Wie zijn Kabouter Plop en Piet Piraat

Inleiding

Algemeen In “Studio 100” van Gert Verhulst zijn diverse programma’s bedacht, gemaakt en geproduceerd. Onder andere komt Kabouter Plop uit deze studio. Zowel de korte serie als de bioscoopfilms. Op 27 augustus 1997 was de 1e aflevering op de televisie. Kabouter Plop begint iedere aflevering liggend in bed, de dag doorsprekend met zijn kijkers. Aan het einde van de korte aflevering, van ongeveer 5 minuten, gaat hij slapen en naar “Kabouterdromenland”.

Samen met zijn kaboutervrienden beleven zij korte avonturen die zich meestal afspelen in de melkherberg (dat natuurlijk een paddenstoel is) van Plop. Er wordt plopmelk gedronken en plopkoeken gegeten.

Stappen

Figuren uit de serie Kabouter Plop

 • Kabouter Plop: gepeeld door Walter de Donder, de eigenaar van de melkherberg. Zijn favoriete uitdrukking is “Plopperdeplopperdeplop”. Zijn kijkertjes noemt hij vaak “Ploppertjes”,
 • Kabouter Klus: gespeeld door Aimé Anthoni, de handigste kabouter naar zijn eigen mening. Houdt van grapjes uithalen, het liefst met zijn vrienden. Klus is verliefd op Smal. Ook Klus heeft een favoriete uitdrukking; “Klusserdeklusserdeklus”.
 • Kabouter Kwebbel: gespeeld door Agnes de Nul. Zoals het hoort bij een kaboutermeisje kwebbelt zij graag, vandaar haar naam. Net als haar vriendjes heeft Kwebbel ook een uitdrukking: “Kwebbeldekwebbeldekweb”.
 • Kabouter Lui: gespeeld door Chris Cauwenberghs. Zijn naam is eigenlijk Lucibert, maar zijn bijnaam doet hem eer aan. Hij slaapt namelijk veel en graag. Hij is de postbode en zijn kreet is: “Luierdelui”.
 • Kabouter Smul: gespeeld door Luc Caals. Deze kabouter is een echte smulpaap, snoep en eten, hij heeft altijd trek. Uiteraard roept hij heel vaak “Smullerdesmul”.
 • Kabouter Smal: gespeeld door Hilde Vanhulle. Ze is het andere kaboutermeisje en wil er altijd mooi uitzien. Haar kreet is: “Smallerdsmal”.

Bioscoopfilms van de kabouters

 • 1999; De Kabouterschat komt uit. De Kabouters vinden een schatkaart en gaan op zoek naar de grootste kabouterschat. 
 • 2000;Plop in de Wolken. Kabouter Plop zijn opa is heel erg ziek. Hij kan alleen geholpen worden door een speciaal kruid. Natuurlijk zijn het de vrienden van Plop die gaan helpen. 
 • 2003; Plop en de Toverstaf. De Kerstkabouter komt, maar laat zijn toverstaf in zijn slee liggen. Natuurlijk zijn er een aantal “stoute” kabouters die de staf en slee lenen. Een aantal avonturen zijn hiervan het gevolg. 
 • 2004; Plop en Kwispel. Het hondje Kwispel van een mensenkind is in het kabouterbos terechtgekomen. Eerst wilden de kabouters het beestje houden, maar besluiten toch om het naar de eigenaar terug te brengen. 
 • 2005; Plop en het Vioolavontuur. Tijdens het bessenplukken horen de kabouters muziek. Plop geeft aan dat in het huis waar de muziek vandaan komt grote mensen wonen. Sommige kabouters zijn eigenwijs en gaan toch naar het huis om naar de muziek te luisteren. Natuurlijk brengt dit weer een groot avontuur met zich mee. 
 • 2006; Plop in de Stad. Door het eten van magische bessen groeit Lui uit tot hij net zo groot is als een mens. Hij loopt weg uit het kabouter bos en belandt in de mensenwereld. Plop en zijn vrienden gaan op zoek naar hem. 
 • 2007:Plop en de Pinquïn. De wintertijd is in aantocht wanneer de kabouters bezoek krijgen van een pinguïn en een kabouter van de Zuidpool. De bezoeker vertelt dat de pinguïns ontvoerd zijn. Dus tijd voor Plop en zijn vrienden om in actie te komen.

Piet Piraat Ook uit “Studio 100” is Piet Piraat. 24 December 2001 werd de 1e aflevering uitgezonden. Anno 2008 zijn ze 120 afleveringen en 2 bioscoopfilms verder. Alle afleveringen spelen zich af aan boord van het schip “de Scheve Schuit” van Piet Piraat.

Figuren uit de serie Piet Piraat:

 • Piet Piraat: gespeeld door Peter van de Velde. Piet is piraat, met zijn bemanning vaart hij op zee, op zoek naar avontuur. 
 • Stien Struis: gespeeld door Anke Helsen. Ze is de sterkste piratenvrouw van de Zeven zeeën. Ze is de roerganger. 
 • Berend Brokkenpap: gespeeld door Dirk Bosschaert. De kok met als specialiteit brokkenpap. Hij is dom en spreekt over zichzelf altijd in de derde persoon. 
 • Steven Stil: gespeeld door Dirk van Vooren. Hij is stom, dat wil zeggen hij kan wel horen, maar niet praten. Hij is de matroos en haalt veel kattenkwaad uit.

Bioscoopfilms van Piet en zijn bemanning

 • 2005: Piet Piraat en de Betoverde Kroon. Tijdens een vakantie van Piet en zijn bemanning vinden zij een schilderij in zee. Wanneer zij het schilderij uit zee opvissen komt de figuur erop tot leven. Genoeg ingrediënten voor een spannend avontuur. 
 • 2006: Piet Piraat en het Vliegende Schip. Een spannend avontuur waarbij Piet en zijn vrienden een vrouwelijke kapitein gaan helpen. 
 • 2008: Piet Piraat en het zwaard van Zilvertand. De verhaallijn is nog niet bekend, want de film komt pas in december uit.

Gert Verhulst achter Plop en Piraat Gert Verhulst werd bekend, bij zowel de Belgische als Nederlandse televisie, met zijn programma “Samson en Gert, waarbij hij met zijn pluche, sprekende hond Samson vele avonturen beleefde. Inmiddels zijn we zo’n twintig jaar verder en Gert is uitgegroeid tot een succesvol zakenman. Hij is samen met Hans Bourlon eigenaar van Studio 100, en diverse pretparken.