De geschiedenis van Bobbejaanland

Bobbejaanland

Bobbejaanland is een pretpark in Lichtaart, België. Het park is een uitgesproken familiaal attractiepark en is wereldberoemd in de Lage Landen. Elke school, jeugdvereniging of familie is er wel eens op bezoek geweest. Het park heeft een rijke geschiedenis en was tot voor enkele jaren één van de laatste echte familieparken. Met het ontslag van de huidige directeur zijn er geruchten dat de familie Schoepen het park terug in handen wil nemen.

Bobbejaan Schoepen

Het park is gesticht door de Vlaamse zanger Bobbejaan Schoepen. Hij was al jaren een succesvol artiest en zocht een vaste stek om zijn shows op te voeren. Die stek werd Bobbejaanland. Het park ontstond dus uit zijn muzikale carrière en muziek zou ook lang het grote thema in het park blijven. In 1961 opende het park officieel. De nadruk lag vooral op variété en show, met optredens van zowel Bobbejaan als andere bekende artiesten uit België, Nederland en Duitsland. Je vond er in die tijd ook een grote zwemvijver met strand en enkele draaimolens. Echte pretpark attracties kwamen er midden jaren 70. Ook tv-shows worden in het park opgenomen.

Het park ontwikkelt een eigen western thema, dat zowel in aankleding, attracties en de songs van Bobbejaan terugkomt. Zeker het cowboy en indianen museum en de prachtige wagen waarmee Bobbejaan door het park reed zijn in het collectieve geheugen gegrift.

Attracties en show

In de jaren 80 zorgen gezondheidsproblemen van Bobbejaan ervoor dat het aantal optredens sterk wordt verminderd. Het park ondergaat ook een metarmorfose met nog meer grote attracties. Bobbejaanland had een patent op originele rides zoals Indiana river en Revolution, één van de eerste indoor roller coasters. Bobbejaan zelf was één van de bedenkers van veel attracties. Bobbejaan en zijn vrouw Josee hadden ook vijf kinderen, die reeds op jonge leeftijd meewerkten in het park. Vooral Jacky Schoepen profileert zich als de mogelijke nieuwe directeur van het park. Bobbejaanland is meer dan ooit een voorbeeld van een succesvol familiebedrijf.

Het keerpunt

Eind jaren 90 gaat de gezondheid van Bobbejaan sterk achteruit en stelt men kanker vast. De eerste geruchten van verkoop van het park steken de kop op. Bobbejaanland investeert echter weer miljoenen euro's en wordt bekroond met prijzen en awards. In 2004 wordt het park dan toch verkocht aan de Spaanse pretparkengroep 'parques reunidos'. Na lang twijfelen heeft Bobbejaan zijn levenswerk van de hand gedaan. Samen met hem vertokken ook de andere familieleden uit het bestuur van het park. De overname bleek geen succes. De originele attracties waar Bobbejaanland een patent op had bleven uit en de bezoekersaantallen gingen achteruit. Bobbejaan Schoepen stierf op 17 mei 2010. Momenteel heeft een Britse groep parque reunidos overgenomen en zijn er geruchten dat Bobbejaanland terug zou verkocht worden. De familie Schoepen toonde alvast interesse.

Conclusie

Wat voor Bobbejaan Schoepen begon als een hobby werd zijn beroep, zingen en mensen entertainen. Zijn beroep leidde dan weer tot een groot en succesvol familiebedrijf. Miljoenen bezoekers hebben leuke herinneringen aan Bobbejaanland. Velen kijken dan ook nostalgisch terug op die tijd. Samen met de stichter is de ziel van het park verloren gegaan. Gelukkig zal de muziek van Bobbejaan langer meegaan dan het park.