Musical: Bollywood The Show

Inleiding

Al jaren gaat deze Bollywood musical met groot succes over de gehele wereld. En in februari 2011 deed deze internationale productie ook Nederland aan. Voor mensen die van de Bollywood dans en muziek houden is dit een absolute aanrader. Je zit twee uur lang gekluisterd aan je stoel door de energieke dans- en muziekperformance. De show neemt je mee naar de magie van een ander land en trekt je in een klassiek verhaal van het afzetten tegen oude tradities en het vinden van je eigen weg. Door de dansen en de kleuren van de outfits waan je je zelf ook even in dit kleine Indiase dorpje en vergeet je dat je daarna de Nederlandse kou weer in moet....Hieronder een recensie van dit Indiase dansspektakel.

Bollywood

Als je wilt weten wat Bollywood precies inhoudt, kun je dit vinden in een aantal leerwiki's die gemaakt zijn over dit onderwerp, waarvan deze wiki de eerste is: http://www.leerwiki.nl/Bollywood_een_introductie_1_-_Het_begin. In deze wiki's wordt verslag gedaan van de geschiedenis en inhoud van het fenomeen Bollywood.

Waar gaat de musical over

Het verhaal speelt zich af in de woestijn van Rajasthan, in India. Hier is de familie Merchant verantwoordelijk voor de danstradities in een tempel. De grootvader Shantilal hoopt dat zijn kleindochter deze tradities voortzet omdat zij de laatste in de erflijn is. Zijn kleindochter Ayesha wil niet klein gehouden worden en wil choreograaf worden in de wereld van Bollywood. Shantilal is ook regisseur en choreograaf geweest in Bollywood en heeft daar mooie films gemaakt. Toen het in zijn ogen te commercieel en corrupt werd is hij weggegaan en is een dansschool begonnen in de woestijn. Tegen de zin van haar grootvader vertrekt Ayesha naar Bollywood en wordt daar een groot en gerenommeerd choreografe en regisseuse. Na een tijdje mist zij haar roots en gaat zij terug naar huis waar haar grootvader stervende is. Zij komt haar jeugdliefde tegen en zij gaan trouwen. Shantilal is wrokkig en treurt dat de traditie zal verdwijnen. Als hij naar de tempel gaat merkt Ayesha dat het vuur in de tempel dooft en zij rent er heen om hier haar stervende grootvader te treffen. Zij belooft hem dat zij de tradities voortzet en danst voor hem nog eenmaal de oude Kathak-dans, de dans van de goden. Ayesha zet de dansschool voort met oude tradities maar zeker ook nieuwe invloeden en stijlen.

De performance

De musical is een twee uur durend spektakel van dans en muziek. De spelers zien er telkens weer prachtig uit en de kostuums zijn in ieder liedje van een andere kleurschakering, stof en tijdsgeest. De musical is, gezien ook het internationale karakter van de crew, in de Engelse taal. De dansen en muziek varieren ook in tijdsgeest: zo zitten er ook zeer moderne vormen tussen.

In de show komen allerlei muziekstijlen voorbij: zowel de originele Bollywood muziek alswel de moderne vormen. Dit komt ook tot uiting in de kledingstijlen van de dansers. De muziek staat lekker hard, is zeer opzwepend en zet aan tot meebewegen.

De dansers stralen enorm veel energie uit en je vraagt je af hoe ze dit de hele avond volhouden. De dansen zijn misschien niet allemaal even 100% precies strak synchroon uitgevoerd maar het ziet er wel spannend en onderhoudend uit.

De show is een echte feelgood aanrader. Het geluid was in de RAI hooguit wat hard, maar niet vervelend. Het is een familiemusical maar hiervoor vindt de schrijver indeze wel dat de kinderen of Engels moeten kunnen verstaan of erg van dansen moeten houden. Het kindje naast mij gaf duidelijk te kennen niet in beide categorieën te vallen en dit kan voor mensen eromheen (afhankelijk van het gedrag van de kleine) lastig zijn. Ook voor het kind zelf trouwens, want de show duurt meer dan 2 uur.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden