Fawlty Towers tv serie over een hotel op stelten

Inleiding

Fawlty Towers, de tv serie rond de chaotische hoteleigenaar Basil Fawlty gespeeld door John Cleese, is een van de meest bekende en geliefde comedy's uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Ook anno nu is de tv serie nog steeds ongekend populair. Niet voor niets werd Fawlty Towers in 2000 uitgeroepen tot het beste Britse tv programma van de 20ste eeuw.

Monty Python

Vanwege opnames voor Monty Pythons Flying Circus logeert de cast van het komische tv programma begin jaren zeventig in hotel Gleneagles gelegen in de Engelse kustplaats Torquay. Cleese verbaast zich buitengewoon over de "schitterend onbeschofte" hoteleigenaar Donald Sinclair. Zo gooit hij een gast die het waagt te vragen hoe laat de eerstvolgende bus naar het centrum gaat een tijdschema naar het hoofd, scheldt hij Terry Gilliam de huid vol vanwege diens slechte tafelmanieren en sodemiedert hij Eric Idle's koffer de straat op omdat daar misschien wel een bom in zit. Wat hij niet beseft is dat John Cleese mentale aantekeningen maakt van die voorvallen. Het zaad voor Fawlty Towers is geplant.

Meneer en mevrouw Fawlty

Niet lang daarna wordt John Cleese, die dan even een pauze heeft tussen de bedrijven van Monty Python door, gevraagd om een serie te schrijven voor de BBC gebaseerd op de boeken van Richard Gordon. Met zijn belevenissen in Torquay in het achterhoofd schrijft hij een hoteleigenaars-echtpaar in de tv serie. Niet lang daarna krijgt hij een telefoontje van de producer van het tv programma. Die ziet in het koppel al de toekomstige meneer en mevrouw Fawlty voor zich. John Cleese moet beamen dat de man gelijk heeft. Per slot van rekening is hij geknipt voor de rol van Basil Fawlty.

Cast

John Cleese en zijn toenmalige eega Connie Booth, die een prominente rol in de tv serie vervult, zetten zich aan het schrijven en de rest is geschiedenis zoals de uitdrukking gaat. Met een welhaast perfecte cast, waaronder naast voornoemde participanten Prunella Scales en Andrew Sachs, wordt een komische tv serie in de steigers gezet die wekelijks over de gehele wereld mensen aan de buis gekluisterd zal houden. De explosieve interactie tussen Basil en Sybil werkt zowel bij jong als oud onverbiddelijk op de lachspieren. de tv serie wordt een doorslaand succes.

Plot

In feite komt het er op neer dat elke aflevering een of meer nieuwe gasten het hotel bezoeken en de totaal ontregelde Basil Fawlty, op de hielen gezeten door zijn dominante vroew Sybil, er een zootje van maakt. Hoe meer leugentjes hij verzint om eerder begane fouten te verdoezelen, hoe erger het wordt. Het pesoneel, vooral manusje- van-alles Polly, doet zijn best om de zaak bij te sturen, maar het blijft een puinhoop. Manuel, de Spaanse kracht, brengt het meestal niet verder dan 'Que?' met als verontschuldiging van zijn bazen dat hij uit Barcelona afkomstig is. De Nederlandse titel voor de tv serie die de KRO medio jaren zeventig bedacht, "Hotel Op Stelten", is niet voor niets zo gekozen.

Germans

De verleiding om elke aflevering tot in detail te citeren is groot, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Voor wie de tv serie niet kent zal het ontdekken een openbaring zijn en voor degenen die bekend zijn met Fawlty Towers is het een feest der herkenning. Diverse afleveringen bevatten legendarische scenes zoals The Germans  waarin Basil, als een Duitse familie het hotel bezoekt, iedereen bezweert om vooral niet over de tweede wereldoorlog te beginnen, terwijl hij er zelf keer op keer weer over begint. Het feit dat hij met een fikse hersenschudding uit het ziekenhuis is ontsnapt, maakt het er bepaald niet beter op. Zijn welhaast panische uitspraak "Don't mention the war" is sindsdien een gevleugelde uitdrukking.

Hoofdpersonages

 Basil Fawlty (John Cleese)

De op z'n zachts gezegd chaotische baas van het hotel die de boel keer op keer in hilarische scenes weet te verstieren. in eerste instantie meent hij het goed, maar telkens weer laat hij de zaken door zijn bizarre manier van werken uit de rails lopen. Is een extreem xenofoob. Zo schrikt hij zich lam als de dienstdoende dokter een zwarte huidskleur blijkt te hebben, behandelt hij het, in zijn ogen, "klootjesvolk" met onverholen minachting en weet hij zich evengoed geen raad met Duitsers of Amerikanen.

 Sybil Fawlty (Prunella Scales)

Kenau in het kwadraat. Laat haar man Basil al het werk doen, rookt als een ketter, hangt eindeloos aan de telefoon met haar zus ("I  knoooow...") en laat geen gelegenheid voorbij gaan om haar man's incompetentie op uiterst sarcastische wijze te onderstrepen. Maar maak beslist geen ruzie met haar. Sybil ziet er geen been in om een aannemer die zijn werk niet goed doet met de paraplu af te rossen.

Polly Sherman (Connie Booth)

In feite is zij, studente aan de kunstacademie die in het hotel wat bijverdient, degene die de zaak draaiende houdt. Ze behoedt Manuel voor al te gekke fouten en moet steeds weer opdraaien als Basil Fawlty de boel weer eens in het honderd heeft laten lopen.

Manuel (Andrew Sachs)

Door Basil ingehuurd omdat hij zo goedkoop is. Die neemt elke gelegenheid te baat om Manuel te gebruiken als zondebok of pispaal al naar gelang het hem zo uitkomt. Is extreem onhandig en eerder een last dan een productief personeelslid.

Terrt (Brian Hall) 

Kok uit de tweede serie. Ziet de anarchistische taferelen in het hotel gelaten aan en laat zich door niemand het hoofd op hol brengen. Is nadrukkelijk nonchalant en wil in noodgevallen alleen maar bijspringen als daar extra geld of vrije dagen tegenover staan.

Mejuffrouw Tibbs (Gilly Flower) en mejuffrouw Gatsby (Renee Roberts)     

Twee permanente hotelgasten die louter als decor dienst doen. Zijn uiterst vriendelijk tegen Basil die hen bij toerbeurten grof schoffeert of net weer op kruipige wijze met hen slijmt.

Major Gowen (Ballard Berkley) 

Ook een vaste hotelgast. Lichtelijk dementerende majoor met pensioen die er een strak levensregiem op na houdt en in tegenstelling tot voornoemde dames in sommige aflevereingen een cruciale rol vervult.

Afleveringen

SERIE 1

 •  A Touch Of Class
 •  The Builders
 •  The Wedding Party
 •  The Hotel Inspectors
 •  Gourmet Night
 •  The Germans

SERIE 2

 • Communication Problems
 •  The Psychiatrist
 •  Waldorf Salad
 •  The Kipper And The Corpse
 •  The Anniversaty
 •  Basil The Rat

TRIVIA

 • De officiële twee tv series werden voor de BBC gemaakt in 1975 en 1979. De tv serie werd in talloze landen uitgezonden en tot op de dag van vandaag wordt ze met grote regelmaat herhaald.
 •  Iedere aflevering van Fawlty Towers werd een week lang voor de camera's gerepeteerd. Zondagmorgen volgde dan de generale repetitie, waarna de feitelijke opnames 's avonds om tien uur voor een studiopubliek plaatsvonden
 •  De in 1981 overleden Donald Sinclair en zijn familie die, als Cleese in een onachtzame bui tijdens een tv interview zijn naam noemt, er achter komen dat die als rolmodel fungeert voor het personage van Basil Fawlty, zijn op z'n zachtst gezegd niet gecharmeerd van de aandacht die hen den deel valt.
 •  Toen de serie voor het eerst op tv te zien was waren Cleese en Booth al samen in psychotherapie omdat hun huwelijk dreigde te mislukken wat uiteindelijk ook gebeurde.
 •  Connie Booth is van oorsprong een Amerikaanse actrice die vroeger als serveerster werkzaam was. Daarom had ze er een gruwelijke hekel aan om de tv serie aan tafel mensen te bedienen en dat haar doorbraak in Engeland nota bene in de rol van serveerster was.
 •  Tijdens de brand in de aflevering The Germans  liep Andrew Sachs diverse echte brandwonden op.
 •  In 2008 bellen radio- en tv-makers Jonathan Ross en Russel Brand Andrew Sachs op tijdens een kolderiek radio-programma. Hij neemt niet op en vervolgens spuit het tweetal allerlei onzin in zijn antwoordapparaat. "He fucked your grand -daughter." floept Ross er spontaan uit doelend op Russel als de dader. Meteen daarna staat de telefoon bij de BBC roodgloeiend. Sachs alias Manuel blijkt nog altijd een nationaal icoon te zijn en het volk is furieus. Beide presentatoren worden ongeacht hun status voor drie maanden geschorst.
 •  Een Amerikaanse versie van Fawlty Towers was gedoemd om te mislukken. De Amerikanen hadden er niks van begrepen. In de aan hun normen aangepaste versie was de hoofdpersoon Basil Fawlty uit de tv serie geschreven.

DVD

Fawlty Towers Series 1 & 2 (BBCDVD1072) Door de BBC uitgegeven dvd die alle afleveringen van beide series omvat plus heel veel uiterst interessante extra's. Er bestaat de mogelijkheid om de dvd in de Nederlandse, Duitse of Franse taal te ondertitelen.

Links

 • http://tv-series.2link.be
 • http://www.2link.be