Spelregels poolbiljart - 9-ball

INLEIDING

In dit artikel worden de officiële spelregels besproken voor 9-ball. Zoals de naam het al zegt, wordt het spel gespeeld met 9 ballen. De ballen moeten van nummer 1 tot en met 9 in oplopende volgorde worden weggespeeld. De speler die de 9 bal weet te potten is de winnaar van het spel.

HET OPZETTEN VAN DE BALLEN

De ballen worden in een diamant vorm opgesteld. Bij de betere pool centra's is hiervoor een speciaal rack aanwezig, maar met het standaard rack gaat het ook prima. De bal met nummer 1 komt op de plek van de stip te liggen en de 9 bal ligt in het midden van het rack. De rest van de ballen mogen willekeurig geplaatst worden.

DE AFSTOOT

De afstoot begint achter de lijn, op elke gewenste positie. Ook bij dit spel geld de regel dat als er geen bal verdwijnt bijde afstoot, dan moeten er minstens 4 ballen een band aanraken. Na de afstoot mag er gekozen worden om een 'push out' te spelen dit komt vaak voor als je na de afstoot niet in staat bent om de laagst genummerde bal te raken. Door dit aan tegeven, mag je een willekeurige stoot maken zonder een band te raken of de goed ebal te raken. Hierna mag de volgende speler zeggen of hij verder wil spelen, of dat hij de beurt weer terug geeft.

Word bij de afstoot de 9 bal gepot, dan is het spel voorbij en heeft de afstoter het spel gewonnen.

VERLOOP VAN HET SPEL

Zolang de speler die aan de beurt is steeds de laagst genummerde bal raakt, en een bal pot,mag hij doorspelen. Bij 9-ball hoef je niet te zeggen welke bal je waar pot. Je mag ook door de laagst genummerde bal te raken een andere bal potten. Dus ook bal 9. Als dit volgens de regels lukt, dan heb je gewonnen.

STANDAARD FOUTEN

  • de witte bal vliegt van tafel of word gescratched.
  • Je raakt geen band nadat de bal is gestoten, maar niet gepot.
  • Je hebt geen voet op de grond.
  • Je raakt per ongeluk een bal aan met iets anders dan je keu.
  • De ballen rollen nog en jij bent alweer aan het stoten.

SLOTWOORD

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel een beetje geinspireerd bent om het eens uit te proberen. Onder de professionele spelers is 9-ball een zeer geliefd spel. Het is aan de ene kant makkelijker, maar aan de andere kant moet je zeer goed bezig zijn met de positie van de witte bal. In tegenstelling tot 8-ball, heb je hier maar 1 optie voor je volgende stoot. Het spel verloopt ook een stuk sneller. Als je goede breakers hebt in een wedstrijd dan kun je wel wat 9-ball breaks om de oren krijgen. Een wedstrijd wordt meestal ook vanaf 'best of 9' of hoger gespeeld. Dus de speler die als eerste 5 potten wint (je speelt er in totaal 9, dus meer als 5 hoef je er niet te winnen want je kunt niet meer ingehaald worden) heeft de wedstrijd gewonnen.

ZIE OOK

Spelregels - 8-ball