Roblox

Inleiding

Roblox is een gratis online spel. Spelers kunnen daarbij hun eigen wereld creëren en de werelden van andere spelers bezoeken. Het lijkt een beetje op lego maar is er niet mee verwant. De meeste spelers maken spellen maar spelers kunnen ook gewoon een leuk huis, kasteel, natuurgebied etc. maken dat mensen kunnen bekijken. Ook kan je in het spel je karakter vormgeven door hem/haar aan te kleden en accessoires te geven.

De mogelijkheden

In Roblox zijn er oneindig veel mogelijkheden voor het bouwen van je eigen wereld. Je kan een blokje van materiaal veranderen, de vorm en grootte aanpassen, het in een andere kleur verven en zelfs de vorm van het oppervlak veranderen. Het is een soort lego-bouwen maar dan met oneindig veel stukjes en veel meer mogelijkheden. Zo kan je auto´s maken, vliegtuigen bouwen en zelfs scripts schrijven die ervoor zorgen dat een karakter doodgaat als hij een bepaald blokje aanraakt of wordt geteleporteerd als hij op een ander blokje stapt. Ook zijn er tools, o.a. wapens om elkaar of vijanden te bestrijden, gereedschappen om gebouwen te maken of te slopen, en nog meer dingen om bijvoorbeeld te vliegen of te teleporteren.

Veel voorkomende spellen

Er zijn een aantal soorten spellen in Roblox die erg veel gemaakt worden en ook erg populair zijn. Hieronder een lijstje met de meest voorkomende:

  1. Obbies: dit zijn spellen die bestaan uit meerdere levels. Het doel is om met je karakter elk level te halen. De meeste spelers maken er een soort obstakelparcours van. Aan het eind van een obby zit meestal een winners-area waar spelers komen die alle levels hebben gehaald. Hier bevinden zich de tool-givers. Het voordeel van deze givers is dat je bijvoorbeeld de mogelijkheid krijgt om te vliegen of zelf paden te creëren.
  2. Tycoons: zijn spellen waarin de spelers hun eigen stuk land krijgen en er iets moeten bouwen. De bouw op zich is reeds bepaald op voorhand. De speler moet alleen nog het geld verzamelen. Elke keer als de speler een stukje van het geheel bouwt, verhogen ook zijn inkomsten.
  3. Cartrides: zijn spellen waarin spelers over rails moeten rijden met een karretje. Op het eind is er weer net zo´n winners area als bij een Obbie. Jammer genoeg zijn er altijd spelers die er de lol van inzien om anderen te verhinderen om bij de winners-area te komen.
  4. Roleplay: roleplay spellen zijn spellen waarin spelers allemaal hun eigen rol hebben of kunnen bedenken. Bij dit soort spellen ben je bijv. inwoner van een stad, een middeleeuwse boer of koning, of is het jouw taak om met je vrienden de wereld te redden van de zombies.

Conclusie

Roblox is een spel met een wereld vol mogelijkheden waar miljoenen, zo niet miljarden spelers van over de hele wereld van jong tot oud samenkomen om games te bedenken, creëren en spelen. Het kost dan wel heel veel moeite om een populair spel te maken maar dan heb je ook wat om trots op te zijn! En als je daar geen geduld voor hebt, dan kan je je ook nog jaren vermaken met het spelen van spellen van anderen die continu geüpdate worden!


© Stijn Wijnsma