Mr Darcy wint van Brad Pitt

Inleiding

Aan 100 Engelse vrouwen werd de volgende vraag voorgelegd. Van welke man droom je het meest en zou je best een avondje mee op stap willen? Het antwoord zal je verbazen. Nee, niet Brad Prit of Orlando Bloom. In dit onderzoek wint een fictief personage het van een man van vlees en bloed. Het antwoord dat namelijk grotendeels werd gegeven is Mr. Darcy. Wie, zul je denken, Mr. Darcy? Mr. Fitzwilliam Darcy is de hoofdpersoon in het literaire meesterwerk Pride and Prejudice, geschreven door de Engelse schrijfster Jane Austen.

Pride and Prejudice

Het boek Pride and Prejudice, geschreven door Jane Austen in 1813, begint met de zin: it is a truth universally acknowledged that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife. Het verhaal van Pride and Prejudice speelt zich af in de negentiende eeuw en gaat over de familie Bennet, een gezin uit de betere middenklasse en bestaande uit vader, moeder en vijf dochters. Het verhaal begint als de rijke Mr. Bingley op het landgoed Netherfield naast de familie Bennet komt te wonen. Zo komt Mr. Bingley en zijn vriend Mr. Darcy – een man met een hoge sociale status en eigenaar van het grote landgoed Pemberley en een zeer belangrijk man in Derbyshire – de gezusters Jane en Elizabeth Bennet tegen met alle uiteindelijk romantische gevolgen van dien.

Het verhaal is in de loop van de jaren meermalen verfilmd. Het personage van Mr. Darcy spreekt voor veel vrouwen tot de verbeelding en word door verschillende acteurs uitgebeeld. Zo is er Laurence Olivier en Peter Cushing, maar de allerbekendste is toch wel de vertolking van Mr. Darcy door Colin Firth in de miniserie uitgezonden door de BBC in 1995.

Pride and Prejudice wordt een echte kijkcijferhit en in 2000 komt het zelfs in de lijst van 100 beste televisieprogramma’s ooit.

Colin Firth als Mr. Darcy

In de miniserie in 1995 wordt Mr. Darcy gespeeld door Colin Firth. Colin Firth werd geboren op 10 september 1960 in Grayshott, Engeland. Aangezien zijn ouders in het buitenland werken woont hij de eerste jaren van zijn leven, met zijn zusje en broertje in Amerika en Afrika. Teruggekeerd in Engeland is Colin niet zo gecharmeerd van school. Als Colin 18 jaar oud is vertrekt hij naar Londen en gaat hij bij het National Youth Theater en neemt hij lessen op het Drama Center in Londen. Nadat hij op de planken heeft gestaan met Hamlet wordt hij ontdekt. Zijn eerste echte rol is in het theaterstuk Another County. Dit wordt later verfilmd, en zo heeft hij zijn eerste filmrol te pakken. In 1995 krijgt Colin Firth de rol van Mr. Darcy in Pride and Prejudice en dit betekent dan ook gelijk zijn grote doorbraak.

Andere films waar hij in gespeeld heeft zijn The English Patient, Shakespeare in Love. In het jaar 2001 kruipt hij weer in de rol van Mr. Darcy, maar nu in die van Mark Darcy, losjes geïnspireerd op de “echte” Mr. Darcy en wel in de film Bridget Jones’s Diary en het vervolg The Edge of Reason. Verder speelt hij onder andere nog in Love, Actually en Mamma Mia.

Matthew MacFayden als Mr. Darcy

In het jaar 2005 wordt er een bioscoopfilm gemaakt van Pride and Prejudice. Dit keer met in de hoofdrollen Keira Knightley als Elizabeth Bennet en Matthew MacFayden in de rol van Mr. Darcy. De film duurt in totaal twee uur en daardoor gaat het verhaal sneller dan in de miniserie in 1995. De film is op locatie in Derbyshire opgenomen en wat meteen opvalt is de mooie natuur. Ook Matthew MacFayden zet op zijn eigen manier een prima Mr. Darcy neer die echter in het niet valt bij de vertolking van Colin Firth.

Andere films waar Matthew MacFayden in heeft gespeeld zijn Frost/Nixon, Middletown en Perfect Strangers.

Lost in Austen

In 2008 werd een nieuwe televisieserie gemaakt geïnspireerd op Pride and Prejudice. Deze serie heet Lost in Austen en gaat over een moderne vrouw, Amanda Price, die van plaats wisselt door middel van een soort teleport in haar badkamer met de vrouwelijke hoofdpersoon Elizabeth Bennet. Amanda leest het boek Pride and Prejudice elke keer weer en droomt van die tijd. Doordat Amanda vervolgens in die periode terecht komt, is het Amanda die op het bal Mr. Darcy en Mr. Bingley tegen komt. Amanda vindt Mr. Darcy onuitstaanbaar en probeert alles zo te laten gebeuren zoals zij in het boek heeft gelezen, maar dan wordt Mr. Darcy verliefd op haar.

Elliot Cowan als Mr. Darcy in Lost in Austen

Wie de miniserie Lost in Austen heeft gezien zal denken wie is toch die leuke acteur die hierin Mr. Darcy speelt. Mr. Darcy wordt vertolkt door de Engelse acteur Elliot Cowan. Elliot Cowan werd geboren op 21 oktober 1976 in Colchester, Engeland. Hij doorloopt de Universiteit van Birmingham en vervolgens the Royal Academy of Dramatic Arts. In 2001 is hij daarmee klaar. Daarnaast speelt hij de cello en gitaar en heeft hij zelfs met het Londens Symfonie orkest opgetreden. Als wij naar de versie van Mr. Darcy van Elliot Cowan kijken dan zien wij dat deze Engelse acteur een meester is in het spelen van emoties. Elliot Cowan zet Mr. Darcy geheel op zijn eigen manier neer en wij zien de vele emoties van Mr. Darcy. In het begin is hij vooral arrogant, maar later zien wij Mr. Darcy veranderen.

Elliot Cowan heeft al heel wat theaterervaring. Hij heeft onder andere gespeeld in A streetcar named Desire en in Henry V. Hij heeft ook al verschillende films op zijn conto staan. Om er een paar te noemen: Alexander, The Golden Compass, Happy Go Lucky, Foyle’s War en in dit jaar Heaven and Earth.

Hollywoodfilm

Over niet al te lange tijd krijgen wij nog een acteur die Mr. Darcy gaat vertolken. Guy Andrews, de scriptschrijver van de serie Lost in Austen, gaat ook het script schrijven voor de film. Op dit moment is nog niet bekend wie de hoofdrollen in deze film gaan spelen, maar dat Mr. Darcy een Engelsman moet zijn, dat kan bijna niet anders.

Links

Wie_is_Jane_Austen