Hollywood Tower of Terror

The Twilight Zone Tower of Terror

De Tower of Terror is één van de mooiste en populairste attracties uit de Disney pretparken. Het is een vrije val attractie die gebaseerd is op de tv-serie 'the twilight zone'. In de Disney Hollywood studios in Walt Disney World opende de eerste Tower of Terro in 1994. Door het grote succes werden volgende versies van de attractie gebouwd in Parijs, Anaheim en Tokyo. Maar wat maakt de attractie nu zo spectaculair?

Hollywood Tower Hotel

Als je op Sunset Boulevard wandelt in de Disney Hollywood Studios in Florida zie je een imposant gebouw van 60 meter hoog opduiken. Het Hollywood Tower hotel ademt de typische sfeer uit van de jaren 30. Dit ervaar je ook als je de tuin rond het hotel binnen wandelt. Met oude muziek van Glen Miller op de achtergrond kom je tot de vaststelling dat het hotel totaal verlaten is. In de lobby is er geen persoon te bekennen en alles is bedekt met stof en spinnenwebben. Je wandelt verder naar de oude bibliotheek van het hotel. Daar worden de lichten gedoofd en komt een oude zwart-wit tv tot leven. Rod Serling, presentator van de beroemde tv-serie "the twilight zone" , verwelkomt je in een nieuwe aflevering. Je krijgt beelden te zien van het hotel op 31 oktober 1939. Het hotel zit vol met gasten en beroemdheden uit Hollywood. Enkele gasten stappen een lift in, enkele seconden nadien treft een hevige bliksem het hotel en de passagiers in de lift verdwijnen. Rod Serling daagt je uit om nu zelf een rit te maken in een oude dienstlift.

The Ride

Na de introductie betreedt je de kelders van het hotel. Je komt terecht in de 'boiler room'. Hier stap je in één van de oude dienstliften uit 1917 van het hotel. Als je goed bent vastgeriemd sluiten de liftdeuren en stijg je naar boven. Op de eerste verdieping openen de deuren en zie je allerhande optische illusies, waaronder de verdwenen liftpassagiers. De lift stijgt verder naar een volgende verdieping. Ook hier zie je weer tal van optische effecten en de lift beweegt horizontaal de schaft in door de vierde dimensie. Wanneer de lift terug in een donkere schacht terecht komt wordt je 13 verdiepingen naar boven gekatapulteerd. Boven openen de liftdeuren en krijg je een prachtig uitzicht over het park. Dit duurt slechts enkele seconden want de lift wordt sneller dan de zwaartekracht naar beneden getrokken. Dankzij het 'never the same fear twice' computer programma gebeurt dit telkens met een andere valfrequentie. Zo ervaar je telkens een andere rit.

Fun Facts

  • Door het succes werd ook in Disneyland Parijs en Disney's California Adventure een Tower of Terror gebouwd. Deze versies beschikken echter niet over de vierde dimensie. Vooral geldgebrek was hiervan de oorzaak.
  • Ook in Tokyo Disneyland staat een Tower of Terror, al kreeg deze een compleet andere verhaallijn.
  • De attractie zit vol met subtiele verwijzingen naar de tv-series.
  • De duurste versie kostte maar liefst 180 miljoen dollar.

Conclusie

Als je een ritje wil maken op de ToT, gebruik dan een Fast Pass want de wachttijden kunnen hoog oplopen, ook al geeft het bordje aan de ingang altijd 13 minuten aan. Wie wel moet wachten kan de talrijke details in de wachtrij bestuderen. Want het zijn net de ontelbare details in het decor, muziek en acteurs die de attractie zo uniek maken.