TV serie Coupling over sex en relatie perikelen van clubje dertigers

Inleiding

De Engelse komische serie Coupling monitort de sex en relatie perikelen van zes dertigers in Londen. 'Drie super zelfverzekerd en drie super bange mensen.', aldus auteur Steven Moffat. Centrale plaats in de tv serie is de bar waar het zestal, al dan niet samen of in subgroepjes, hun beslommeringen en dilemma's in meesterlijke dialogen bespreekt. Coupling wordt vaker omschreven als het Engels equivalent van Friends, maar is veel meer expliciet dan zijn wat truttige en preutse Amerikaanse tegenhanger. Bovendien is Coupling veel grappiger.

Plot

Plaats van handeling is de bar. Steve wil het uitmaken met zijn vriendin, de mooie, maar saaie en gestoorde Jane. Even verderop staat Patrick op het punt om zijn vriendin Susan de bons te geven. Dat blijkt een verrassing voor Susan die er zich niet van bewust was dat ze een verhouding had met Patrick en in de veronderstelling verkeerde dat het alleen occasionele en vrijblijvende sex betrof. Op het toilet waar Jane en Steve voor de laatste keer samen van de verboden vruchten snoepen, loopt laatstgenoemde Susan tegen het lijf en wordt het zaadje geplant voor hun op handen zijnde relatie. En dan is er naast exen Jane en Patrick ook nog wat extra bagage in de vorm van Steve's beste vriend Jeff en Susan's beste vriendin Sally. Ingewikkeld? Dat valt best mee. Uiteindelijk ontmoet het zestal elkaar door een vreemde samenloop van omstandigheden in een restaurant waar men in arren moede maar een tafel voor zes besteld. Hier nemen de wederwaardigheden van dit bijzondere clubje een aanvang.

De makers

Bedenker Steven Moffat baseerde de hoofdpersonages Steve en Susan op hemzelf en zijn vrouw en producer van de show Sue Vertue. 'Ik heb de serie ooit omschreven als mijn eigen leven, maar dan gezien door de ogen van een dronkelap.', aldus Moffat. 'Zoals zoveel schrijvers heb ik mijn eigen belevenissen beschreven omdat dan maar een minimum aan research vereist is. ik stelde me voor hoe het scenario verlopen zou zijn als Sue en ik tien jaar eerder getrouwd waren. Vandaar heb ik de draad opgepikt. In feite staat het script vol met gemeenplaatsen, waar ik telkens een vreemde draai aan geef. Blijkbaar vinden de kijkers dat leuk.'

Personages

 • Steve Taylor (Jack Davenport) - beste vriend van Jeff, voormalig geliefde van Jane en verloofd met Susan. Is notoir hypochonder en extreem neurotisch. Zijn paniekaanvallen leiden niet zelden tot hilarische scenes.
 • Susan Walker (Sarah Alexander) - voormalig geliefde van Patrick, boezemvriendin van Sally en verloofde van Steve. Is de meest normale van het clubje en toont zich meermaals een goede raadgever als Sally het weer eens op haar heupen heeft.
 • Jeff Murdoch (Richard Coyle) - boezemvriend van Steve en collega van Susan waar hij ooit bijna een relatie mee had. Is geobsedeerd door vrouwenborsten en (evenals Steve wiens neurotische tics hij deelt) lesbische sex en houdt er de meest absurde, ondoorgrondelijke theorieen op na.
 • Sally Harper (Kate Isitt) - boezemvriendin van Susan die obsessief met haar uiterlijk bezig is. Is smoorverliefd op Patrick alleen beseft ze dat tot reeks 4 nog niet.
 • Patrick Maitland (Ben Miles) - voormalig geliefde van Susan en zelfingenomen super macho. Heeft een kast vol met video's van zijn ontelbare sexavontuurtjes. Is smoorverliefd op Sally alleen beseft hij dat tot reeks 4 nog niet.
 • Jane Christie (Gina Bellman) - voormalig geliefde van Steve die voor een lokaal radiostation als verkeersleider werkt met desastreuze gevolgen. Is alleen maar met zich zelf bezig, doet alsof ze op vrouwen valt en is voor het overige gewoon knettergek.
 • Oliver Morris (Richard Mylan) - werkt in een winkel voor science fiction parafernalia en is bevriend met Jane. Doet alleen mee in reeks 4. Fungeert min of meer als vervanger van Richard Coyle die in de laatste reeks niet meer van de partij is.

Weetjes

 • Tussen 12 mei 2000 en 14 juni 2004 beleefde Coupling vier seizoenen van respectievelijk 6, 9, 7 en 6 afleveringen. Een totaal van 28 afleveringen.
 • Volgens schijver Steven Moffat diende de Amerikaanse sitcom Seinfeld als inspiratie voor Coupling.
 • Jack Davenport is een gerenommeerd filmacteur die onder meer te zien is in The Talented Mr. Ripley naast Matt Damon en twee delen van Pirates Of The Caribbean.
 • Sarah Alexander is als comedienne onder meer te zien in de Britse tv series Smack The Pony en The Worst Week Of My Life.
 • Coupling was onlangs nog te zien op de Belgische zender Canvas.
 • De titelsong is een Engelse vertaling van het Cubaanse Quizas, Quizas, Quizas (Perhaps, Perhaps, Perhaps), in 1949 bekend geworden door vertolkingen van Nat King Cole en Doris Day. De versie van Coupling wordt gezongen door de Engelse zangeres Mari Wilson.

Tips

Voor wie de serie nog nooit gezien heeft en nieuwsgierig is geworden biedt Youtube uitkomst. Daar vind je talloze afleveringen, fragmenten en compilaties.

Link

http://www.leerwiki.nl/TV_serie_Smack_The_Pony,_kolderieke_sketches_rond_drie_onweerstaanbare_vrouwen http://www.leerwiki.nl/TV_serie_Green_Wing_sex_en_ongein_in_het_ziekenhuis  http://www.leerwiki.nl/Fawlty_Towers_tv_serie_over_een_hotel_op_stelten http://www.leerwiki.nl/Little_Britain_comedy_en_controverse_in_hilarische_tv_serie