Welke landen zijn het populairst als vakantieland

Inleiding

Vrijwel iedere Nederlander kijkt al maanden van tevoren uit naar die paar bijzondere weken die ieder jaar weer voorbijkomen: de zomervakantie. Eindelijk tijd om geheel tot jezelf te komen, het huis op te knappen of weer te beginnen met lang verloren hobby’s. Natuurlijk is ook op vakantie gaan een belangrijk onderdeel van de zomervakantie voor velen. Maar wat zijn nou eigenlijk de populairste vakantielanden bij Nederland? Welke landen worden het meest bezocht door ons volkje?

Nederlanders op vakantie

Nederlanders houden enorm van vakantie houden. Dat is in eerste instantie al te zien aan het aantal vakantieweken dat een gemiddelde Nederlander heeft: zo’n vier weken. Ter vergelijking, in de Verenigde Staten hebben volwassenen meestal maar twee weken vrij in de zomer. Nederlanders hebben dus een lange zomervakantie en daardoor ook meer dan genoeg tijd om eens op vakantie te gaan naar het buitenland. Jaarlijks gaan er zo’n 8 miljoen Nederlanders, de helft van de bevolking, in de maanden juli en augustus alleen al naar het buitenland. De binnenlandse vakanties zijn dan dus nog niet eens meegeteld. Het aantal vakanties is sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008 niet drastisch gedaald. Wel is het aantal mensen dat gebruik maakt van de goedkope last-minute vakanties erg gestegen.

De populairste vakantielanden

Er gaan dus 8 miljoen Nederlanders het land uit tijdens de zomer. Maar welk land wordt dan eigenlijk het meeste bezocht? Zijn dat zonovergoten landen als Spanje en Griekenland? In Nederland hebben wij het namelijk niet altijd even goed getroffen met het weer in de zomer. Of zijn juist de buurlanden wegens de goede bereikbaarheid het populairst?

18% van de buitenlandse reizen gaat naar Duitsland. Dit is dus het populairste vakantieland van Nederland. Dat zijn bijna 1,5 miljoen Nederlanders, een gigantisch aantal dus. Duitsland is waarschijnlijk zo populair wegens de gunstige ligging voor veel Nederlanders en wegens de grote verscheidenheid in het land. Zo zijn er prachtige historische steden als Berlijn en Keulen, maar is er in het zuiden van het land ook prachtige natuur. Na Duitsland is Frankrijk met 15% van alle buitenlandse reizen het populairste vakantieland. Veel mensen gaan naar Frankrijk voor het vaak lekkere weer of om Disneyland te bezoeken. Ook de kustgebieden zijn erg in trek. Maar wegens het feit dat Frankrijk wat verder weg van Nederland ligt dan Duitsland, is Frankrijk toch iets minder populair. Het derde meest populaire vakantieland is België, waarnaartoe 11% van alle buitenlandse reizen gaan. België is populair wegens de gunstige ligging en mooie natuur zoals te vinden in de Ardennen.

Andere populaire landen

Ten slotte staat Spanje op de vierde plek van meest populaire vakantielanden voor Nederlanders. In totaal gaat van de 8 miljoen reizigers 9% naar dat land toe. Spanje is populair wegens het zonnige weer en de eindeloze stranden. Maar ook de steden Barcelona en Madrid zijn volgens velen een bezoekje waard. Andere veel bezochte landen zijn Oostenrijk, Italië en Portugal. Een opvallende stijging is te zien in het aantal reizen naar Egypte. Sinds er daar op politiek gebied veel gedoe is, zijn de prijzen voor reizen naar Egypte erg gedaald. Dit is wellicht een verklaring voor een toename van het aantal reizen.

Conclusie

Ieder jaar maakt ongeveer de helft van alle Nederlanders in de zomer een reis naar het buitenland. Sinds de economische crisis is dit aantal niet echt gedaald. Wel is het aantal last-minute reizen erg gestegen. Daarnaast zijn er ook nog veel mensen die in eigen land op vakantie gaan. Het populairste vakantieland is Duitsland. 18% van alle buitenlandse reizen gaat naar dit land. Daarna zijn ook Frankrijk, België en Spanje ongekend populair bij Nederlanders. 

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Mariano, Marianocecowski