Op zoek naar een alternatieve vakantievorm CouchSurfing!

Couch surfen

Het is een wel zeer aparte vakantieformule: gratis logeren bij de huisbaas zelf! Bestaat dat in onze huidige, ieder-voor-zich maatschappij? Ja en zowel in binnen als buitenland. Er is zelfs een CouchSurfing netwerk en tientallen websites. Of het aan te bevelen is? Als je jong en avontuurlijk bent wel. Ben je dat niet dan is het geen aanrader. De bedoeling is nobel maar aan gratis zit zo af en toe een luchtje...

 

Het principe van Couch Surfing

Deze manier van een vakantieadres zoeken biedt iedereen gratis 1 of meerdere nachten slaapgelegenheid aan. De manier waarop varieert van de sofa tot een deftige logeerkamer: dat moet je er wel bijnemen! De aanbieders van deze slaapmogelijkheden doen dat louter voor de fun, voor het contact met hun logeerders.

Hoe en waar zoeken?

  •   Het internet bied je een sociaal netwerk van inmiddels meer dan 1 miljoen bereidwillige gastheren! Het motto van couchsurfing luidt: ‘Help met het creëren van een betere wereld, één Couch per keer!’.
  • Couchsurfing.com is de belangrijkste website voor deze gastvrije uitwisselingen. Het ledennetwerk is verspreid over maar liefst 230 landen.

Van Amerikaanse oorsprong

De Amerikaan Casey Fenton begon met de vereniging ‘Couchsurfing.com’ in 2004 uit eigen reiservaring. Hij moest enkele dagen naar IJsland maar wilde niet overnachten in een hotel. Daarom stuurde hij een email naar 1500 studenten in Reykjavik met de vraag of iemand hem logies voor enkele nachten kon aanbieden. Hij kreeg tientallen positieve antwoorden op zijn verzoek en zo begon Couchsurfing.com…

Hoe word je een "CouchSurfer"?

► Je schrijft je gewoon in op één van de bestaande websites voor de gastvrije uitwisselingen. Meestal is die inschrijving gratis. Er is geen wederzijdse verplichting: je kunt rustig om logies vragen zonder dat je zelf reizigers in je eigen huis moet ontvangen als je dat niet wilt...

► Ook kun je jezelf aanbieden als gids voor andere leden.

Introductie van jezelf

Uiteraard is je eigen profiel van groot belang en gedetailleerd. Vertel zoveel mogelijk gegevens over jezelf, over je persoonlijkheid, uiteraard je beroep, de talen die je spreekt, je levenswaarden en interessepunten, de landen die je interessant vond en waarom. Dit alles opdat andere leden zich een goed idee kunnen vormen. Ook een foto hoort erbij.

Wat kan je ervan verwachten?

  1. De gastpersoon ontvangt je gratis en voor niets. Qua comfort moet je je dus aanpassen, ook aan de soms (zeer) lokale leefwijze en de wensen van de gastheer/-vrouw. Soms krijg je een eigen sleutel, soms moet je op een bepaald uur ‘binnen’ zijn enz….
  2. Open staan en flexibiliteit zijn de belangrijkste vereisten bij CouchSurfing! Je moet dus mensen willen ontmoeten.
  3. CouchSurfing.com stelt alles in het werk om het netwerk zo veilig mogelijk te maken. De commentaren zijn daarbij een bron van betrouwbare informatie!

Conclusie

Het mag dan allemaal gastvrij en happy klinken als je de websites bezoekt, toch heb ik mijn twijfels. Ik denk dat je aan dit avontuur toch minstens met zijn tweetjes moet beginnen. Ook voor de gevorderde leeftijd heb ik mijn twijfels: stel dat je op een gammele sofa terecht komt… of in een vochtig schuurtje… en ’s morgens een goed bedoeld maar niet te eten ontbijt…Foutje, bedankt!

Links

Couchsurfing homesite

Hospitalityclub Be welcome

Global free loaders

Warm showers, specifiek voor fietstoeristen

Routard