Wat zijn echte vrienden

Vrienden?

Soms is het lastig om nou echt 100% zeker te weten of iemand nou echt een echte vriend van je is. Is diegene wel echt de persoon zoals die zich voordoet? Is die vriend wel echt te vetrouwen? Of is hij of zij eigenlijk heel schijnheilig en praat hij achter jou rug om met andere "vrienden" over wat jij allemaal in vertrouwen aan hem of haar hebt verteld? In dit artikel kan je lezen wat echte vrienden zijn, dus hoe je deze kunt herkennen. Daarvoor moet je een onderscheid maken in de soorten (echte) vrienden die je kunt hebben. Ik zal beginnen bij de "zogenaamde" vriend, en eindigen bij de "echte vriend".

Soorten vrienden

1. Zogenaamde vrienden

Zogenaamde vrienden zijn mensen die doen alsof ze je vrienden zijn, maar eigenlijk zijn ze heel schijnheilig, en niet 100% te vertrouwen. Eigenlijk vinden deze personen je ook helemaal niet aardig maar doen zij dat omdat dat beter is in een bepaalde situatie of omdat ze graag door iedereen aardig willen worden gevonden.

2. Chat- / Sociale netwerk- vrienden

Deze mensen doen zich heel aardig voor, en doen jou ook eigenlijk geen vlieg kwaad. Maar in het echte leven heb je weinig of zelfs nog nooit contact met ze gehad. Natuurlijk is dit geen echte vriend te noemen, maar aan de andere kant kan het soms heel goed voelen om je problemen met zo'n persoon te delen. Dit omdat hij of zij dit toch niet kan doorvertellen aan mensen die jij kent, en misschien hij of zij je toch op je gemak kan stellen.

3. Vakantie vrienden

Op vakantie leer je soms ook mensen kennen waar je soms de hele vakantie wel mee om blijft gaan. Of soms zelfs een jaar later weer mee afspreekt om naar de zelfde plek op vakantie te gaan. Dit zijn mensen waar je overeenkomsten mee hebt, omdat je van dezelfde vakantiebestemming houdt. Toch zijn er meestal ook grote verschillen. Hierdoor kan je je heel goed vermaken voor een aantal weken, maar om wekelijks af te spreken, dat valt meestal tegen.

4. Collega vrienden

Soms kan het zijn dat je het heel goed kan vinden met een paar collega's op het werk. Dit kan dan ook echt groeien tot een echte vriendschap. Dit omdat je op je werk meestal tijd hebt om over je privé leven te praten, en om de frustraties te delen die jij met je werkt hebt of je leidinggevende. Ook kan het leuk zijn om soms eens met je collega's buiten werktijd om af te spreken, net zoals personeelsuitjes. Maar ook omdat je je collega's heel vaak ziet, kunnen er ook serieuze relaties ontstaan op de werkvloer (wat door sommige werkgevers liever niet gezien wordt).

5. School/studie vrienden

Deze vrienden, zijn vaak vrienden geworden omdat je hier mee vaak hebt moeten samenwerken. Vaak kan je het goed met deze mensen vinden omdat je bij een opleiding vaak natuurlijk dezelfde interesses hebt. Toch deel je vaak niet zomaar je problemen met deze personen. Daarnaast kunnen er snel irritaties ontstaan tussen studie vrienden, omdat sommigen bijvoorbeeld minder energie stoppen in een groepsopdracht. Op de middelbare school heb je vaak heel erg lol hebben met bepaalde mensen, vooral jongens zijn dan vaak erg kinderachtig en vervelend, vaak tot grote ergernis van de meisjes en leraren. 

6. Familie vrienden

Familie krijg je en kies je dus niet zelf uit. Soms kan je het totaal niet vinden met sommige familie leden, maar toch kunnen er ook hele goede familiebanden onstaan. Familiebanden voelen vaak sneller vertrouwelijk, omdat zij zich meestal goed in de situatie kunnen inleven, omdat zij vaak ook de situatie kennen. Toch zijn er helaas ook genoeg families die ruzie hebben, omdat er soms verkeerd gehandeld is of er een miscommunicatie is geweest.

7. Stap vrienden

Ook heb je vrienden waar je meestal alleen maar leuke dingen mee doet. Zoals shoppen, stappen, op vakantie enzovoort. Je kan gewoon lekker lol met ze hebben, maar hele serieuze onderwerpen zullen vaak niet op tafel komen. Natuurlijk kunnen er uitzonderingen zijn, en zullen sommigen van je stap vrienden ook vrienden zijn waar je je problemen mee kunt delen. Of deze geheimen alleen bij die persoon blijven is vaak te betwijfelen, al zal je geheim meestal wel binnen die bepaalde groep stap vrienden blijven.

8. Echte vrienden

En tot slot, de echte vrienden, ook wel hartsvrienden. Hier heb je meestal maar een paar van, of soms maar één. Deze personen leer je meestal kennen uit één van de eerder genoemde soorten vrienden. Bij deze mensen heb je toch ontdekt dat die persoon meer voorsteld dan tot de soort vrienden waar je hem of haar van hebt leren kennen. Meestal heb je veel overeenkomsten met die persoon, maar is dit niet per se noodzakelijk, tegenpolen kunnen elkaar ook juist aantrekken en dus juist aanvullen. Je kan niet alleen heel veel lol hebben met deze mensen, maar het voelt erg vertrouwd ook om je problemen met deze persoon te delen, en deze persoon kan zijn/haar problemen ook met jou delen. Ook komt deze vriendschap van twee kanten. Beide nemen jullie zo af en toe het initiatief om af en toe eens te kunnen afspreken. Natuurlijk zijn er soms perioden waarin je minder contact met je vrienden kunt hebben, omdat je het dus echt even heel druk hebt. Afspreken is dan soms even moeilijk, maar tegenwoordig zijn er genoeg manieren om met elkaar in contact te kunnen blijven. Een smsje, of even bellen, de technologie van tegenwoordig maakt alles mogelijk.

Daarnaast kan het zijn dat je meer voelt voor de betreffende persoon, en dat je dus verliefd wordt, een relatie kan krijgen, en uiteindelijk zult gaan trouwen. Ook de ware wordt vaak gezien als een echte vriend voor het leven.

Tot slot

Natuurlijk kan het soms zijn dat je het echt heel erg verkijkt op een persoon. En dat het dus geen echte vriend meer is, maar een zogenaamde vriend. Dit kan ook komen doordat jij of die persoon gewoon veranderd is. Want mensen veranderen nou eenmaal in de loop van hun leven. Natuurlijk is het soms jammer als je een vriend kwijt raakt, maar gelukkig kan je ook heel gemakkelijk weer nieuwe mensen leren kennen, die ook op een duur hele goede vrienden kunnen worden.