Daten: leuk, gezellig en eng!

Inleiding

Het is zomer, je zit lekker op een terras en dan komt er opeens iemand langslopen waardoor de vlinders in je buik beginnen te vliegen. Dat gevoel kent iedereen natuurlijk wel: liefde. Alleen hoe ga je dat nu doen als je eindelijk diegene zover hebt gekregen dat hij of zij ook aandacht voor jou heeft? Hoe gaat dat nu precies verder als jullie beginnen met daten? Ja, op die vragen wil je natuurlijk wel antwoorden en ik ga je daaraan proberen te helpen.

Hoe vraag je iemand uit?

Natuurlijk is het hartstikke spannend om iemand uit te nodigen voor een date, want er bestaat natuurlijk altijd een kans dat diegene je afwijst. Maar het is ook heel moeilijk op welke manier je het dan moet vragen! Ik kan er misschien niet voor zorgen dat je niet wordt afgewezen, maar ik kan het je wel een paar tips geven zodat het makkelijker voor je is om te vragen. Vermijd het liefste het woord ‘date’ want veel mensen schrikken daarvan af, omdat dat gelijk veel ‘enger’ klinkt als gewoon een afspraakje. Vraag het dus liever wat luchtiger, zeg bijvoorbeeld: ‘Heb je misschien zin om een keer iets leuks te gaan doen?’ of nodig hem of haar uit voor een filmavond bij jou thuis. Om het gemakkelijker te maken, kan je ook meerdere mensen uitnodigen op jullie eerste ‘date’ zodat je minder kans hebt dat er ongemakkelijke stiltes vallen.

Nu heb je een date, maar wat moeten we dan gaan doen?

Wat je wilt gaan doen op jullie eerste afspraakje hangt volledig af van de persoon. Het kan zijn dat jullie allebei hartstikke sportief zijn, dan zouden jullie bijvoorbeeld gaan fietsen of lopen. Maar voor iets meer romantisch zou je ook voor een strandwandeling kunnen kiezen of gewoon simpel voor een avondje naar de bioscoop. Als je nou helemaal geen idee hebt wat de interesses van je date zijn, stel dan voor iets neutraals te doen wat iedereen meestal wel leuk vind, zoals samen uit eten gaan.

Goed voorbereiden

Maak je bij je eerste afspraakje niet overdreven op en doe niet té erg je best er supermooi uit te zien. Je date moet je maar nemen zoals je bent en je hoeft daarvoor niet op je tenen te lopen dus! Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat je er verzorgd, mooi en leuk uitziet, maar overdrijf het niet dat is nergens voor nodig. Zorg ook voor een frisse adem en poets van tevoren goed je tanden: je wilt natuurlijk niet dat er bij je stralende lach een stukje spinazie tussen je tanden zit.

Ga niet tijdens je date uitgebreid zitten te sms'en, en al helemaal niet bellen! Dan is er namelijk een grote kans dat je date denkt dat je het saai vindt en daarom ergens anders je aandacht op vestigt. Je kan natuurlijk af en toe wel even op je horloge kijken hoe laat het is, maar kijk niet om de vijf minuten want dan lijkt het alsof je het niet gezellig vind en snel weer weg wilt. Vermijd ook onderwerpen om over te praten zoals ex-relaties, dode familieleden of negatieve eigenschappen. Deze dingen kunnen namelijk tot ongemakkelijke stiltes leiden en dat wil je natuurlijk niet!