Zo kun je reisziekte gemakkelijk zelf voorkomen of de symptomen ervan verzachten

Als je voor zaken naar het buitenland moet of, nog beter, op vakantie vertrekt, kun je reisziekte beter voorkomen dan genezen.

Vrag hierbij is hoe we reisziekte het best kunnen voorkomen?

35612.jpeg 

 

Onze hersenen krijgen verkeerde informatie

Alle bewegingen worden door onze hersenen nauskeurig opgeslagen. Maak je nieuwe bewegingen, dan zullen onze hersenen die vergelijken met alle opgeslagen informatie over eerder gemaakte bewegingen.

En precies hier wringt het schoentje. Onze hersenen herkennen deze nieuw gemaakte bewegingen niet. Zo geraken ze volledig in de war en veroorzaken tal van vervelende ongemakken.

De belangrijkste symptomen van reisziekte

Reisziekte zorgt er voor dat onze spijsvertering volledig in de war geraakt. Dat geeft op zijn beurt aanleiding tot misselijkheid en braken. Maar ook duizeligheid, hevige hoofdpijn en overmatig transpireren zijn de meest voorkomende gevolgen van reisziekte.

Vooral vrouwen en kinderen

Reis- of bewegingsziekte treft iedereen. Zowel mannen als vrouwen, jong en minder jong. Toch is het opvallend dat reisziekte veel meer voorkomt bij vrouwen en bij jonge kinderen in de leeftijd tussen twee en twaalf jaar.

We lopen het grootste risico tijdens verplaatsingen met de auto, de autocar en de boot. Maar ook tijdens vliegtuigreizen komt reisziekte veel voor. Daar manifesteert het zich vooral tijdens het opstijgen en het dalen.

Alcohol en vermoeidheid 

We zijn niet allemaal even gevoelig aan reisziekte. De mate waarin verschilt van persoon tot persoon. Factoren die deze bewegingsziekte extra in de hand werken zijn afcoholgebruik en vermoeidheid. 

Hoe meer we er last van hebben hoe sneller we er gewoon aan geraken

Kinderen jonger dan twee jaar lopen geen enkel risico op reisziekte, en ook bij vijftigplussers komt reisziekte veel minder voor. Als we regelmatig met reisziekte worden geconfronteerd, geraken we er immers min of meer aan gewoon.

Als we weten wat er ons te wachten staat weet wat er komt, vermindert de kans op bewegingsziekte. Daarom worden piloten, autobestuurders en de persoon aan het stuurwiel van een boot zelden bewegingsziek. 

De gevoeligheid voor bewegingsziekte wisselt van persoon tot persoon en wordt (negatief) beïnvloed door alcoholgebruik en vermoeidheid.

Reisziekte zelf voorkomen

Gelukkig kunnen we er veel aan doen om reisziekte te voorkomen of de vervevelende gevolgen ervan zoveel mogelijk te verzachten.

Pas deze tips toe en je zult veel minder of zelfs helemaal geen last meer hebben van reisziekte:

    • Neem zowel in de auto als in de bus zoveel mogelijk voorin plaats. Zit bij voorkeur in de rijrichting en zo kort mogelijk bij het raam
    • De beste plaats in het vliegtuig om reisziekte te voorkomen is boven de vleugels
    • Op de boot zit je best zo dicht mogelijk bij het middelpunt, aan de buitenkant in de vaarrichting en zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak. Verblijf bij lange reizen zoveel mogelijk op het dek van het schip en kies een kajuit ter hoogte van de waterlijn
    • Zorg zoveel mogelijk voor afleiding. Concentreer je vooral op de horizon of op een ander voorwerp
    • Zorg er voor dat kinderen in je auto door het raam kunnen kijken. Dat zorgt voor afwisseling
    • Zorg voor een goede ventilatie en richt de frisse lucht zoveel mogelijk op je gezicht
    • Rook zo weinig mogelijk
    • Eet een half uur voor je vertrek een lichte maaltijd en drink een kop koffie
    • Eet gezonde tussendoortjes
    • Drink voor de reis voldoende water, maar zeker geen alcohol
    • Drink tijdens de reis best geen koolzuurhoudende dranken of alcohol 
    • Vertrek nooit met een lege maag of na een zware en vetrijke maaltijd
    • Eet tijdens de reis af en toe een banaan, appel, beschuit of cracker met mager beleg
    • Wordt je ondanks alle voorzorgen toch misselijk? Eet dan een droog koekje, droog brood of een stuk fruit. Als je maag voedsel moet verteren, vermindert de kans op misselijkheid aanzienlijk

 

Geneesmiddelen tegen reisziekte

Helpen deze huis- , tuin- en keukenmiddeltjes niet? Dan zijn er nog altijd geneesmiddelen om je van je reisziekte af te helpen. Die geneesmiddelen tegen reisziekte zijn meestal verkrijgbaar zonder voorschrift van de dokter.

Cyclizine, meclozine of cinnarizine zijn de belangrijkste ingrediënten van deze geneesmiddelen (meestal tabletten) tegen reisziekte.  

Cyclizine en cinnarizine beginnen gemiddeld na een half uurtje te werken en zijn tot 6 uur werkzaam. Middelen met meclozine werken pas na 1 tot 2 uur, maar werken langer. Van 8 tot 24 uur.

Vanaf het moment dat de reisziekte ontstaat, heeft het geen zin enkele zin meer welke geneesmiddelen tegen reisziekte dan nog te slikken. 

De meest voorkomende bijwerkingen van deze geneesmiddelen tegen reisziekte zijn: 

  • Slaperigheid
  • Een vermindert reactievermogen
  • Een droge mond
  • Slecht en wazig zicht
  • Hartkloppingen

Reisziekte is meestal onschuldig

Reisziekte mag dan wel  vervelend zijn, het is meestal onschuldig. De vervelende symptomen verdwijnen vanaf de beweging stop. Als de klachten echter aanhouden is een bezoek aan je vertrouwde huisarts aan te raden.  

Voor kinderen die moeilijk tabletten slikken zijn zogenaamde  pleister - armbandvormen erg handig.