Een ballonvaart maken

Inleiding

Een ballonvaart maken is een indrukwekkende ervaring. Je stijgt op in een luchtballon en je zweeft door de lucht in een mandje. Vanuit je luchtballon heb je schitterend uitzicht en kan je de wereld onder je goed zien. Een ballonvaart is geschikt voor jong en oud. Misschien vind je het romantisch om samen met je geliefde een ballonvaart te maken, maar ook als familie uitje is een ballonvaart geschikt. In tegenstelling tot andere vormen van vermaak in de lucht zoals bungeejumpen of parachute springen, is het varen in een luchtballon niet eng. Het werkt zelfs ontspannend. Wat moet je allemaal weten als je een ballonvaart wilt maken?

Een ballonvaart maken

Er zijn in Nederland verschillende bedrijven waar je een ballonvaart kan boeken. Deze bedrijven hebben allerlei verschillende maten luchtballonnen. Ook hebben ze ieder vaste locaties waarvan ze de luchtballon laten opstijgen. Je kan het hele jaar door een ballonvaart maken. Maar het maken van een ballonvaart is wel afhankelijk van het weer.

  • Geen harde wind
  • Geen regen
  • Zicht van minimaal 1,5 kilometer.
  • De wolken zijn op minimaal één kilometer hoogte.

De meeste ballonvaarten zijn in de zomer, omdat dan de kans op goed weer het grootst is. Een ballonvaart is over het algemeen op vaste momenten. Op deze momenten is het weer het meest stabiel.

  • In de ochtend, net na zonopkomst.
  • In de middag of avond, twee uur voordat de zon ondergaat. De landing is maximaal een kwartier naar zonsondergang.

Hoe lang duurt een ballonvaart

Voor een ballonvaart kan je wel een paar uurtjes uittrekken. Je moet voordat de ballonvaart begint ruim van tevoren aanwezig zijn.

  • Het klaarmaken van de luchtballon duurt ongeveer drie kwartier.
  • De ballonvaart zelf duurt minimaal een uur. Het ligt er aan of de piloot van de luchtballon makkelijk kan landen. Soms neemt de landing een kwartier in beslag omdat er een juiste plek gevonden moet worden.
  • Je weet nooit van tevoren waar je gaat eindigen met een ballonvaart. Dit is afhankelijk van de windrichting en snelheid. Je landt dus niet op de locatie waar je bent begonnen. Tijdens de ballonvaart wordt de ballon achterna gereden door een volgwagen. De mensen die in de volgwagen zitten helpen met het opruimen van de luchtballon en zorgen ervoor dat iedereen weer terug komt.

De luchtballon

Een luchtballon blijft in de lucht doordat de ballon lichter is dan de lucht zelf. Er wordt eerst lucht in de ballon geblazen om de ballon bol te maken. Daarna wordt de lucht in de ballon opgewarmd. Om op te stijgen en in de lucht te blijven wordt de ballon opgewarmd met gas. De warmte in de ballon is tussen de 100 en 120 graden. De stof van de ballon is gemaakt van een speciaal soort nylon, zodat hij tegen de warmte kan. Om weer te landen zorgt de piloot ervoor dat de lucht in de ballon niet meer verwarmd wordt, de luchtballon zal dan langzaam naar beneden zakken.

Wat moet je nog meer over een ballonvaart

  • Je vaart met een ballonvaart ongeveer tien á twintig kilometer ver. Des te meer wind er staat, des te harder je gaat.
  • Een ballonvaart is in principe geschikt voor alle leeftijden. Soms wordt een lengte van 1,20 aangehouden.
  • Je vaart tussen de 300 en 900 meter hoogte
  • Trek gewoon je makkelijke kleren en schoenen aan
  • Het is niet koud in de lucht. Je vaart met de wind mee, dus daar heb je geen last van. Ook geven de branders van de luchtballon genoeg warmte af.
  • Een ballonvaart kost ongeveer 150 euro. Je zit dan wel met een groep. Wanneer je met z'n tweeën een ballonvaart wilt maken dan ben je rond de 500 euro kwijt.

Conclusie

De meeste bedrijven waar je een ballonvaart kan maken, bieden een speciaal programma aan. Je wordt feestelijk onthaald als de luchtballon weer op de grond is. Een ballonvaart maken is een unieke ervaring. Je vaart door de lucht en je kan van het uitzicht genieten. Je kan ook een prive ballonvaart maken, maar daarvoor ben je wel meer geld kwijt. Al is het natuurlijk wel heel romantisch, samen in de luchtballon.