Vakantie in Polen: stedentrip Poznan

Inleiding

Poznan is een Poolse stad, die in de regio Wielkopolska in het westen van het land ligt. Het is een van de belangrijkste historische steden van Polen. Tevens is Poznan een handels- en industriestad, sinds 1519 universiteitsstad en heeft een internationale luchthaven. Bekend van de internationale beurzen is Poznan met het oude stadsdeel Ostrow Tumski, de Oude Markt (Stary Rynek), een prachtig renaissance stadhuis omringd door historische patriciershuizen en paleizen, veel andere bezienswaardigheden, kerken, musea en kunstgaleries - ook toeristisch erg interessant. De stad staat bekend om veel culturele evenementen, bruisend leven in het oude centrum, veel nachtclubs, cafe's en restaurants.

Poznan is één van de vier Poolse speelsteden tijdens het EK voetbal 2012.

Wat kan je doen in Poznan?

Poznan wordt gezien als de eerste zetel van de Poolse koningen in de X-de eeuw, het begin van het Christendom in Polen. Het oudste stadsgedeelte ligt op het eiland Ostrów Tumski aan de Warta rivier. Je kunt hier de gotische kathedraal van St. Pieter en St. Paulus bewonderen. In een van de 15 kapellen in deze rooms- katholieke kathedraal, de Gouden Kapel, staan de sarcofagen van de eerste vorsten van de Piastendynastie. Op de Oude Markt staat het renaissance stadhuis, een van de mooiste gebouwen van de stad waarin het museum van de Geschiedenis van de Stad Poznan is gehuisvest. Dat is tevens een van de van de mooiste stadhuizen van Europa. De gevel heeft arcaden over drie verdiepingen en is versierd met portreten van de Poolse koningen. Een toeristische attractie is ook de klokkentoren waarin elke dag om 12 uur twee metalen bokjes tevoorschijn komen om elkaar twaalf keer op de horens te nemen. Het is altijd gezellig druk rondom het stadhuis en eromheen liggende straatjes waar talloze cafés, clubs, pubs en restaurants te vinden zijn. De Markt ademt van geschiedenis en moderniteit. Vlakbij de Markt bevindt zich het Museum van Muziekinstrumenten met een boeiende collectie instrumenten uit alle werelddelen en uit diverse tijdperken.

Vanuit de Oude Markt kan je lopen naar de parochiekerk Fara, bekend om haar prachtige barokke interieur en het historische orgel. Er worden hier elke zaterdag en ’s zomers dagelijks om 12:15 orgelconcerten gehouden waarbij de opbrengst voor het restaureren van het orgel wordt verzameld. Het Nationale Museum van Poznan op het Wolnosci-plein beschikt over de rijkste schilderijenverzameling van een vooraanstaande Poolse schilder Jacek Malczewski en de interessante vaste tentoonstelling van gotische kunst. Poznan heeft het GroteTheater (Teatr Wielki) - de eerste vaste opera in Polen. De opera ligt in het nieuwe centrum van de stad dat aan het begin van de 20ste eeuw werd ontworpen. Andere belangrijke gebouwen hier zijn het neoromaanse paleis van Prins van Pruisen, keizer Wilhelm II Hohenzollern en Collegium Minus UAM – gebouw waarin de beste concertzaal van Poznan zich bevind. Hier wordt jaarlijks het oudste vioolconcours ter wereld gehouden en bijna dagelijks verschillende concerten, vaak met beroemde musici.

Binnen de stadsgrenzen van Poznan ligt het Malta meer, met een mooie roeibaan. Rondom het meer strekt zich een groot recreatiegebied Malta uit. Je kunt hier fietsen, rolskaten, skiën op de kunstpiste, ontspannen in Termy Maltanskie – modern complex van sport- en recreatie-zwembaden, glijbanen, sauna’s en zoutbaden. In juni worden rondom het Malta meer voorstellingen gehouden in het kader van het Internationale Theaterfestival “Malta”. Ook de rest van de stad leeft dan op theater, er worden binnen enkele dagen ruim honderd toneelstukken uit de hele wereld gepresenteerd.

In Poznan kan je ook gezellig winkelen in een van de vele moderne winkelcentra, waaronder één heel bijzonder – Stary Browar, in 2008 door ICSC gekozen als het beste middelgrote winkelcentrum in Europa. In de muren van de voormalige brouwerij kun je hier winkelen omringd door vele kunstobjecten uit de hele wereld. Tijdens de vele evenementen, die hier worden georganiseerd, kun je de nieuwste trends zien op het gebied van dans, film, muziek en moderne kunst.