Regenwormen en Regenwormen BBQ (999Games)

Spelen met wormen

In dit artikel behandel ik de dobbelspellen: 'Regenwormen' en 'Regenwormen BBQ', beide titels van 999Games. Als je een fan bent van gezelschapspellen en dobbelen, dan zijn dit titels die je zeker aan zullen spreken. Hieronder geef ik een beschrijving van beide spellen, waaruit zal blijken hoeveel deze twee op elkaar lijken en/of van elkaar verschillen.

Regenwormen

Eerst behandel ik het spel 'Regenwormen'. In dit spel kruipen de spelers in de huid van hongerige kippen die op zoek zijn naar smakelijke regenwormen. Maar pas op, eenmaal verkregen regenwormen kunnen zo afgepakt worden door een jaloerse kip.

Spelmateriaal

Het spelmateriaal bestaat uit 8 dobbelstenen en 16 tegels (genummerd van 21 - 36). Op de dobbelstenen is de 6 vervangen door een regenworm, welke 5 ogen waard is.

Spelbeschrijving

Tijdens je beurt gooi je met de 8 dobbelstenen. Je legt alle dobbelstenen van één getal uit je worp apart. Dan gooi je nog een keer met de overgebleven dobbelstenen en leg je wederom alle dobbelstenen van één getal apart. Hierbij moet je er op letten dat elk getal maar 1x apart gelegd mag worden. (Voorbeeld, in de 1e worp leg je 3 vieren apart, dan mag je in de volgende worpen geen vieren meer apart leggen). Het doel is om (minimaal) 21 ogen te gooien en in je eindtotaal moet in ieder geval één regenworm zitten. Als je niet meer verder durft te gooien en je kunt een tegel pakken, dan mag je je beurt eindigen. Je zojuist gewonnen tegel leg je voor je op tafel. Dit is jouw stapel regenwormen. Als je in een worp geen dobbelstenen kan afleggen en hiermee dus je beurt verliest, dan raak je je bovenste tegel weer kwijt. Als een volgende speler exact het getal van je bovenste tegel gooit, dan moet je die tegel aan die speler afstaan.

Samenvatting

Regenwormen bevat simpele regels, maar is (ondanks dat) elke keer weer spannend en uitdagend. Vooral met meerdere spelers (+4) blijft het leuk om de verzamelde wormen bij de ander weg te pakken. Daarbij bestaat het spel uit weinig spelmateriaal, waardoor het gemakkelijk mee te nemen is.

Aantal speler: 2 - 7

Speelduur: +/- 20 minuten

Regenwormen BBQ

Dit is een vernieuwde en uitgebreide versie van Regenwormen. Deze versie maakt geen gebruik van tegels, maar hier ligt een hele barbecue voor je. Je verzamelt nu regenwormen (en slakken) door middel van het leggen van borden op de BBQ.

Spelmateriaal

Het spelmateriaal bestaat uit 8 dobbelstenen, borden in 5 kleuren, rode en blauwe regenwormen en een aantal slakken. Daarbij heb je ook het BBQ-puntenbord. De regenwormen op de dobbelstenen vervangen nu niet de 6, zoals bij het standaard spel regenwormen, maar ze vervangen dit maal de 5. Ook zijn ze nog steeds 5 ogen waard. Dit betekent dat je nu hogere ogen kan gooien, dan bij het origineel.

Spelbeschrijving

Het spel is verder nog hetzelfde, gooien met de dobbelstenen en elke keer een unieke waarde apart leggen. Je eindtotaal geldt alleen als je ook regenwormen apart hebt gelegd. Als je je beurt beëindigd, ontvang je in dit spel geen tegel, maar plaats je een bord op de BBQ bij de waarde die je gegooid hebt (23 – 36). Heb je twee borden op dezelfde waarde staan, dan is deze door je vastgezet. Staat er echter nog maar één bord, dan kunnen de andere spelers dit plekje op de BBQ nog afpakken, door die waarde te gooien. Tijdens het spel zullen er ook slakken op de BBQ komen (dit gebeurt als je geen dobbelstenen kan afleggen), die een hogere waarde vertegenwoordigen dan de regenwormen. Hierdoor kan het spel soms verrassende wendingen nemen.

Samenvatting

Regenwormen BBQ verschilt genoeg van het origineel dat de twee spellen prima naast elkaar passen. Wel vind ik dat BBQ mooier is vormgegeven. Hierdoor krijgt het spel een unieke sfeer, wat net even dat beetje extra geeft.

Aantal speler: 2 - 5

Speelduur: +/- 30 minuten

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden