Kippen en een rondeel: leuk uitje voor kids!

Rondeel en kippen een leuke kidsuitstap

rondeelEen productiehuis van en voor kippen: ik heb het over een rondeel. Niet verwarren met een bordeel trouwens! Er is veel te doen over deze ronde hotels voor kippen. Je bent voor of je bent tegen maar het is alleszins de moeite waard om op een druilerige dag met je kids of kleinkinderen een kijkje te gaan nemen in de wereld van de kip en het scharrelei. Ik ben zelf gaan scharrelen en moet toegeven: een rondeel is ècht een vijfsterrenhotel voor kakelende tweevoeters! Op dit ogenblik zijn er in Nederland twee rondelen in bedrijf.

Rondeel een kippenhotel

Ja, ik noem het een 5 sterren hotel!

Scharrelen doen de kippen overdag in hun overdekte, groene Dagverblijf. Eén deel van het dagverblijf is dagelijks toegankelijk voor het publiek via een glazen bezoekerstunnel. Je loopt dan letterlijk tussen de kippen! Willen ze helemaal naar buiten dan kunnen ze gebruik maken van de Bosrand. Eten, drinken, slapen en werken, in de vorm van eieren leggen, doen ze in het Nachtverblijf.

Het geheel wordt aangestuurd door een centrale Middenkern: het domein van de kippenhouder zelf en de technische voorzieningen, althans het gelijkvloerse deel. Want deze kern bestaat uit 3 delen.

Boven de 'werkruimte' is op de eerste etage de marketingruimte voor bezoekers. Hier kun je vergaderen, schoolbezoek organiseren, kopje koffie drinken en uiteraard kippen kijken.

Rondleiding

Afhankelijk van wat je zelf wilt, krijg je een uitleg door de kippenboer zelf of door iemand van de BV (zie prijslijst). Wij kregen een rondleiding door de baas zelf. Hij wist ons te vertellen dat de kippen al vrij snel (lees jong) worden ingeënt tegen salmonella en daarna minimaal om de 3 maanden gecontroleerd blijven.

De kippen worden niet behandeld met antibiotica. Ze verblijven ca. 72 weken in dit luxe hotel om er een dikke 300 eieren te leggen!

Vol trots laat hij ons de specifieke 'Rondeel Eierdoosjes' zien: opvallende, ovale bakjes die vervaardigd zijn van het biologisch afbreekbare materiaal ‘restkokosvezels’. In elk bakje passen 7 eieren: eentje voor elke dag!

De landelijke verkoop van Rondeel eieren gebeurt door Albert Heijn (blijkbaar voor de afgesproken prijs van € 0,27 per ei) maar locaal zijn ze rond de twee nu bestaande Rondeel kippenboerderijen ook te koop buiten AH. De eieren zijn niet goedkoop, verre van maar (citaat): 'Kippengeluk kost nu eenmaal geld'.

Conclusie

Zoals gezegd: je bent voor of tegen deze vorm van massale eierproductie. Je kunt niet voor iedereen goed doen. Er is altijd wel een belangengroep die hier tegen is. Ik ben er met een goed gevoel naar buiten gekomen. Er wordt goed voor de beestjes gezorgd en de omstandigheden waren overal zeer netjes te noemen. Ook de kinderen hebben zich prachtig geamuseerd!

Rest mij nog te vermelden dat de plaatjes zijn 'geleend' van de onderstaande link naar de website.

In een ander artikel gaan we in op rondelen en knorrende varkentjes!

Het ei van nabij

Rondeel organisatie

Adres Barendrecht: Rondeel bij de familie Brandsen (zonder aanmelding vooraf van maandag t/m zaterdag van 09.30 uur tot zonsondergang; zondag gesloten). Het bezoekadres is: van Amerongenweg 3, Barneveld.

Adres Wintelre: De Berkhoeve, Oirschotsedijk 3b, 5513 NR Wintelre. Ook hier is de bezoekersruimte elke dag open van 09.30 uur tot zonsondergang