Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Wat hebben het oude Centraal Station, het Station Hofplein en de Diergaarde Blijdorp in Rotterdam gemeen? Alle drie werden door dezelfde architect ontworpen, namelijk Sybolt van Ravesteyn. Het oude Centraal Station en het Station Hofplein zijn inmiddels afgebroken, maar Diergaarde Blijdorp is nog springlevend. Er is altijd weer iets nieuws te zien. In het voorjaar van 2011 mocht het kleine ijsbeertje Vicks voor het eerst naar buiten.

Diergaarde Blijdorp is een Rijksmonument

Dat de architectuur van Blijdorp de moeite waard is, blijkt uit het feit dat de Diergaarde in 2004 tot Rijksmonument is uitgeroepen. De mooie toegangshekken van Diergaarde Blijdorp zijn gerestaureerd en zijn in de staat teruggebracht waarin ze in 1940 werden opgeleverd. De Rotterdamse wethouder Antoinette Laan heeft op 7 oktober 2010 de gerestaureerde entree geopend. Er zijn in de Dierentuin nog andere ontwerpen van architect Van Ravensteyn die aan restauratie toe zijn, bijvoorbeeld de Rivièrahal en het roofdierengebouw. Of dat er nog van komt, valt nog te bezien.

Een feestje of toch niet?

Op 7 oktober was het niet alleen feest omdat de entree weer in oude glorie was hersteld, op die zelfde dag vertelde de wethouder ook dat er flinke kortingen op de subsidies voor de Diergaarde in het verschiet lagen. Als Diergaarde Blijdorp (Stichting Koninklijke Rotterdamse Diergaarde) één vijfde deel van haar inkomsten zal verliezen, zal dat een faillissement tot gevolg hebben. Er zijn nogal wat investeringen gedaan, om de Diergaarde tot een attractie van formaat om te vormen. Het Oceanium is daar een voorbeeld van.

Sinterklaas, een vriend van Blijdorp

Gelukkig heeft Blijdorp vrienden. De vereniging "Vrienden van Blijdorp". Die vrienden, het personeel en andere Rotterdammers hebben gedemonstreerd tegen de voorgenomen bezuinigingen voor het Stadhuis van Rotterdam. Er was zelfs iemand uit Spanje overgekomen om de demonstranten te ondersteunen: Sinterklaas. Op 7 november 2010 was het hoogtepunt van de actie: gratis entree. Het werd de drukste dag ooit. De 46.500 bezoekers kregen op die dag het verzoek om een petitie te ondertekenen.

De vereniging

De vereniging "Vrienden van Blijdorp" bestaat in 2013 50 jaar en heeft 5500 leden. Als je jarig bent krijg je cadeautjes, maar deze vereniging wil wat weggeven. Wat willen ze geven? Een kas waar Zuidamerikaanse nachtdieren en vlinders wonen. Dat zijn vrienden waar je als Diergaarde wat aan hebt!

Bokito, de beroemdste aap van Rotterdam en omstreken

Diergaarde Blijdorp is niet alleen een Diergaarde met ondermeer het enorme aquarium dat Oceanium heet, het prachtige verblijf voor de giraffen "de Ui", bijzondere architectuur uit de jaren '40, het buitenverblijf voor de gorilla's met de beroemde gorilla Bokito en nog veel meer bekende en onbekende dieren. Diergaarde Blijdorp doet ook aan educatie. Heeft fokprogramma's om zeldzame soorten voor uitsterven te behoeden, bijvoorbeeld de Sumatraanse tijger. Er wordt onderzoek gedaan, Om de fokprogramma's tot een succes te maken wordt er ook onderzoek gedaan naar onder andere juiste voeding voor de dieren. Diergaarde Blijdorp heeft zelfs een botanische afdeling "Blijdorp Plantentuin".

Bezoek Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp is het hele jaar voor het publiek geopend. 's Zomers van 9 tot 18 uur, 's winters van 9 tot 17 uur. Er zijn twee ingangen. Eén bij de parkeerplaats aan de Blijdorplaan en één aan de Van Aerssenlaan (deze ingang is een kwartiertje lopen vanaf Rotterdam Centraal Station). Kijk voor de volledige gegevens op de website van Rotterdam ZOO.

Toevoeging 3 juli 2011 Goed nieuws voor Diergaarde Blijdorp: Een aantal bedrijven gaan dieren adopteren.