Nieuwe vrienden maken

Eenzaam

Een verhuizing naar een andere plaats kan een behoorlijk heftige ervaring zijn. Je bent in een nieuwe omgeving waarin alles onbekend is. Bovendien laat je je vrienden en familie achter. Natuurlijk blijf je contact houden met je oude vrienden maar het is niet meer zoals vroeger. Zomaar spontaan een avondje stappen zit er vaak niet meer in. Kortom, je bent een beetje eenzaam. Je hebt dus nieuwe vrienden nodig en wel zo snel mogelijk. Hoe kun je dat het beste aanpakken?

Mensen ontmoeten

Nieuwe vrienden vind je door zoveel mogelijk nieuwe mensen te ontmoeten. Des te meer mensen je ontmoet, des te groter de kans dat je snel iemand tegenkomt waarmee je een klik hebt. Om veel nieuwe mensen te ontmoeten, kun je de volgende dingen doen:

  • Ga een sport beoefenen. Kies het liefst voor een sport die je in teamverband beoefent. Zo heb je het meeste persoonlijke contact met je medesporters. Denk bijvoorbeeld aan volleybal, hockey of voetbal. Ben je niet zo'n teamspeler? Kies dan voor een sport die in een groep wordt beoefend. Voorbeelden hiervan zijn yoga, Zumba en andere groepslessen bij de sport- of dansschool.
  • Heb je een leuke hobby? Ga na of er een vereniging of club met dit onderwerp in jouw nieuwe woonplaats bestaat. Houd je bijvoorbeeld van fotografie? Veel steden hebben een eigen fotografievereniging waar zowel amateurs als professionals welkom zijn. Voordeel is dat je iets in gemeen hebt met de mensen die je op een dergelijke vereniging zal ontmoeten.
  • Ga een avondje alleen naar de kroeg. Als je dit eng vindt, kun je een dag uitkiezen dat het erg druk is. Denk bijvoorbeeld aan Koninginnedag, voetbaldagen of Oud en Nieuw. In alle drukte zal het niemand opvallen dat je alleen bent. Bovendien is iedereen in een feeststemming en wellicht een beetje aangeschoten dus contacten zijn al snel gelegd.
  • Als je werk dichtbij je nieuwe woonplaats is, kunnen je collega's ook makkelijk je vrienden worden. Zorg dat je sociaal betrokken bent op je werk. Ga naar elke vrijdagmiddagborrel en andere activiteiten die door je werk worden georganiseerd. Ga ook eens na het werk met een collega wat drinken.
  • Er zijn tegenwoordig meerdere sites die erop gericht zijn om mensen te helpen met het maken van nieuwe vrienden. Door middel van deze sites worden activiteiten en evenementen georganiseerd waar ook jij je voor kunt inschrijven. Zo leer je snel mensen in je nieuwe omgeving kennen.
  • Ga wat vrijwilligerswerk doen. Veel scholen, ziekenhuizen en sportverenigingen zijn constant op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Met vrijwilligerswerk heb je vaak veel contact met andere mensen. Je bouwt zo al snel een uitgebreide kennissenkring op en maakt wellicht snel vrienden.
  • Vriendschappen ontwikkelen zich soms op de raarste plekken. Soms hoef je dan ook niet ver te zoeken. Vriendschappen ontstaan in de supermarkt, bij de bushalte of in het park waar jij je hond uitlaat. Als je een open en toegankelijke houding hebt, zullen mensen je al snel benaderen.

Tot slot

De zoektocht naar een nieuwe vriendschap kan worden vergeleken met de zoektocht naar een relatie. Vriendschap is immers ook een vorm van een relatie. Sommige ongeschreven regels die voor een relatie gelden, bestaan ook voor het zoeken naar een nieuwe vriendschap. Wanhoop schrikt af. Zorg dus dat je niet te opdringerig wordt. Een open, vriendelijke houding is beter. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je gewoon lekker jezelf blijft. Het kan even duren voordat je nieuwe vrienden hebt maar vriendschap kost nu eenmaal wat tijd. Laat je daardoor niet ontmoedigen.