Wat is Tribalwars - de gebouwen

Tribalwars is een browsergame dat online gespeeld kan worden. Wanneer je je aanmeldt, krijg je een dorpje toegewezen. Dit dorpje is nog erg klein en het is dan ook de taak van de speler om het uit te bouwen. Wanneer je het dorpje net krijgt, staan er slechts een paar gebouwen. Aan de speler de taak het dorpje te bloei te brengen.

Het doel van het spel is om zo groot mogelijk te worden. Bouw je eigen dorp uit, verover andere dorpen en verover zo de hele wereld.

Gebouwen uitbouwen

Aan het begin staan er slechts een paar gebouwen in je dorpje. Namelijk:

  • hoofdgebouw
  • verzamelplaats
  • houthakkers
  • leemgroeve
  • ijzermijn
  • boerderij
  • opslagplaats
  • schuilplaats

In het hoofdgebouw kun je een overzicht zien van de gebouwen die er zijn en welk niveau ze hebben. Daarnaast kun je in het hoofdgebouw ook opdracht geven om de gebouwen uit te bouwen, een niveau omhoog te brengen. Hiervoor zijn grondstoffen nodig, die aangeleverd worden door de houthakkers, de leemgroeve en de ijzermijn. Wanneer je een gebouw uitbouwt, zal het sterker worden. Door uit te bouwen, gaat bijvoorbeeld de grondstofproductie omhoog, krijgt de opslagplaats een grotere capaciteit of worden legereenheden sneller geproduceerd. Hoe hoger het niveau van een gebouw, hoe duurder het zal zijn om het verder uit te bouwen, en hoe langer het de arbeiders zal kosten om de bouw te voltooien.

Primaire gebouwen

Hoofdgebouw In het hoofdgebouw vind je dus een overzicht van alle gebouwen en hun niveaus. Hier kun je ook zien welke opdrachten je hebt gegeven. Je kunt twee bouwopdrachten tegelijk geven. Eerst wordt de eerste opdracht verwerkt, de tweede staat op de wachtlijst en wordt daarna voltooid. In sommige situaties is het wenselijk om een gebouw ook af te breken. Dit gaat ook weer per niveau. Een gebouw dat op niveau 5 staat, moet je dus in 5 stapjes afbreken (als je het helemaal weg wilt hebben). Let op: je kunt pas gebouwen afbreken als je hoofdgebouw op niveau 15 staat.

Verzamelplaats Zoals de naam al zegt is dit niet echt een gebouw. Later in het spel zul je eenheden gaan aanmaken om je eigen dorp te verdedigen of om een ander dorp aan te vallen. Deze eenheden kun je vanaf de verzamelplaats aansturen. De verzamelplaats heeft maar één niveau en kan dus niet verder uitgebouwd worden.

Houthakkers, leemgroeve en ijzermijn Deze 'gebouwen' leveren samen alle nodige grondstoffen. Het is handig om deze in het begin flink wat te verhogen, zodat de productie flink op gang komt. Zorg er wel voor dat je je opslagplaats ook uitbouwt, want als die vol zit, gaan er veel grondstoffen verloren!

Boerderij In een dorp wonen mensen. Arbeiders, marktlieden, soldaten... Deze moeten allemaal verzorgd worden en daarom is de boerderij er. Het niveau van je boerderij geeft aan hoeveel mensen er verzorgd kunnen worden. Heb jij dit aantal bereikt, moet je eerst je boerderij uitbouwen, voordat je bijvoorbeeld meer eenheden kunt produceren.

Opslagplaats Hier worden de grondstoffen opgeslagen. Zorg dat deze altijd groot genoeg is, zodat je geen grondstoffen verliest.

Schuilplaats Hier worden grondstoffen verborgen. Als je dorp wordt aangevallen, kunnen je grondstoffen geroofd worden, maar in de schuilplaats zijn ze veilig. Vooral in het begin, als je dorp nog niet heel sterk is, is deze schuilplaats erg belangrijk.

Secundaire gebouwen

Deze gebouwen staan nog niet in het dorp als je net begint. Je zult ze zelf vanaf niveau 0 moeten opbouwen.

Kazerne Hier wordt de infanterie getraind, soldaten te voet. Er zijn vier soorten: speervechter, zwaardvechter, bijlstrijder, boogschutter.

Stal Hier wordt de cavalerie getraind, soldaten te paard. Ook hier zijn vier soorten beschikbaar: verkenners, lichte cavalerie, bereden schutters en zware cavalerie.

Werkplaats Hier worden de aanvalswerktuigen gemaakt. Er zijn er twee, namelijk de stormram en de katapult. Hoe hoger het niveau, hoe sneller de werktuigen klaar zijn.

Adelshoeve De adelshoeve is belangrijk voor het veroveren van andere dorpen. In de adelshoeve kunnen in eerste instantie goudmunten worden geslagen. Deze munten zijn nodig om edelmannen te kunnen rekruteren. Voor elke volgende edelman zijn steeds meer munten nodig. De eerste edelman kost één munt, de tweede twee, enzovoorts. De functie van de edelman in het veroveren van andere dorpen staat beschreven in het artikel over de eenheden van Tribalwars

Smederij In de smederij ontwikkel je de technieken om de verschillende eenheden te kunnen maken. Hoe hoger het niveau, hoe meer er mogelijk is. Om sterkere eenheden te kunnen maken, moet het niveau logischerwijs hoger zijn.

Standbeeld Bij het standbeeld kun je een ridder benoemen. Deze ridder gaat op zoek naar speciale items die jouw mannen sterker kunnen maken. Bij het standbeeld kun je onder andere bekijken welke items je ridder al heeft gevonden. Net als de verzamelplaats kun je het standbeeld niet verder uitbouwen.

Marktplaats De naam zegt het al: dit is de plaats om te handelen. Je kunt hier zelf grondstoffen aanbieden, je kunt op aanbiedingen van anderen ingaan en je kunt ook gewoon grondstoffen versturen. De handelaren zorgen dan dat de grondstoffen op de juiste plek komen. Hoe hoger het niveau van de marktplaats, hoe meer handelaren je tot je beschikking hebt.

Muur De muur beschermt je dorp. Aanvallen worden niet volledig tegengehouden, maar aanvallers lopen wel meer schade op als je dorp een muur heeft.