Waarom gaan mensen scheiden

Inleiding

Tegenwoordig eindigt één op de drie huwelijken in een scheiding. In 2009 werden 31.700 scheidingen uitgesproken. Bij al deze scheidingen waren 33.000 kinderen betrokken. Een behoorlijk aantal dus! Het lijkt wel of een huwelijk niet veel meer voorstelt en mensen net zo makkelijk scheiden als dat ze een boodschap gaan doen. De woorden eeuwige trouw en in een voor en tegenspoed stellen niet veel meer voor. Waarom gaan mensen nou eigenlijk scheiden? Wat zijn de belangrijkste redenen voor een scheiding?

Man en vrouw groeien uit elkaar

Veel mensen gaan scheiden omdat ze uit elkaar zijn gegroeid. Even makkelijk gezegd, de liefde is op. Het is niet zo dat ze elkaar de tent uitvechten of dat ze een hekel aan elkaar hebben, maar er wordt wat in het huwelijk gemist. In het begin van een relatie heb je spanning en ben je dol op elkaar, maar bij veel huwelijken komt na verloop van tijd de sleur er in. Ieder doet zijn eigen ding en er wordt eigenlijk niks meer samen gedaan. De intresse in elkaar is weg. In plaats van man en vrouw leven ze meer als broer en zus. Stellen bij wie de liefde over is vragen een scheiding aan om een nieuw leven te beginnen.

Veel ruzies en irritaties

Soms komen mensen er na verloop van tijd achter dat ze eigenlijk totaal verschillend zijn en niet bij elkaar passen. Dingen die eerst als slechte gewoontes of minpuntjes worden gezien groeien uit tot enorme ruzies, ergernissen en irritaties. Uiteindelijk worden er alleen nog maar de slechte dingen gezien, wat leidt tot nog meer irritaties. Veel ruzie maken sluipt er vaak in. In het begin maakt een felle ruzie nog indruk, maar na verloop van tijd wordt het meer een gewoonte. Vaak worden ruzies ook uitgelokt. Als de één iets doet wat de ander niet aanstaat, wordt daar door de ander weer op gereageerd door ook iets vervelends te doen. Uiteindelijk wilt het getrouwde stel alleen nog maar van elkaar af en de scheiding wordt aangevraagd.

Gevoelens voor een ander

Het kan altijd gebeuren dat je iemand tegenkomt waar je bepaalde gevoelens voor krijgt. Wanneer je eigen huwelijk een beetje saai wordt, dan kan een nieuw persoon leven in de brouwerij brengen. Je voelt weer de spanning en je denkt dat met een ander je leven weer geweldig wordt. Als mensen gaan scheiden omdat ze verliefd zijn op een ander is dit vaak pijnlijk voor degene die achterblijft. Het is waar dat je je gevoelens soms niet in de hand hebt, maar het is maar net wat je met die gevoelens doet. Toch zijn er genoeg mensen die liever gaan scheiden dan dat ze hun huwelijk weer proberen op te peppen.

Vreemdgaan

Wanneer man of vrouw vreemdgaat in een huwelijk loopt dit meestal op een scheiding uit. Voor mensen die de behoefte voelen om vreemd te gaan een extra reden om eens goed na te denken of ze nou echt willen vreemdgaan. Wanneer één van de twee vreemdgaat zit er al iets niet goed in het huwelijk. De intimiteit wordt bijvoorbeeld gemist, net zoals de spanning en het gevoel dat je bijzonder bent. Ga je vreemd terwijl je getrouwd bent, dan toon je niet veel respect voor je partner. Je kwetst de ander er enorm mee en je zorgt ervoor dat het vertrouwen weggaat. Het is vaak zo goed als onmogelijk om dit vertrouwen weer terug te krijgen.

Ingrijpende gebeurtenis

Iedere huwelijk kent zijn hoogtepunten en dieptepunten, maar sommige mensen krijgen veel ellende te verduren tijdens hun huwelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sterfgevallen of ziektes. In principe hoeft dit in veel gevallen niet het einde van een huwelijk te betekenen. Soms groeien mensen juist dichter naar elkaar toe. Maar andere stellen komen juist verder van elkaar af te staan. Ze verwerken de problemen allebei op hun eigen manier in plaats van met elkaar. Uiteindelijk komen ze erachter dat er een afstand is die niet meer te overbruggen valt. Een scheiding is vaak onvermijdelijk.

Conclusie

Er zijn tal van redenen waarom mensen willen scheiden. Het is vaak voor beide partijen een vervelende kwestie. Er moet van alles geregeld worden en maar weinig mensen worden beter van een scheiding. Er zijn vast genoeg gevallen waarin een scheiding de beste en enige oplossing is, maar de vraag blijft of mensen die gaan scheiden hun huwelijk niet te snel opgeven en er alles aan doen om het te redden.