Fiscaal Partnerschap Wanneer ben ik fiscaal partner

Wie kunnen fiscale partners worden?

Zodra u een gezamenlijke huishouding voert met iemand anders, kunt u samen met uw 'huisgenoot' fiscaal partner worden. Dit is vaak het geval als u getrouwd bent, maar het kan in bepaalde gevallen ook als uw huisgenoot niet uw partner is, maar een vriend, vriendin, broer, zus, zoon of dochter.

Indien u duurzaam gescheiden leefde met uw partner, kunt u geen fiscaal partner met uw partner worden.

Geregistreerde partner

Indien een ambtenaar van de burgerlijke stand u en uw partner ingeschreven heeft in een daarvoor bestemd register. Hierbij gelden voor u en uw partner dezelfde fiscale voorwaarden als die voor getrouwden gelden. In dat geval bent u elkaars fiscale partner.

In het volgende geval bent u nog niet als partners geregistreerd:

  • Indien u een samenlevingscontract bij de notaris heeft op laten stellen
  • Indien u samen met uw huisgenoot staat ingeschreven op hetzelfde adres.

Duurzaam gescheiden

In het geval u en uw echtgenoot voor langere tijd uit elkaar zijn, beschouwt de belastingdienst u als ongetrouwd en kunt u geen fiscaal partner meer zijn. U woont immers niet meer in gezinsverband samen, u of uw partner wilt het samenleven definitief niet hervatten, waardoor u en uw partner duurzaam gescheiden leven.

U kan echter wel fiscaal partner zijn als het gescheiden gezinsverband van tijdelijke aard is en u 'op proef' uit elkaar bent.

Fiscaal partnerschap voor of na het huwelijk

In het geval u voor of na uw huwelijk voor de duur van minimaal 6 maanden heeft samengewoond met iemand anders, dan kan het zijn dat u 2 fiscale partners heeft.

Voorbeeld

U voerde samen met uw broer langer dan 6 maanden een gezamenlijke huishouding en trouwde daarna in september. In dit geval heeft u 2 fiscale partners na elkaar: Eerst uw broer, toen uw echtgenoot.

In zo'n geval mag u bij het verdelen van de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten over dat jaar maar met 1 van deze personen het fiscaal partnerschap aangaan. Het kan nuttig zijn om dit goed uit te zoeken, ook al omdat de andere fiscale partner nog van belang kan zijn bij bijvoorbeeld de uitbetaling van de algemene heffingskorting of bij andere fiscale regelingen.