Uitdagende varianten op de legpuzzel

Vooraf

Iedereen heeft weleens een legpuzzel gezien of gemaakt, maar voor de volledigheid hier eerst de uitleg van een legpuzzel:

"Een legpuzzel is een afbeelding die in stukken is gesneden of gezaagd, afhankelijk van het materiaal van de legpuzzel. Het doel van de legpuzzel is om de stukken weer op de juiste manier aan elkaar te leggen, zodat de afbeelding weer compleet is."

Legpuzzels zijn er voor jong en oud en in verschillende soorten en maten. De moeilijkheid van de legpuzzel wordt onder andere bepaald door het aantal puzzelstukjes en de overzichtelijkheid van de afbeelding. Zo zijn er legpuzzels van 2 stukjes bedoeld voor kinderen van 1,5 tot 2,5 jaar, maar voor de fanatieke puzzelaars zijn er legpuzzels van 4.000 puzzelstukjes. Natuurlijk zijn er nog grotere puzzels, Ravenburger heeft een legpuzzel van maar liefst 32.256 puzzelstukjes.

Sommige puzzelaars willen naast een moeilijke afbeelding of een groot aantal puzzelstukjes een andere uitdaging in het puzzelen.

Hieronder worden een aantal variaties op de legpuzzel behandeld.

Jan van Haasteren

De legpuzzels van Jan van Haasteren zijn in principe gewoon standaard legpuzzels, maar Jan van Haasteren heeft wel in elke puzzel iets bijzonders gedaan. Ten eerste zijn de afbeeldingen, die altijd getekend zijn, zeer chaotisch en humoristisch. Als de legpuzzel klaar is, dan heeft Jan van Haasteren nog een aantal andere uitdagingen. In elke tekening heeft hij namelijk één of meerdere figuren of voorwerpen verstopt, zoals een Sinterklaasfiguur, een haaienvin of zelfs zichzelf.

Wasgij

Alle Wasgij legpuzzels hebben dezelfde gedachte. De te puzzelen afbeeldingen zijn onbekend, maar je krijgt een aantal hints waarmee je de legpuzzel kan beginnen. De belangrijkste hint is altijd de afbeelding op de doos. Deze afbeelding komt niet overeen met de afbeelding op de legpuzzel, maar geeft wel de sfeer en de omgeving weer. De Wasgij puzzels zijn er in drie verschillende soorten:

Original

Bij de Original legpuzzel is de afbeelding op de doos meestal een groep mensen die ergens van schrikken of ergens verbaasd over zijn. Het doel is vervolgens om in elkaar te puzzelen wat de groep mensen ziet.

Mystery

De Mystery puzzel geeft op de doos een afbeelding waarop iets te gebeuren staat. De legpuzzel die je in elkaar moet puzzelen vertoont de situatie van een korte periode later, waar de gebeurtenis in volle gang is.

Destiny

Bij de Destiny puzzel is het de toekomst waar het om draait. De afbeelding op de doos laat een bepaald situatie zien, welke vervolgens vertaald moet worden naar de toekomst. Hierbij is het ook mogelijk dat de afbeelding juist uit het verleden is, waarbij je afbeelding in de hedendaagse tijd moet puzzelen.

Mystery puzzle

De mystery puzzle is een serie van 3 legpuzzels waarbij de legpuzzel begeleid wordt met een verhaal. Het verhaal verteld over een misdaad die gepleegd is en die opgelost moet worden. Door het verhaal te lezen en de legpuzzel te maken kom je er achter wie de misdaad heeft begaan. Op deze manier ben je tijdens het puzzelen van de legpuzzel ook bezig met het zoeken naar de dader. De drie varianten zijn:

  • Baantjer
  • Titanic
  • Hitchcock

3D puzzelen

Als laatste zijn er nog andere vormen om meer puzzelplezier en uitdaging te creëren bij de legpuzzels. Waar bovenstaande voorbeelden nog steeds de vorm hebben van een reguliere legpuzzel, maar een extra dimensie toevoegen in het denkwerk, voegen onderstaande puzzels een 3e dimensie toe.

Niet meer plat op tafel puzzelen, maar in 3D.

Er zijn meerdere varianten:

Puzzelbal

De puzzelbal is ondertussen een welbekende puzzelvorm. Hierbij wordt er daadwerkelijk gepuzzeld in een balvorm. De meest bekende soort is de wereldbol oftewel globe.

Puzzelpiramide

Een legpuzzel in de vorm van een piramide. Voor de rest hetzelfde als een reguliere puzzel, alleen de vorm is anders.

3D puzzels

Voor de echte fanatieke puzzelaars zijn er de 3d legpuzzels. Bij deze puzzelvariant gaat het daadwerkelijk om het 3 dimensionaal puzzelen. Veelal zijn de ontwerpen gericht op beroemde gebouwen, zoals kathedralen en wereldwonderen.

Afsluiting

Er zijn erg veel varianten te bedenken op de legpuzzel en in verschillende moeilijkheidsgraden. Als je toe bent aan een nieuwe uitdaging, laat je dan gewoon even voorlichten bij bijvoorbeeld een spellenzaak of speelgoedwinkel. Daar weten ze over het algemeen wel wat de mogelijkheden zijn en kunnen ze je wellicht van meer informatie voorzien.

Veel puzzelplezier!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden