Tips voor het kopen van een gezelschapspel

Inleiding

Gezelschapspellen zijn van alle tijden en voor alle leeftijden. Jong en oud kunnen genieten van een gezellig spelletje op een rustige zondagmiddag of een herfstachtige avond. In de vakantie zijn gezelschapspellen ook een prachtig tijdverdrijf.

Maar elk jaar komen er talloze nieuwe titels bij in de winkels, dus kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Veel mensen blijven daarom maar bij de standaard titels, zoals rummikub, kolonisten van catan en monopoly. Dat is eigenlijk zonde, want er is zoveel meer te krijgen. Je moet je alleen een beetje verdiepen in wat het aanbod is. Daarom hieronder een aantal tips waar je op moet letten of aan moet denken op het moment dat je een nieuw gezelschapsspel wilt aanschaffen.

Tips voor het kopen van een gezelschapspel

Praktisch:

Type

Kijk eerst naar wat voor type spel je graag speelt. Dit zal de keuze aanzienlijk makkelijker maken. Te denken valt aan bordspellen, kaart- en dobbelspellen of overige spellen (bijvoorbeeld met stenen, zoals rummikub of mahjong).

Prijs    

Kijk vervolgens naar hoeveel je voor een spel over hebt. Er zijn al gezelschapspellen te krijgen vanaf € 5,- tot wel meer dan € 100,-. Verkijk je trouwens niet op de prijs. Een spel pak je er vaker bij en blijft lang interessant. Als je dit gaat vergelijken met bijvoorbeeld de bioscoop, waar je voor één film ook al bijna € 10,- betaald, dan is € 40,- uitgeven aan een goed spel nog helemaal niet zo heel erg veel.

Grootte

Wat ook erg handig is om mee te nemen in je zoektocht is waar je het spel wilt gaan spelen. Een grote doos is waarschijnlijk niet handig om mee te nemen op vakantie, terwijl dit niet een rol speelt als je alleen thuis speelt. Voor op vakantie zijn er overigens ook vaak reisedities uitgebracht van de populaire gezelschapspellen.

Spelelementen

Thema

Een thema zorgt voor extra sfeer in een gezelschapspel, maar alleen als het thema je aanspreekt. Een spel kan nog zo goed zijn, maar als je het thema niet interessant vind, zal het spel je ook minder aanspreken. Daarbij is het een feit dat als een gezelschapspel je niet aanspreekt, dat je het ook niet (vaak) zal gaan spelen.

Geluk / Tactiek

Bedenk goed wat je leuk vind om te spelen. Ga je voor de geluksfactor of juist voor de tactiek, of misschien wel voor een combinatie van beide. Op de doos wordt vaak aangegeven in welke verhouding geluk en tactiek in het spel voorkomen. Over het algemeen zijn dobbelspellen en kaartspellen meer gericht op de geluksfactor dan op tactiek, maar uiteraard zijn hier zeker uitzonderingen op te noemen. Bordspellen variëren veel meer, van zeer veel geluk tot bijzonder tactisch.

Speelduur

Een ander belangrijk spelelement is de speelduur. Deze kan variëren van 5 minuten per spelletje tot aan wel meerdere uren. Ook dit gegeven is vaak op de doos terug te vinden. Als je van snelle spelletjes houdt, zorg dan ook dat je een korte speelduur aan houdt.

Aantal spelers

Natuurlijk kan het aantal spelers niet vergeten worden. Gezelschapspellen zijn er te krijgen van één speler (solitair) tot aan grote groepen. Als je vaak met twee personen wilt spelen, let dan erg goed op, want er zijn maar weinig titels die specifiek voor twee personen gemaakt zijn. Veel gezelschapspellen geven aan van twee spelers tot een x aantal spelers, maar de twee personen-variant is dan vaak veel minder interessant en uitdagend,

Doelgroep

Als laatste is het handig om te kijken voor wie het spel bedoeld is. Hierbij valt te denken aan de leeftijdsklasse en het geslacht. Over het algemeen wordt dit op de doos van het spel aangegeven.

Conclusie

Er komt nogal wat bij kijken om een interessant gezelschapspel aan te schaffen. Om te beginnen moet je kijken naar het type (bord-, kaart-, dobbel- of overige spellen), de prijs en de grootte. Als je hier een keus in hebt gemaakt dan kun je verder gaan kijken naar de spelelementen, zoals het thema, de geluksfactor/tactiekfactor, de speelduur, het aantal spelers en de doelgroep. Hopelijk kun je met deze informatie achter de hand een goede keuze maken.

Veel speelplezier!

Reacties (1)

Reageer
Johan44 reageerde 7 jaar geleden
26 Aug 10:52
Goeie tips, bedankt!