Tips om veilig te daten!

Veilig daten is belangrijk

Datingsites scoren als geen ander. Er wordt dus veel online gedate blijkbaar. Als je op zoek bent naar de prins op het witte paard zijn datingsites een gedroomde start. Je surft wat, je chat wat, je leert elkaar al typend beter kennen vanuit je luie stoel. En als het klikt, ga je in real time afspreken. Spannend maar ook met valkuilen… Het kan fout lopen…

 

De basisregel van daten!

 

Forceer de boel niet door te gaan daten! Begin met jezelf de vraag te stellen: wil ik echt wel een nieuwe relatie? Hoe zit ik in mijn vel? Ben je eenzaam? Zit je financieel moeilijk? Kan je niet tegen alleen zijn? Misschien ben je wel in een depressieve bui? Kortom: heb je de goede instelling om te beginnen daten? Dit is wel van het grootste belang want hoe kwetsbaarder je bent, hoe meer je het contact (bewust of onbewust) gaat forceren. Je leest wat je graag leest… je hoort wat je graag hoort... Blijf met beide voeten op de grond en neem vooral tijdom je eigen gevoelens op een rijtje te zetten en neem genoeg tijd om de ander online te leren kennen. Er is niets dat dringt!

Enkele goed bedoelde adviezen

 
 1. Reageer nooit op een SMS-verzoek dat uit 4 cijfers bestaat.

 2. Reageer nooit in op een verzoek om geld over te maken. Dat wordt een straatje zonder einde. Op TV is reeds meerdere malen voor dit soort praktijken gewaarschuwd!

 3. Wees op de hoede met het bekend maken van je persoonlijke gegevens: naam, adres, telefoonnummer, werkomgeving, gezinssamenstelling, emailadres enz… Hou in het begin de boot af! Strooi niet te vlug met je privé gegevens. Dat kan altijd nog. Zelfs aan de hand van je emailadres kunnen handige mensen je achternaam en adres achterhalen. Dat kan allemaal tot gevaarlijke toestanden leiden. Gebruik dus de eerste weken het berichtensysteem van de datingsite. Zo lang je dat doet, zijn je persoonsgegevens niet te achterhalen.

 4. Wil je na een tijdje toch je emailadres doorgeven dan doe je er best aan om een aparte account aan te maken voor alle mailverkeer van je datingpartners. Loopt het dan alsnog fout af dan hoef je maar één adres te blokkeren. Zorg daarbij wel dat je achternaam geen deel uitmaakt van dit speciale e-mailadres. Gebruik dus een schuilnaam!

 5. Natuurlijk wissel je vooraf foto’s uit maar niet al te snel. Volg je intuïtie! Krijg je geen foto: dan moet er een alarmbel gaan rinkelen.

 6. Telefoneer enkele keren met elkaar vooraleer daadwerkelijk af te spreken.

 7. Ga je hem of haar in levende lijve ontmoeten, maak dan een spiekbriefje met alle details die je uit de voorafgaande contacten (mails, chatsessie, telefoongesprekken) te weten gekomen bent. Niet dat je zonder vertrouwen naar je afspraak moet gaan maar enig voorbehoud mag er zeker zijn!

 8. Spreek een herkenningsteken af zodat je weet wanneer je date arriveert.

 9. Spreek altijd af op een openbare plaats en nog liefst waar het druk is. Niet op een achteraf parking langs de autosnelweg bijvoorbeeld. Zorg dat er mensen om je heen zijn.

 10. Zorg dat er altijd iemand is die op de hoogte is van je datingavontuur. Bijvoorbeeld je beste vriendin of vriend. Iemand moet weten waar je naartoe bent! Misschien overdreven maar je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

 11. Laat deze vertrouwenspersoon je ook bellen tijdens je date. Zo is hij of zij gerust dat alles OK is. Ook kan je dit telefoontje gebruiken als excuus voor het geval je eigenlijk alweer naar huis wilt als de date niet is wat je ervan verwacht hebt (sorry, mijn babysit: ik moet naar huis).

 12. Neem dus altijd je GSM mee!

 13. Laat je de eerste keren zeker niet ophalen door je date: houd je adres zo lang mogelijk geheim. Bovendien: als je eigen vervoer hebt, kan je de plek des onheils ook verlaten als je wilt.

 14. Daagt er een totaal andere persoon op dan die van de foto: wegwezen! Ga dus ergens zitten waar je hem of haar ziet binnenkomen.

Grapje gevonden op een scheurkalender: Het brilrecept: Zet je bril niet op bij een blind date. Hij zal er beter uitzien en jij ook!

Enkele datingsites:

Nederland

België