Het beste voor het kind na een scheiding

Inleiding

Om het kind zo min mogelijk de dupe van een scheiding te laten worden, moeten de ouders zoveel mogelijk proberen om in het belang van het kind te denken. Ze moeten hun eigen problemen even op zij zetten en er over na denken hoe ze het het beste voor het kind kunnen doen.

Het kind beide ouders gunnen

Er zijn scheidingen die vol problemen verlopen. Als ouder is het dan moeilijk om je kind er niet bij te betrekken. Het beste is om het kind allebei zijn ouders te gunnen. Ga niet de andere ouder lopen zwart maken of dingen zeggen als dat de ene ouder het kind niet meer wilt zien. Op die manier voelt het voor het kind alsof het hun schuld is dat de ouders gaan scheiden. Het is voor het kind al moeilijk genoeg om hun andere ouder te moeten missen na een scheiding. Gun het kind contact met allebei de ouders. Wanneer het kind bij de moeder woont, laat het contact hebben met de vader wanneer het kind wil. Doe niet moeilijk als het kind langs wilt gaan of de vader wilt bellen. Zeg als ouder tegen het kind dat zowel de vader als de moeder heel veel van het kind houden. De één is niet beter dan de ander.

Laat het kind gewoon kind zijn

Er zijn ouders die hun kind opeens als volwassene gaan behandelen, omdat ze zelf een volwassen persoon in huis missen. Dit is erg moeilijk voor een kind. Een kind heeft meestal al genoeg aan zijn eigen problemen, zeker na een scheiding. Het zit niet te wachten op de problemen van zijn ouders. Financiële problemen kan het kind toch niet oplossen. Het gevaar bestaat dat kinderen gaan piekeren over alles en steeds ongelukkiger worden. Hetzelfde geldt wanneer ouders hun huwelijks en scheidings problemen met de kinderen gaan bespreken. Het kind krijgt het gevoel dat het een kant moet kiezen en niet van allebei zijn ouders mag houden.

Verder zijn er ouders die hun kind opeens van alles in het huishouden laten doen omdat ze het niet meer alleen aan zouden kunnen. Het is best pittig: En kinderen en een huishouden en eventueel werk, maar probeer toch zoveel mogelijk in het belang van de kinderen te denken. Ze kunnen best wat klusjes doen zoals een keer een boodschap of hun eigen kamer opruimen. Maar laat het kind verder gewoon kind zijn en lekker met zijn vrienden spelen. Op die manier kan het kind ontspannen leven.

Laat het kind niks tekort komen

Ook al hebben veel ouders het financieel moeilijker na hun scheiding dan tijdens hun huwelijk, probeer de kinderen zoveel mogelijk te geven als wat ze tijdens het huwelijk ook kregen. Bezuinig liever op jezelf of op andere dingen die gemist kunnen worden. Gebruik de kinderbijslag waar het voor is. Er hoeft echt niet alleen maar merk kleding gekocht te worden, er zijn genoeg winkels met betaalbare leuke kleding. Geef het kind het idee dat hij alles kan krijgen en dat hem alles gegunt wordt. Doe niet moeilijk over zakgeld of schoolreisjes. Dat zijn kleine dingen waar je een kind blij mee kan maken.

Tot slot

Er zijn gelukkig ouders die wel het beste voor hun kinderen willen. Die hun eigen problemen met zichzelf, hun ex en hun nieuwe leven even opzij kunnen zitten om het voor het kind zo makkelijk mogelijk te maken. De scheiding is al moeilijk genoeg voor een kind.