zijn nu eenmaal anders dus je hoeft er niet vanuit te gaan dat alles zal zijn zoals vroeger. Jullie zullen elkaar misschien iets minder zien maar dat hoeft jullie vriendschap niet te beïnvloeden. De veranderingen zijn nu een onderdeel van je leven en dat hoeft geen enkel probleem zijn. Als jullie ook onder andere omstandigheden goede vrienden kunnen blijven, zal jullie vriendschap juist hechter worden. Het laat namelijk zien dat jullie vriendschap sterker is dan invloeden van de omgeving.
  • Wees attent. Zorg dat je op de hoogte bent en blijft van belangrijke gebeurtenissen in het leven van je vriend of vriendin. Denk bijvoorbeeld aan verjaardagen, promoties of de verjaardagen van de kinderen. Ga even langs voor een felicitatie of stuur een kaartje of een bloemetje. Laat in ieder geval blijken dat de gebeurtenis niet aan jou voorbij is gegaan.
  • Spreek regelmatig af. Als jullie ver uit elkaar wonen of een van jullie heeft een erg druk leven kun je proberen om een afspraak te maken zodat jullie elkaar in ieder geval regelmatig zien. Spreek bijvoorbeeld af om een keer in de maand gezellig samen wat te gaan drinken en bij te kletsen. Een vaste afspraak zorgt ervoor dat jullie de vriendschap kunnen blijven onderhouden.
  • Haal herinneringen op. Soms is het leuk om samen oude herinneringen op te halen. Dit herinnert jullie eraan wat jullie allemaal hebben meegemaakt en samen hebben gedeeld. Stuur bijvoorbeeld een keer een oude foto van een leuke gebeurtenis naar je vriend of vriendin of neem hem of haar weer mee naar een café of andere plek waar jullie een leuke tijd hebben gehad. Leuke, gedeelde herinneringen kunnen de vriendschap een echte boost geven.
  • Kijk uit voor ongelijkheid. Als het initiatief altijd van jouw kant komt, kan het zijn dat je vriend of vriendin het gevoel krijgt dat je teveel aandacht nodig hebt en hem of haar verstikt. Zoek naar een balans waarbij jullie elkaar even vaak benaderen. Dit kan soms betekenen dat jullie minder contact hebben dan je misschien zou willen. Het is echter beter om wat minder contact te hebben als dat betekent dat de vriendschap zo beter stand kan houden.

Vriendschap is over

Soms kan het zijn dat de vriendschap over is. Probeer deze signalen niet te negeren. Word je nooit teruggebeld of heeft je vriend of vriendin het altijd te druk? Neem afstand en zoek een tijdje geen contact. Als je vriend of vriendin geen contact met je opneemt, kun je ervan uitgaan dat de vriendschap over is. Zulke dingen gebeuren in het leven. Probeer te genieten van je herinneringen in plaats van verbitterd te raken.