Wat is een leuk kaartspel

Wat is een leuk kaartspel

Onze maatschappij is steeds meer en meer aan het verharden en vereenzamen. Is het niet een leuker idee om weer eens als vanouds met elkaar een spel te spelen. Om de geest eens wat meer te stimuleren en het plezier samen op te zoeken, hier een uiteenzetting van wat leuke kaartspellen kunnen zijn. Vooropgesteld dat het spelen fijner is dan het winnen.

Klaverjassen

Hoewel men met klaverjassen een dosis geluk moet hebben om te kunnen winnen, speelt het tactisch uitspelen toch een zeer voorname rol. De ervaring is hier erg belangrijk, vooral omdat u met een partner samen moet spelen, terwijl u over en weer niet weet wat er aan kaarten voorhanden is. Er zitten 162 punten in een spel en wil je een partij winnen dan moet je als spelende partij minimaal 82 punten behalen.

Speelvarianten

Mijn favoriet en eigenlijk de meest gespeelde variant is met vier mensen. De twee mensen in gekruiste richting zijn elkaars maten en spelen tegen de andere twee mensen. Daarnaast kun je het met z’n drieën spelen waarbij je de 8 kaarten van de ‘ontbrekende’ speler open op tafel legt, of opdeelt aan de andere spelers. Ook kun je het met z’n tweeën spelen en deze variant is goed te spelen als je het iemand wilt leren.

Variaties:

  • Rotterdams: Kan men geen kleur bekennen, d.w.z. heeft men de gevraagde kleur niet, dan MOET men indien aanwezig troeven, ook al ligt de slag aan uw maat.

Uiteraard moet men indien mogelijk overtroeven.

  • Amsterdams: Bij deze variant geldt hetzelfde als bij het Rotterdams klaverjassen, met dit verschil echter, dat als uw eigen maat reeds getroefd heeft, u niet verplicht bent over te troeven.
  • Utrechts: Deze variant staat los van bovenstaande twee variaties. Het enige verschil met 'normaal' klaverjassen is, dat de speler links van de deler verplicht moet spelen op een door hem zelf te bepalen troefkleur.

Boonanza

Elke beurt moeten bonen worden geplant in je 2 bonentuintjes. Aangezien per tuin maar 1 soort mag worden geplant, moeten de aanwezige bonen worden verkocht. Hoe meer bonen dat zijn, des te meer leveren ze op. Door de rijke spelers kan er zelfs nog een 3e tuintje worden gekocht, maar of dat de kosten waard is...? Wie handelt het beste met andere spelers?

Colonisten van Catan

Net als in het bordspel moeten de spelers hun koninkrijk uitbreiden met wegen, dorpen en steden, maar nu ook met diverse gebouwen, verschillende ridders, handelsvloten enz. In tegenstelling tot het bordspel is elke speler in zijn eigen koninkrijk bezig, zonder dat de ander hem daarbij in de weg zit. De landschapskaartjes hebben aan elke zijkant een hoeveelheid grondstoffen staan. Door middel van het draaien van het kaartje kan worden aangegeven hoeveel grondstoffen je bezit. Het maximum per landschap is 3. Elk dorpje mag worden uitgebreid met ten hoogste 2 dorpsuitbreidingen, zoals gebouwen, ridders, vloten. Een stad mag worden uitgebreid met 4 uitbreidingen, hetzij dorpsuitbreidingen of stadsuitbreidingen. De stadsuitbreidingen zijn meestal gebouwen die vele grondstoffen kosten, maar daarvoor overwinningspunten of andere voordelen geven. Door middel van wegen kun je je koninkrijk zijwaarts uitbreiden, waarna weer een dorpje volgt. Aangrenzend aan dit dorpje komen 2 nieuwe grondgebieden.

Munchkin

Munchkin is een kaartspel voor 3 tot 6 spelers en een parodie op fantasy rollenspellen. Deze rollenspellen worden gespeeld rondom een tafel, af en toe met ondersteuning van miniatuurwezens, waarbij de medespelers als helden proberen monsters te verslaan en hele gemeenschappen te redden. Bij Munchkin is het de bedoeling om zo snel mogelijk het afgesproken level (meestal 10) te bereiken door monsters te verslaan en tegenstanders te helpen als je er beter van kunt worden. Maar het is nog beter ervoor te zorgen dat je tegenstanders helemaal geen hoog level bereiken! Degene die als eerste het afgesproken level bereikt, wint het spel. Alleen al het lezen en bekijken van de afbeeldingen van Munchkin, bezorgen je een leuke avond!.

Kaartspellen zijn er in vele variaties te vinden en zo zou ik nog wel een aantal artikelen over dit onderwerp kunnen schrijven. Maar leuker is om ze gewoonweg te spelen. Een leuke afwisseling als je eerst wilt kijken of het spel je ligt, om naar een spelletjesbeurs te gaan. Daar kun je de hele dag door onder leiding van een iemand die het spel goed kent, bekijken of dit het spel is waar je je geld aan wilt uitgeven. Of ruil een spel wat je neit meer speelt tegen een ander spel op diezelfde beurs.