Wie is Doctor Who

De Doctor is het hoofdpersonage uit de Britse sf-serie Doctor Who. Deze serie is in 1963 van start gegaan, maar heeft van 1989 tot 2005 stilgelegen. In deze tussenliggende jaren is er wel een film verschenen, in 1996, maar deze had maar weinig success. In 2005 werd de serie opnieuw opgestart en heeft sindsdien een enorm succes. Zowel de ‘oude’ generatie die vroeger keek, als een geheel nieuwe generatie jonge kijkers, kruipen samen op de bank om de avonturen van deze Doctor mee te beleven. Doctor Who is van oorsprong een kinderserie, wat tot gevolg heeft dat er nooit bloed in beeld komt, volgens hetzelfde protocol als Disney handhaafd. Daarnaast zijn de afleveringen doorspekt met (subtiele) humor. Niet overdadig dat het een comedy-serie wordt, maar genoeg om de afleveringen ook wat ontspanning te geven tussen de spannende momenten door.

De Doctor en Timelords

Het eerste wat bekend was van de Doctor was dat hij een tijdreiziger is, die zich met zijn TARDIS door tijd en ruimte verplaatst [zie Wat is de Tardis] .

De Doctor is een Timelord, Heer van de tijd. De Timelords zijn geen mensen, al hebben ze wel het uiterlijk van de mens. De Doctor is een Timelord, een buitenaards volk. Met zijn enorme intelligentie en een sonische schroevendraaier probeert hij oplossingen te vinden voor de problemen die hij tegenkomt.

In de oude serie, van voor 1989, was de Doctor een banneling. Zijn volk, de Timelords, hadden met hem gebroken omdat hij de regels niet naleefde. De Timelords leefden op Gallifrey, hun planeet, en overzagen het universum, met de belofte zich niet te mengen in andermans problemen. Maar de Doctor deed dat toch en was zo het ‘zwarte schaap’ van het volk.

In de nieuwe serie wordt duidelijk dat er een oorlog is geweest tussen verschillende buitenaardse volkeren, de Timewar. De Doctor is de enige overlevende van deze oorlog. Zijn volk en de planeet waar hij is opgegroeid, zijn vergaan. Hij is de laatste van de Timelords en reist zo als een soort lone ranger door tijd en ruimte.

Timelords hebben de mogelijkheid om te regenereren op het moment dat ze bijna dood zijn. Dit houdt in dat letterlijk elke cel in hun lichaam veranderd. Dit verklaard het feit dat de Doctor door meerdere acteurs is gespeeld. Op het moment dat de Doctor op het randje van de dood is, gaat dit proces van start en vanaf dan wordt de rol door de opvolger overgenomen. In principe speelt de volgende acteur dezelfde rol, namelijk de Doctor, al heeft elke ‘incarnatie’ zijn eigen persoonlijkheid, zijn eigen kledingstijl en zijn eigen manier van doen. Desondanks blijft toch dezelfde persoon overeind, met dezelfde kennis en dezelfde herinneringen. Boven alles is de Doctor een uiterst nieuwsgierige avonturier, altijd op zoek naar meer kennis een nieuwe belevenissen. Het is dan ook deze kennis die hij gebruikt om problemen en conflicten op te lossen, want van geweld is hij niet gediend. Hoe dodelijk zijn tegenstanders ook zijn, hoe verschrikkelijk de dingen ook die ze hebben gedaan, hij moet hen altijd eerst de keuze geven vrijwillig op te houden met hun aanvallende gedrag. Meestal doen ze dit niet, maar de Doctor blijft een moraalridder en zal de vijand altijd eerst een mogelijkheid geven zich over te geven.

Avonturen

De avonturen van de Doctor kunnen overal plaatsvinden. De ene aflevering reist hij door de tijd en komen we hem tegen in de Aardse geschiedenis (lang of kort geleden) of juist ver in de Aardse toekomst. Ook reist hij door de ruimte en heeft het avontuur geen betrekking op de Aarde, maar juist op een planeet waar wij nog nooit van hebben gehoord.

Metgezellen

De Doctor heeft vrijwel altijd een metgezel. Er zijn slechts enkele afleveringen waar de Doctor alleen reist, wat niet altijd goede gevolgen heeft. Aangezien de Doctor een zwak heeft voor de Aarde en hier regelmatig terugkomt, zijn zijn metgezellen bijna altijd mensen.

Vijanden

De Doctor heeft veel vijanden. Door al zijn avonturen is hij bekend geraakt onder de buitenlandse volken. Sommigen zien hem als de held, als de redder, terwijl de kwadere volken hem als aartsvijand beschouwen. Enkele vijanden keren meerdere malen terug en worden beschouwd als ‘vaste gast’. De bekendste vijanden zijn de Cybermen en de Daleks.