Hoe vertel je de kinderen dat papa en mama gaan scheiden

Inleiding

Het is voor kinderen erg vervelend als de ouders gaan scheiden. Hun hele leven staat op zijn kop en er komen grote veranderingen aan. Zo moeten ze bijvoorbeeld één van hun ouders missen en ook komt het vaak voor dat ze moeten verhuizen. Toch komt een scheiding voor de meeste kinderen niet als een verrassing, kinderen voelen namelijk haarfijn aan wanneer er spanningen in huis zijn. Het is de taak van de ouders om het nieuws van een aankomende scheiding zo goed mogelijk te brengen. De meeste ouders vinden dit één van de moeilijkste dingen om aan hun kinderen te vertellen. Geen enkele ouder wilt tenslotte zijn kinderen verdriet doen. Hoe kan je het de kinderen het beste vertellen dat papa en mama gaan scheiden?

Hoe vertel je de kinderen dat papa en mama gaan scheiden?

Het is voor de kinderen altijd het beste als de ouders samen vertellen dat ze gaan scheiden. Het is belangrijk dat dit op een normale en rustige manier wordt verteld. Er mag bijvoorbeeld geen ruzie worden gemaakt. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kan je uitleggen waarom jullie gaan scheiden. Het is belangrijk dat kinderen begrijpen waarom de ouders gaan scheiden. Maak er bij jonge kinderen een makkelijk verhaal van, terwijl je bij oudere kinderen meer details kan geven. Een paar punten hierbij zijn erg belangrijk, maak altijd duidelijk dat het nooit de schuld is van het kind. Ook is het belangrijk om niet de ene ouder te gaan zwartmaken. Hiermee doe je een kind alleen maar onnodig pijn.

Er wordt aangeraden om de kinderen te vertellen dat je gaat scheiden voor of tijdens het weekend. Op die manier kan je het weekend bekijken hoe de kinderen er op reageren. Vaak hebben oudere kinderen veel vragen. Ze willen alles weten, maar ook zijn ze bang voor de toekomst. Gaan ze bijvoorbeeld verhuizen? Probeer eerlijk tegen de kinderen te zijn en zo goed mogelijk antwoord op de vragen te geven.

Als laatste is het belangrijk om te blijven benadrukken dat de kinderen het belangrijkst zijn. Een scheiding kan niks aan dat feit veranderen. Ook al is er tussen de ouders van alles gebeurd, in principe heeft een kind daar niet veel mee te maken. Maak de kinderen duidelijk dat zij altijd op de eerste plek blijven staan en dat je altijd voor de kinderen klaar blijft staan.

Wat moet je wel doen

 • De kinderen samen vertellen dat jullie gaan scheiden
 • Geen ruzie maken of elkaar zwart maken
 • Benadrukken dat het kind het belangrijkst is
 • Benadrukken dat je altijd voor het kind klaarstaat
 • Proberen uit te leggen waarom jullie gaan scheiden
 • Wees duidelijk over de toekomst

Wat je niet moet doen

 • Allebei wat anders over de scheiding vertellen
 • De andere ouder zwartmaken
 • De scheiding op de kinderen af reageren
 • Troost zoeken bij de kinderen
 • Onduidelijk zijn over de scheiding en over de toekomst

Conclusie

Wanneer je als ouder gaat scheiden, dan is het belangrijk om jezelf even op de tweede plek te zetten en de kinderen op de eerste plek. Een scheiding is voor kinderen vaak al moeilijk genoeg, maar je kan ze er bij wel helpen om de scheiding te accepteren en te verwerken. Het is belangrijk dat de ouders op één lijn liggen en de haat en nijd onderling even opzij zetten. Vertel de kinderen samen dat jullie gaan scheiden en probeer zo goed mogelijk uit te leggen waarom. Verder is het voor kinderen erg belangrijk om te weten dat het niet hun schuld is en dat ze altijd op de eerste plek blijven komen.