De Efteling

Er was eens...

In 1952 opende in Kaatsheuvel één van de allereerste themaparken zijn deuren. Onder impuls van Anton Pieck werd in de eerste jaren na de officiële opening hard gewerkt aan het sprookjesbos. Efteling fans beweren zelfs dat Walt Disney er ooit op bezoek geweest is en er inspiratie opdeed voor zijn eigen Disneyland.

Stilaan werden er meer en meer attracties toegevoegd aan het park en in de jaren 80 wordt de efteling een volwaardig pretpark. De stalen achtbaan "Python" wordt een gigantisch succes en het park trekt meer dan 2 miljoen bezoekers.

Het park blijft verder groeien en nieuwe originele attracties worden bijgebouwd. Tegenwoordig vind je er ook een theater, een hotel, een golfpark en het accommodatiegebied Bosrijk.

Jaarlijks bezoeken nu 3 tot 4 miljoen mensen het park. De Efteling is onderscheiden met diverse prijzen, waaronder de Pomme d'Or voor het "beste recreatiepark van Europa" (1972) en de IAAPA Applause Award voor het "beste pretpark ter wereld" (1992).

Korting

Een inkomkaartje voor de efteling kost 32 euro per persoon. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen gratis binnen. Als je een beetje surft op het internet vind je echter al snel kaartjes waar je tot 10 euro per persoon korting kan krijgen. Verschillende warenhuizen en winkelketens organiseren samen met Efteling grote kortingsacties. Voor een heel gezin kan de korting dus enkele tientallen euro's bedragen.

Attracties

Sinds het najaar van 1995 is het Huis van de Vijf Zintuigen in gebruik als toegangsgebouw van het attractiepark de Efteling: het werd officieel geopend in 1996 en werd ontworpen door Ton van de Ven.

Na het Huis van de Vijf Zintuigen volgt een groot plein dat overgaat in de Pardoes Promenade, een 21 meter brede laan van 270 meter lang. Deze werd tijdens de winter van 2000 aangelegd en komt uit op de Efteling Brink, het verdeelplein van waaruit de bezoekers de vier rijken van de Efteling kunnen betreden.

Marerijk

De ontstaansgeschiedenis van de Efteling ligt in het Marerijk, waar in 1952 het Sprookjesbos werd geopend, toen nog met slechts 10 sprookjes. Het bos neemt een groot deel van het Rijk in beslag en telt inmiddels 25 sprookjes.

Enkele must-see's zijn hier te vinden: Droomvlucht, een darkride tussen geesten, trollen en elfen. Villa Volta is een vervloekt huis waar alles ondersteboven staat, het was het eerste mad-house ter wereld.

Anderrijk

In 1978 opende het Spookslot als de eerste grote attractie buiten het Sprookjesbos. Vijf jaar later werd het parkdeel uitgebreid met de Piraña , een gethematiseerde wildwaterbaan, gevolgd door de Swiss Bob, een bobsleebaan met een topsnelheid van 70 km/u. In 1986 opende de grote attractie Fata Morgana, een Oosters sprookje uit Duizend-en-één-nacht. De voorlopig laatste toevoeging vond in 2002 plaats, toen de Efteling in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds de 3D-biocoop PandaDroom realiseerde.

Reizenrijk

Zeker niet te missen in Reizenrijk is de indoor rollercoaster Vogelrok, gebaseerd op de verhalen van Sinbad de zeeman. Een ander icoon van de efteling is de uitkijktoren Pagode die zijn bezoekers 45 meter mee de lucht inneemt. Voor de kinderen is een bezoek aan Carnaval festival een must, een tocht langs zingende poppen uit heel de wereld.

Ruigrijk

Met de ontwikkeling van Ruigrijk werd de Efteling ook interessanter voor een iets ouder publiek. Zo vind je er de achtbaan Pythonen het schommelschip Halve Maen. In 2007 opende de langverwachte attractie De Vliegende Hollander,een combinatie van een achtbaan en een darkride. De tot nu toe laatste uitbreiding van het gehele park opende op 1 juli 2010: een dubbele houten achtbaan met de naam Joris en de Draak.

Maak hier een ritje op deze nieuwe achtbaan onride video

Weetjes

  • De 'trapfietsen' veranderen tijdens de winterefteling in een langlaufpiste met de naam 'het hijgend hert'.
  • De opening van de Vliegende Hollander werd met bijna een jaar uitgesteld door technische problemen.
  • De achtbaan 'Pegasus' werd afgebroken om plaats te maken voor 'Joris en de draak'
  • In de zomer is de efteling zeven zaterdagen tot middernacht geopend.
  • In het hoogseizoen werken er 2500 mensen voor de efteling.
  • 94 procent van de nederlanders is ooit in de efteling geweest.
  • De Efteling heeft een eigen radio station.
  • Holle bolle Gijs is een sprekende prullenbak die al sinds 1956 in het park staat.
  • Pardoes is de mascotte van de Efteling
  • NIEUW: de nieuwe sensatie is de unieke parkshow RAVELEIJN. In dit spektakel met levende dieren en speciale effecten komt het verhaal van Raveleijn tot leven.

Conclusie

De Efteling roept bij iedereen ongetwijfeld mooie herinneringen op uit zijn jeugd. Daarom blijven we er misschien ook zo graag teruggaan. Er blijven ook steeds nieuwe shows en attracties bijkomen dus er is elk jaar wel iets nieuws te beleven voor jong en oud. Dit overzicht omvat lang niet alle attracties van de Efteling. Die ga je het best allemaal ter plaatse ontdekken.

Meer info omtrent prijzen, evenementen, openingsuren, enz. vind je hier De Efteling homepage