Het Junior Eurovisiesongfestival

Het Junior Eurovisiesongfestival: Inleiding

Het Junior Eurovisiesongfestival is een jaarlijkse presentatie en competitie van liedjes welke worden gezongen door kinderen van 10 tot 15 jaar van landen die lid zijn van de EBU (European Broadcasting Union), en wordt uitgezonden op televisie door heel Europa. De kinderen moeten hun teksten zelf schrijven, in hun eigen taal.

Het festival wordt ook in landen buiten Europa uitgezonden. Aan het Junior Songfestival kan dus ieder actief European Broadcasting Union-lid meedoen, waardoor ook landen buiten het werelddeel Europa die mogelijkheid krijgen. In tegenstelling tot het Eurovisiesongfestival wordt dit festival het jaar nadien niet georganiseerd door het winnende land, maar door een land dat vooraf is aangeduid.

Het Junior Eurovisiesongfestival: Ontstaan van het Junior Eurovisie songfestival

Het Junior Eurovisiesongfestival is voortgekomen uit een festival in Denemarken. In Denemarken werd een liedjeswedstrijd georganiseerd voor kinderen als opwarmer voor het grote Eurovisiesongfestival. Op initiatief van de European Broadcasting Union werden vervolgens zestien Europese landen uitgenodigd om deel te nemen aan het allereerste Junior Eurovisiesongfestival.

Zoals een munt kanten heeft, heeft het junior Eurovisiesongfestival ook een keerzijde. In tegenstelling tot het Eurovisiesongfestival kent dit festival een dalend aantal deelnemers. In het eerste jaar deden er 16 landen mee en de afgelopen jaar, in 2009 daalde deze aantal al tot 13. Door de jaren heen haakten verscheidene landen af, In de meeste gevallen waren financiële redenen de boosdoener, maar sommige landen, waaronder Griekenland, menen dat het festival kind onvriendelijk is.

Frankrijk haakte al na één deelname af met een andere reden, deze reden was het feit dat teveel Eurosong, Eurosong zou doden. De European Broadcasting Union is tegenwoordig actief op zoek naar omroepen die willen deelnemen met de junior Eurovisiesongfestival, dit om de toekomst van het festival te kunnen vrijwaren. De kans bestaat immers, dat als de interesse in het festival verder afneemt in de komende jaren, de European Broadcasting Union verplicht zou worden om het Junior Eurovisiesongfestival uit te stellen of er helemaal mee te stoppen.

Het Junior Eurovisiesongfestival: Artikel: Nederland wint het Junior Songfestival

Nederland heeft zaterdag in Kiev het Junior Eurovisie Songfestival 2009 gewonnen. Ralf Mackenbach (14) uit Best behaalde met zijn zelfgeschreven nummer Click Clack 121 punten. Rusland en Armenië behaalden met 116 punten een gedeelde tweede plaats.

Aan de eindstrijd deden dertien kinderen mee. Ralf reisde 15 november al naar de Oekraïense hoofdstad, samen met zijn moeder, de dansers, het songfestival team van de AVRO en presentator Sipke Jan Bousema. In de nationale finale begin oktober kreeg Ralf zowel van de kinderjury en de vakjury als het publiek twaalf punten. Zijn lied gaat over zijn hobby tapdansen.

De internationale finale werd live uitgezonden in twaalf van de dertien deelnemende landen, evenals in Bosnië-Herzegovina en Azerbeidzjan. In Nederland zond de AVRO de finale uit.

Het Junior Eurovisiesongfestival: Tot slot

Hieronder vindt je de link naar de officiële website van het Junior Eurovisiesongfestival. Ter info, deze officiële website van het Junior Eurovisiesongfestival is Engelstalig, natuurlijk zijn er ook genoeg Nederlandse fan pagina's te vinden over het Junior Eurovisiesongfestival.

Het Junior Eurovisiesongfestival: Officiële website

Junior Eurovision Songfestival