Voorseizoen, hoogseizoen of naseizoen

Inleiding

Op vakantie willen we allemaal. Als het even kan ook nog meerdere keren per jaar. Je kan eigenlijk heel het jaar door leuk op vakantie. Toch zitten er wel verschillen in wanneer je op vakantie gaat. Zo is een wintersport of een vakantie in het hoogseizoen een stuk duurder dan het voorseizoen en naseizoen. Hieronder worden de verschillen uitgelegd en de voordelen en nadelen om in het voorseizoen, hoogseizoen of naseizoen op vakantie te gaan.

Het voorseizoen

Het voorseizoen bestaat over het algemeen uit de maanden april, mei en juni. Het voordeel van op vakantie gaan in het voorseizoen is dat het goedkoper is dan in het hoogseizoen. De meeste mensen, vooral met schoolgaande kinderen zijn afhankelijk van de schoolvakanties om op vakantie te gaan. Daardoor hebben campings, hotels en appartementen in het voorseizoen plaats over. Om toch mensen naar hun plekje te lokken worden vakanties daarom goedkoper aangeboden dan in het hoogseizoen.

Wanneer je van zon, zee en strandvakanties houdt kan het ook een voordeel zijn om in het voorseizoen te gaan. In landen zoals Spanje, Turkije en Griekenland kan het midden in de zomer erg warm zijn. Wanneer je in het voorseizoen gaat liggen de temperaturen net wat lager.

Ook is het allemaal wat rustiger. Campings en hotels zijn leger dan in het hoogseizoen. Wanneer je niet van hele erge drukte houdt, is het voorseizoen ideaal. Over het algemeen zijn het vooral oudere mensen en ouders met jonge kinderen die in het voorseizoen op vakantie gaan.

Het hoogseizoen

Het hoogseizoen is in de maanden juli en augustus. Dit is de tijd dat alle scholen vakantie hebben. Verder valt de bouwvak ook in deze maanden, waardoor iedereen die in deze sector werkt ook vakantie heeft. Op vakantie in het hoogseizoen gaan heeft een aantal voordelen. Op veel campings en stadjes waar veel hotels en appartementen zijn is er vaak van alles te doen. Er worden veel leuke dingen georganiseerd om het de gasten zo goed mogelijk naar z'n zin te maken.

De meeste campings en hotels zijn volgeboekt. Als je er van houdt kan dit erg gezellig zijn. Vooral voor de kinderen is het leuk omdat er veel andere kinderen zijn. In het hoogseizoen merk je dat het op een camping echt leeft.

Het nadeel is dat je in het hoogseizoen meer betaalt dan in het voor en naseizoen. Er is veel vraag, dus de prijs kan omhoog. Verder moet de toeristensector het grotendeels in deze maanden verdienen. Een ander nadeel kan de drukte zijn. Wie kent het beeld niet van hutje mutje bij elkaar liggen op het strand. Verder kan het ook erg druk zijn op de weg wanneer je met de auto op vakantie gaat. Houdt daarom in de gaten wanneer ze drukte op de weg opgeven.

Het naseizoen.

Het naseizoen verschilt niet zoveel met het voorseizoen. Het naseizoen bestaat uit de maanden september en oktober. Kwa prijzen is dit het goedkoopste seizoen om op vakantie te gaan. Omdat eigenlijk iedereen al op vakantie geweest is, proberen reisbureaus toch nog wat klanten te lokken. Dat is ook een voordeel van in het naseizoen op vakantie gaan. Iedereen is al geweest en moet er weer een jaar op wachten, terwijl jij nog wat hebt om naar uit te kijken. Een nadeel is dat het weer en de temperatuur minder worden, zeker wanneer je in oktober gaat. Ook wordt het steeds vroeger donker waardoor het kan voorkomen dat het om negen uur al pikdonker is. Erg gezellig is het dan niet om buiten te zitten of om een terrasje te pakken.