Hoe maak je de mooiste sneeuwpop

Inleiding

Het is weer zover! Het sneeuwt; het sneeuwpoppen seizoen is weer begonnen. Niets is zo lekker als naar buiten gaan en met je kinderen (of ouders) samen een sneeuwpop te maken. Een beetje buitenlucht is ook nog eens heel erg gezond. En als je erna weer binnen komt is het heerlijk warm en kun je tevreden naar buiten, naar je resultaat, kijken. Maar hoe maak je eigenlijk een sneeuwpop? En hoe kun je zorgen dat die van jou de mooiste van de straat, of zelfs wijk wordt? Hieronder wat tips en trucs om in ieder geval de hele middag lekker buiten bezig te zijn!

Voorbereiding

Goede voorbereiding is het halve werk dus zorg dat je voorzien bent van de volgende attributen:

Voor je eigen welzijn

  • Warme, wind en waterdichte kleren (bijvoorbeeld een skipak)
  • Warme en waterdichte handschoenen of wanten

Voor het bewerken en aankleden van de sneeuwpop

  • Goede sneeuw; het beste hiervoor is paksneeuw; sneeuw die aan elkaar plakt.
  • Een sneeuwschuiver of een schep
  • Ogen; dit kunnen kooltjes zijn, of dennenappels, knopen; kijk wat het beste bij je pop past
  • Neus: van oudsher hoort hier natuurlijk een wortel in; maar als je iets anders leuker vindt, zou ik dat zeker doen!
  • Mond; neem hiervoor een aantal kooltjes, dennenappels, eikels, takjes of iets dergelijks.
  • Accessoires voor wat betreft aankleding van de sneeuwpop; bedenk alvast welke sfeer/ uitstraling je pop mee wil geven; een ouderwetse sneeuwpop heeft een hoed of muts op en draag vaak een sjaal of bijvoorbeeld een oude stropdas. Als je hem nog iets in zijn handen geven kun je bijvoorbeeld denken aan een bezem of takjes als armen.

Het daadwerkelijke maken van een ouderwetse sneeuwpop

Bepaal eerst een goede lokatie voor je sneeuwpop. Je moet natuurlijk wel zorgen dat er genoeg sneeuw in de buurt ligt. Begin met het rollen van een bal en blijf deze net zo lang rollen tot de bal de grootte heeft van het lijf. Je moet van te voren wel even bepalen hoe groot je de pop wil hebben en kijken of je daar genoeg sneeuw voor hebt. Rol hierna nog een bal die kleiner is en zet deze op de grote bal zodat je een romp en een hoofd hebt. Zorg dat de kleinere bal goed op de grote ligt en er niet makkelijk af kan rollen. Breng desnoods even wat extra sneeuw aan in de 'nek' van de pop. Hierna kan de afwerking beginnen; geef de pop ogen, neus, mond en eventueel een pijp. Kleed de pop verder aan met de dingen die je klaar hebt gelegd tijdens de voorbereiding en klaar ben je! Om de pop zijn levensduur iets te verlengen kun je de pop besproeien met water uit een plantenspuit. Als dit opvriest wordt je pop steviger. Als je een hoge sneeuwpop wil kun je ook 3 sneeuwballen op elkaar plaatsen als benen, romp en hoofd.

Spice up the snowman

Als je niet zomaar een simpele sneeuwpop wil maken zul je het anders aan moeten pakken. Je eigen creativiteit is hierbij zeer belangrijk! Als je een auto in de sneeuw wil maken, of een realistisch mensfiguur kun je het beste op internet kijken naar plaatjes van mensen die hun foto’s op het internet hebben gezet. Maak eerst een tekening van het geen je zelf wil maken. Ga dan naar buiten en maan een figuur van sneeuw en druk de sneeuw goed aan en in model (zodat het niet zo makkelijk af scheurt); schraap erna de sneeuw eraf in de vorm die je wenst; houd het plaatje goed bij de hand en maak het jezelf niet te moeilijk. Maar oefening baart kunst natuurlijk!