Vakantie geboekt:heb je aan je reisannulatieverzekering gedacht

Inleiding

De meerderheid van onze landgenoten heeft de zomervakantie ongetwijfeld al geboekt. Erger is het wanneer onze welverdiende vakantie om de een of andere reden uiteindelijk toch niet kan doorgaan. Slechts een kleine minderheid van onze vakantiegangers speelt immers op veilig en kiest voor een reisannulatieverzekering. Waar moeten we op letten bij het afsluiten van zo een reisannulatieverzekering, en welk prijskaartje hangt eraan vast? Met welke tips en raadgevingen houden we best rekening om de voor ons meest geschikte reisannulatieverzekering te kiezen?

Reisannulatieverzekering wordt meestal vergeten

De meerderheid van onze vakantiegangers ziet het afsluiten van een reisannulatieverzekering over het hoofd. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalig onderzoek dat door verschillende verbruikersoprganisaties werd uitgevoerd. Die vergetelheid zou ons uiteindelijk wel eens zuur kunnen opbreken. Wat gedaan zonder reisannulatieverzekering wanneer onze vakantie om de een of andere reden toch niet kan doorgaan en dus letterlijk in het water valt? Het afsluiten van een reisannulatieverzekering kan ons dus heel wat ellende én een financiële kater achteraf besparen.

Reisannulatieverzekering afsluiten samen met boeken vakantie

We sluiten onze reisannulatieverzekering bij voorkeur af samen met het boeken van onze vakantie. Wachten we daarmee tot het allerlaatste ogenblik, dan verliezen we gemiddeld zo'n tachtig procent van de totale kostprijs van onze geboekte vakantie. En het zijn lang niet altijd gezondheidsredenen die aan de basis liggen van het noodgedwongen schrappen van onze vakantie. Fianciële redenen zijn meestal de oorzaak van het annuleren van een geboekte vakantie. Wachten we met het afsluiten van onze annulatieverzekering tot het allerlaatste ogenblik, dan is het nog maar de vraag of we nog een verzekeraar zullen vinden bij wie we zo een verzekering kunnen afsluiten. Is dat al het geval, dan zal die bij annulatie lang niet het ganse bedrag van onze geboekte vakantie vergoeden.

Dé reisannulatieverzekering bestaat niet

Hoe kiezen we de aan onze situatie meest aangepaste reisannulatieverzekering? De ene annulatieverzekering is immers de andere niet. Er bestaan inderdaad verschillende formules die ons op verschillende manieren en in verschillende omstandigheden maximale financiële bescherming garanderen. Ons voor het afsluiten van zo een verzekering zo goed mogelijk informeren, is dus zeker de boodschap. Een aantal reisannulatieverzekeringen beperken zich tot het verzekeren van een vooraf opgegeven aantal medereizigers. Nog anderen verzekeren dan weer uitsluitend familieleden. Er bestaan zelfs formules die slechts een gedeelte van de totale kostprijs van onze geannuleerde vakantie zullen vergoeden. Waakzaamheid is dus zeker geboden.

Bij wie zo'n reisannulatieverzekering afsluiten?

Waar sluiten we een reisannulatieverzekering het best af? We hebben daarbij de keuze tussen onze touroperator of verzekeringsmakelaar. De meerderheid van onze reisorganisatoren bieden hun vakantiegangers zo een reisannulatieverzekering aan. Dat is echter niet altijd de beste keuze. Voor het afsluiten van een reisannulatieverzekering kiezen we bij voorkeur voor onze vertrouwde verzekeringsmakelaar. Die kan ons niet alleen deskundig adviseren, maar meestal ook de goedkoopste formule aanbieden.

Prijskaartje van een reisannulatieverzekering

Het prijskaartje betekent voor de meeste vakantiegangers wellicht de voornaamste struikelblok voor het afsluiten van zo een reisannulatieverzekering. Een klassieke reisannulatieverzekering voor een gezin van vier personen hebben we al vanaf vijftig euro. Gaan we regelmatig op reis, dan kunnen we bij heel wat verzekeraars een permanente reisannulatieverzekering afsluiten die één jaar geldig is. Zo een permanente reisannulatieverzekering hebben we al vanaf 130 euro. Reizen we meer dan één keer per jaar, dan is zo een permanente verzekering al vlug terug verdient. Reisannulatieverzekeringen kunnen we ook online boeken, en daar kunnen we in vele gevallen écht voordeel mee doen.