Knutselen met kinderen

Knutselen is voor kinderen ontzettend leuk en daarnaast leren ze er ook nog wat van. Met een paar spullen kun je hartstikke leuke dingen maken. In dit artikel vind je een aantal ideeën om te knutselen met kinderen.

Knikkerbaan van wc-rolletjes

Van oude wc-rolletjes en keukenrollen kun je heel eenvoudig een knikkerbaan maken. Laat de kinderen de rollen in de lengte doorknippen. Plak of niet ze daarna aan elkaar. Wanneer je een bocht maakt, kun je het beste een extra stukje karton in de buitenbocht plakken, zodat de knikker niet uit de bocht vliegt. Je kunt de knikkerbaan wat steviger maken door hem met touwtjes aan elkaar te hangen, of door hem bijvoorbeeld op een oud doosje te bevestigen. Als hij klaar is, kunnen de kinderen er uren mee spelen.

Een poppetjesslinger

Vouw een langwerpig stuk wit of gekleurd karton een aantal keer dubbel. Teken er een half poppetje op, maar zorg dat de armen (en eventueel de benen) helemaal tot aan de zijkant van het papiertje lopen. Knip vervolgens het poppetje uit en vouw het papier uit. Vooral voor kleinere kinderen lijkt het wel alsof er bij toverslag een slinger verschijnt van allemaal poppetjes die elkaar bij de hand houden! Hoe langer het papier, hoe langer de slinger. Natuurlijk kun je ook andere figuren tekenen en uitknippen, als ze maar ergens over de gehele breedte van het papier getekend worden.

Mobiel maken

Een mobiel maken is wat moeilijker, maar met enige hulp kunnen ook kleine kinderen dit prima. Print een aantal kleine vormpjes uit op papier en laat de kinderen deze inkleuren. Ook kun je ze zelf dingen laten tekenen. Knip ze vervolgens uit. Bevestig ze met dunne touwtjes of naaigaren aan de uiteinden van satéprikkers. In het midden van de satéprikker kun je een wat langer touwtje bevestigen waar je ook weer een satéprikker met figuurtjes aan kan hangen. De kinderen kunnen hun eigengemaakte mobiel ophangen op hun slaapkamer.

Figuren van brooddeeg maken

Leuk en lekker knutselen kun je met brooddeeg. Maak een standaard brooddeeg volgens de bereidingswijze. Laat de kinderen er figuren of poppetjes van maken die zie kunnen versieren met nootjes, rozijntjes of bijvoorbeeld jam. Laat de broodjes bakken in de oven en ze kunnen hun knutsel daarna lekker opeten!

Kralen maken

Voor wat oudere meiden is het maken van kralen een leuke knutselactiviteit. Knip lange stroken papier van ongeveer één centimeter breed. Laat de kinderen de stroken om een lucifer heen draaien en goed vastplakken met behanglijm, daarna goed laten drogen. Hierna kunnen de kralen geverfd worden. Wanneer de kralen opgedroogd zijn, kun je de lucifer eruit halen en kun je ze rijgen tot een mooie, eigengemaakte ketting.

Wollen pompoen maken

Knip twee ringen van ongeveer vijf cm uit stevig karton. Maak in het midden van de ringen een gat van ongeveer één centimeter. Omwoel de ringen met woldraad totdat er een dikke laag om de ringen zit. Knip vervolgens de woldraden rondom door tussen de twee lagen karton. Bindt de losse draden aan elkaar door een paar keer tussen de twee ringen karton de woldraad rondom te te wikkelen. Leg er een knoop in en trek dit goed aan. Nu kunnen de kartonnen ringen verwijderd worden en heb je een wollen pompoen.