Wat is er te zien en te doen in Tilburg

Inleiding

Om in de zomer mooie dingen te zien, hoef je niet per sé naar het verre buitenland toe. Ook Nederland en België hebben veel moois te bieden. Een stad die in Nederland meestal niet hoog bovenaan de te-bezoeken-lijstjes staat, is Tilburg. Met een reputatie van een grijze industriestad is Tilburg niet heel erg populair onder (binnenlandse) toeristen. Maar met een beetje hulp, als je weet waar je moet zoeken, dan zal ook jij kunnen ontdekken dat Tilburg een mooie en bruisende stad is die zeker een bezoekje waard is!

Over Tilburg

Met zo’n 200.000 inwoners is Tilburg de zesde stad van Nederland. Tilburg is groot geworden in de vorige eeuwen, toen het één van de grootste textielcentra van het land was. Van die textielindustrie is tegenwoordig weinig meer over, terwijl er wel nog veel sporen van te vinden zijn. Tegenwoordig is Tilburg een diverse stad met onder andere een universiteit en verschillende grote jaarlijkse evenementen. Hieronder een overzicht van wat er te doen en te zien is in het hart van Brabant: Tilburg.

Te zien

In de vorige eeuw is veel cultureel erfgoed in (het centrum van) Tilburg gesloopt in het kader van vernieuwingen in de infrastructuur en modernisering van de stad. Het oude statige stadhuis is gesloopt, evenals het station en veel andere oude gebouwen. Daarom heeft Tilburg nu niet een ‘’typisch’’ historische stadskern, maar een afwisseling van oud en modern. Hieronder een selectie van mooie gebouwen en plaatsen in Tilburg.

Gebouwen

Eén van de meest opvallende gebouwen van het centrum van Tilburg is het Paleis Raadhuis. Dit witte kasteelachtige gebouwtje werd gemaakt in opdracht van koning Willem II. Hij wilde het zelf gaan gebruiken als buitenverblijf, omdat hij zich in Tilburg gelukkig en vrij voelde. Helaas stierf de koning net voordat het gebouw af was. Later is dit gebouw nog gebruikt als middelbare school, waar zelfs de wereldberoemde Vincent van Gogh nog enkele jaren op heeft gezeten. Tegenwoordig zit de raadszaal in het gebouw en worden er rondleidingen georganiseerd. Als je voor het Paleis Raadhuis staat, moet je ook eens achterom kijken. Je ziet dan een gedenknaald opgedragen aan koning Willem II. Er is sowieso veel in Tilburg dat nog herinnert aan de voormalige koning. Zo is er een Willem II-college (middelbare school), de Willem II-straat en voetbalclub Willem II.

Het centrum van Tilburg is het Heuvelplein, in de volksmond bekend als ‘’de Heuvel’’. Het plein is de afgelopen jaren grondig op de schop gegaan.

Tegenwoordig is het plein omringd door mooie oude gebouwen en is in het midden een verhoogd plateau met groen, waterfonteintjes en een indrukwekkend standbeeld van koning Willem II omringd door vier muzen. Het markantste gebouw aan het plein is ongetwijfeld de Sint-Josephkerk, beter bekend als de Heuvelse Kerk. Het heeft torenspitsen van maar liefst 73 meter hoog. De kerk is iedere dag geopend en gratis te bezichtigen en iedere avond wordt er een dienst gehouden.  

Een andere mooie kerk in het centrum van Tilburg is de Sint-Dionysiuskerk, beter bekend als de Heikese Kerk. De kerk is niet altijd geopend, maar de voorgevel en de naastliggende tuin met beelden en een monument tegen zinloos geweld zijn zeker de moeite waard om te bekijken. De kerk ligt sowieso in een bijzondere omgeving. Aan de achterkant ligt het eerder genoemde Paleis Raadhuis met tussen de twee gebouwen in de Beljonfontein. Het opvallende aan deze fontein is dat je er op kunt zitten zonder nat te worden, iets waar veel Tilburgers dan ook gebruik van maken. Naast de kerk staat een gedenknaald voor Willem II. Aan de andere kant ligt de belangrijkste en oudste winkelstraat van de stad terwijl aan de voorkant de bijzondere Schouwburg en Concertzaal te vinden zijn. Kortom: genoeg om te bekijken!

Wat buiten het centrum zijn nog enkele bijzondere plekken te vinden. In het noorden van de stad is de zestiende-eeuwse Hasseltse Kapel te bezoeken. Deze ligt verborgen in een groen plein dat omringd is door oude huisjes. Aan de uiterste noordrand van de stad is een replica te vinden van het oude wevershuisje van Peerke Donders. Peerke Donders is het belangrijkste icoon van Tilburg. Deze geestelijke is zelfs zalig verklaard. Naast zijn wevershuisje zijn er een kapel, een beeldentuin, een museum voor naastenliefde en een prettig terras te bezoeken.

Groene plaatsen

Hoewel Tilburg het imago heeft van een grijze stad, is er genoeg groen te vinden! Als je weet waar je moet zoeken, vind je in het centrum en omgeving vele verborgen tuinen en parken en zelfs een stadshaven. Op enkele minuten van het Centraal Station vind je de gezellige Interpolistuin, naast het landelijke hoofdkantoor van Interpolis. Ook in de buurt ligt het romantische Wilhelminapark. Naast de creatieve school het Factorium ligt de verborgen Factoriumtuin. Aan de overkant van de straat ligt de Muzentuin. De Oude Dijk is het grootste park in het centrum van Tilburg. Meer aan de rand van de stad liggen het Wandelbos met een kinderboerderij, het ruime Leijpark en één van de laatste sterrenbossen van Nederland, namelijk de Oude Warande. Ook het landschapspark Moerenburg is de moeite waard. Hier is water te vinden en een mooie reconstructie van een kasteelachtig gebouw dat hier vroeger te vinden was.

Op een paar minuten lopen van het centrum ligt de Piushaven. Dit was vroeger een echte industriehaven, maar wordt de laatste jaren getransformeerd tot een gezellige en groene stadshaven. Er is veel nieuwbouw geweest en er zijn meerdere terrasjes. Je hebt hier de mogelijkheid om met bootjes door de haven te varen.

Te doen

Tilburg staat ook bekend als een bruisende stad, waar regelmatig grote evenementen georganiseerd worden. Dit is deels te danken aan het feit dat Tilburg een echte studentenstad is met meer dan 20.000 studenten. Het bekendste evenement is natuurlijk de Tilburgse Kermis, waar ieder jaar meer dan een miljoen mensen op af komen. Naast evenementen, zijn er ook dingen die je altijd kunt doen wanneer je de stad bezoekt. Hieronder een selectie.

Tilburgse Kermis

Ieder jaar wordt in Tilburg de grootste kermis van de Benelux gehouden. Het hele centrum staat vol met meer dan 200 attracties. Met haast iedere dag een themadag is de 10-daagse kermis een gevarieerd evenement. Veel Tilburgers zijn hier meerdere dagen te vinden.

Festival Mundial

Een ander bekend evenement in Tilburg is het Festival Mundial. In het begin van de zomer wordt dit tweedaagse festival gehouden, dat vol in het teken staat van het multiculturele Nederland. Muziek, dans en nog veel meer komen samen in de zogenaamde ‘’Spoorzone’’, de oude maar sfeervolle voormalige NS-fabriekshallen naast het centraal station.

Musea

Voor de mensen die ‘’ouderwets’’ cultuur willen snuiven in Tilburg, kunnen terecht in verschillende musea. De belangrijkste zijn het Textielmuseum (over de belangrijke textielindustrie van de stad), De Pont (moderne kunst), het Natuurmuseum en Vincents Tekenlokaal (dat in het teken staat van Vincent van Gogh). Vooral de laatste twee zijn ook leuk voor kinderen.

Winkelen

In het centrum van Tilburg kun je ook goed winkelen. De belangrijkste straat is de Heuvelstraat, waar alle grote en bekende ketens te vinden zijn. Kijk hier vooral ook even omhoog naar de mooie authentieke geveltjes. In de buurt van de Heuvelstraat zijn ook nog de Emmapassage en het Pieter Vreedeplein te vinden, met nog meer (bekende winkels). Zoek je meer naar de unieke eenmanszaken met de bijzondere producten, dan kun je terecht in het zogenaamde Dwaalgebied. Dit zijn de straten die tussen de Heuvelstraat en het Centraal Station liggen. Er zijn hier nog veel oude panden bewaard gebleven waar nu leuke winkeltjes in zitten en waar een gemoedelijke sfeer hangt. De komende jaren zal het winkelgebied in het centrum flink uitgebreid worden. Zo zal er naast het gemeentehuis een nieuwe vestiging van de Primark gebouwd worden.

Oliemeulen

In Tilburg is een klein dierenpark te vinden, waar vooral veel reptielen te vinden zijn. Voor kinderen is het vooral leuk dat je een vogelspin op je hand kan zetten en een slang om je nek kan leggen.

Stadsstrand

Naast de vele groene gebieden en de Piushaven, is ook het redelijk nieuwe stadsstrand een plek om goed te relaxen. Aan het eind van de Piushaven is een heus strandje gecreëerd. Op een zomerdag is het hier goed vertoeven. Ook leuk is dat je je hier in het water kan laten lanceren door de zogenaamde ‘’waterjump’’.

Conclusie

Ondanks dat Tilburg het imago heeft van een grijze stad, is er veel moois te zien en te beleven. Er zijn verschillende oude monumenten zoals kerken en het bijzondere witte kasteeltje het ‘’Paleis Raadhuis’’. In het centrum van Tilburg en de omgeving zijn vele tuinen en parken te vinden, waar je goed kunt relaxen. Ook op het stadsstrand, de Piushaven of tijdens één van de vele evenementen is het goed vertoeven in Tilburg.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Wobuzowatsj (Paleis-Raadhuis), Johan Bakker (Heuvelstraat)