Alle regels van het Koningen Bierspel

Wat is het Koningen Bierspel

Het Koningen bierspel (ook wel Kingen of Kingsen) is het mooiste bierspel wat er bestaat! Het zorgt altijd voor hilariteit en een gezellig begin van je avond. Dit bier spel kent alleen maar winnaars. Dit artikel legt alle regels van het Koningen bierspel uit. Veel plezier!

Koningen bierspel: de benodigdheden

Voor het Koningen bier spel heb je een aantal dingen nodig:

  • Een stok kaarten (gebruik een oude stok, de kaarten kunnen smerig worden)
  • Een of meerdere ad glazen
  • Een Koningen glas
  • Genoeg koud bier

Koningen bierspel: de voorbereiding

Ga met alle spelers in een kring zitten. Verwijder uit de stok kaarten de jokers en schud de overige kaarten door elkaar. Zet het Koningen glas in het midden van de tafel. Zorg dat er genoeg koude biertjes binnen handbereik staan. Spreek met elkaar af hoe groot een adje* is. Dan krijg je hier later geen gezeur over. Wijs iemand aan die begint.

  • Wat is een adje? Een adje komt van ad fundum: wat tot de bodem betekent in het Latijn. Dit is de strafmaat van het Koningen bier spel. Je kunt deze zo klein (één of twee vingers bier uit een glas) of groot (een heel glas) maken als je wilt.

Koningen bierspel: Betekenis van de kaarten

2: Adje zelf. De speler de de kaart trekt moet een adje trekken.

3: Adje rechts. De speler die rechts naast degene zit die de kaart trekt moet een adje trekken.

4: Adje links. De speler die links naast degene zit die de kaart trekt moet een adje trekken.

5: Categorie. De speler die deze kaart trekt mag een categorie verzinnen. Dit kan van alles zijn: van automerken tot studentenverenigingen tot amateurvoetbalclubs. De speler die de categorie heeft verzonnen begint zelf met het noemen van een antwoord. Zodra er iemand geen antwoord meer weet of een antwoord noemt dat al geweest is moet die speler een adje trekken. Mocht je zin hebben om iemand te pakken te nemen dan kun je bijvoorbeeld een categorie met een beperkt aantal opties noemen. Denk aan kleuren van de Nederlandse vlag: De vierde speler heeft geen opties meer en moet drinken.

6: Regel. De speler de deze kaart trekt mag een regel verzinnen die de rest van het spel geldt. Bij elke overtreding van de regel moet de overtreder een adje trekken. Je mag hierbij aan alles denken: Geen voornamen noemen, niet wijzen, voordat je een adje trekt gaan staan of iets zeggen. Hoe gekker hoe beter!

7: Juffen. Juffen is eigenlijk een klein bierspel in het koningen bierspel. De spelers moeten met de klok mee één voor één een oplopende getallenreeks afmaken. Alle getallen in de tafel van zeven mogen niet genoemd worden, maar in plaats daarvan zeg je ‘juf’. Dus op 7, 14, 21 etcetera. Ook op alle getallen waar een zeven in voorkomt moet je juf zeggen. Dus op 17, 27, 71 etcetera. Zodra iemand juf heeft gezegd draait ook de spelrichting. Je speelt net zo lang tot er iemand een fout maakt.

8: Rijmen. Wanneer je deze kaart trekt begin je met een zin en de rest moet daarop rijmen. Zodra er iemand niks meer weet wat rijmt of iets zegt dat niet rijmt moet hij een adje trekken. Je kunt het je buurman erg moeilijk te maken door te beginnen met herfst of twaalf.

9: Categorie.

10: Rijmen.

Boer: Thumbmaster. Degene die de boer trekt wordt de Thumbmaster. Tijdens het spel mag hij ineens zijn duim op tafel leggen. De andere spelers moeten dit ook doen en de laatste moet een adje trekken.

Vrouw: Regel.

Koning: Glas vullen. De eerste drie spelers die een koning trekken mogen iets in het Koningen glas doen. Het beste is om verschillende soorten sterke drank te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld etenswaren (brinta, meel etc.) in het glas te doen. Onthoud wel: Je kunt zelf degene zijn die het moet opdrinken! Degene die de vierde koning trekt moet namelijk het glas leegdrinken. Dan is ook het Koningen bierspel ten einde.

Aas: Questionmaster. De speler die een aas trekt wordt de Questionmaster. De Questionmaster mag gedurende het spel aan de andere spelers vragen stellen. Zodra een speler antwoord geeft op een vraag van de Questionmaster moet hij een adje trekken. De Questionmaster is pas geen questionmaster meer zodra een andere speler een aas trekt.

Koningen bierspel: Houd het gezellig!

Ga niet te ver. Meestal zijn er één of twee mensen tijdens het Koningen bierspel de pineut en raken in een neerwaartse spiraal. Door de alcohol vergeten ze steeds sneller de regels en moeten zo steeds het meeste drinken. Zodra je ziet dat iemand genoeg heeft gehad dwing hem dan niet verder te drinken. Het moet wel leuk blijven!