Nooit meer in de rij wachten in een pretpark

Nooit meer in de rij wachten in een pretpark

Geniet je graag van een dagje pretparkplezier met de familie maar kijk je op tegen urenlang in de rij wachten? In de Disneyparken hebben ze er iets op gevonden. Disney ontwikkelde een gratis systeem waar je virtueel kan aanschuiven maar nooit effectief staat te wachten. Ze noemen het systeem "Fastpass". In de Verenigde Staten is dit systeem al aardig ingeburgerd. In Europa vind je het momenteel enkel in Disneyland Parijs.

Fastpass

De meeste attracties in Disneyland hebben een gewone wachtrij. Je kent ze wel, die hekjes die kriskras richting de ingang lopen en waar je soms urenlang in staat te wachten. Op drukke dagen en bij populaire attracties zijn wachttijden tot 120 minuten geen uitzondering. Toch lang wachten voor een ritje van enkele minuten niet? Het Fastpass systeem zorgt ervoor dat je virtueel kan aanschuiven voor een attractie en terwijl kan genieten van de rest van het park. Je reserveert als het ware een afgesproken tijdstip voor je ritje en het voelt een beetje als voorkruipen. Maar dit is het niet want iedereen krijgt evenveel kansen om het systeem te gebruiken. Per ticket kan je ook maar één Fastpass per keer gebruiken. Je moet dus eerst je Fastpass gebruiken vooraleer je een nieuwe krijgt. Een Fastpass is verkrijgbaar bij de meeste grote en populaire attracties.

Zo werkt het

1. Bij de populaire attracties staat een Fastpass automaat, je kan dit vergelijken met een soort bankautomaat. Hier steek je je inkomticket in.

2. Je ontvangt dan een Fastpass ticket waarop een afgesproken tijdstip staat waar je kan terugkomen voor je ritje. Intussen geniet je verder van de rest van het park.

3. Op het aangegeven tijdstip ga je terug naar de attractie en kan je vrijwel direct instappen via de Fastpass rij.

Varianten

De concurrenten van de Disney parken zagen ook wel graten in het systeem van Disney en er zijn al verschillende varianten opgedoken zoals de Universal Express (in Universal Studios). Deze systemen zijn wel nog steeds betalend dus iets minder gebruiksvriendelijk voor grote families.

Single riders

Een bijkomende tip voor sommige attracties is het gebruik van de single riders line. Dit is een wachtrij die gebruikt wordt om de lege plaatsen op te vullen. De meeste pretparkattracties maken gebruik van karretjes, bootjes of noem maar op, waarin meestal 2 of 4 personen kunnen plaatsnemen. Omdat de meeste mensen samen in een attractie willen zitten met hun vrienden of familie blijven er dikwijls lege plaatsen open. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de wachtrij langer wordt. Deze lege plaatsen worden opgevuld met mensen uit de single riders line. Het nadeel is dat je dan niet samen zit met je vrienden maar het grote voordeel is dat je zelden of nooit lang moet aanschuiven. Als er een single riders line is, niet twijfelen maar kiezen. Je wint een hoop tijd om van de rest van het park te genieten.

Nog enkele tips

  • Bij een dubbele wachtrij zegt men dat de linkerkant altijd minder druk is dan de rechter. Dit zou komen omdat de meeste mensen rechtshandig zijn en eerder rechts dan links zouden kiezen. Echt bewezen is dit echter niet.
  • Zorg dat je vroeg aanwezig bent, het minst lang moet je wachten in de ochtend als het park nog niet overvol is. Dit geldt eveneens 's avonds kort tegen sluitingstijd.
  • Maak een soort aanvalsplan op voorhand zodat je goed weet welke attracties je zeker wil doen. Het heeft geen zin om aan te schuiven en tijd te verspillen in een wachtrij voor een attractie die je maar niks vindt. Elk pretpark heeft een website met duidelijke uitleg over alle attracties.
  • Als je verblijft in een Disney hotel krijg je soms extra Fastpass kaartjes of een onbeperkte VIP Fastpass, vraag hierover zeker informatie bij je hotelreceptie.