Little Britain comedy en controverse in hilarische tv serie

Je houdt ervan of je haat het. Wat de doldrieste comedy serie Little Britain betreft lijkt er geen tussenweg te bestaan. Via talloze typetjes bieden Matt Lucas en David Walliams in korte sketches een kijkje op de Engelse samenleving. Hun hoogst persoonlijke voorstelling wel te verstaan. En die is op z'n zachtst gezegd eigengereid en excentriek. Lach of huiver, maar kijk in elk geval want dit moet je absoluut een keer gezien hebben.

Oorsprong

Aanvankelijk is Little Britain een comedyshow op de radio die in 2001 via de zender BBC4 uitgezonden wordt. Het programma is zo succesvol dat in 2003 besloten wordt om naar de tv te verkassen. de maffe karakters van Lucas en Williams die het op de radio al goed deden, maar nu dus gevisualiseerd worden, zijn een doorslaand succes. Er worden drie series (2003, 2004 en 2005) uitgezonden van respectievelijk 8, 6 en 6 afleveringen. Daarnaast zijn er ook nog een Pilot (proefuitzending, 2003), een Behind The Scenes Special (2004), een Comic Relief Special (2004) en twee Christmas Specials (2004) op tv te zien. Lucas en Walliams schrijven samen het script. Steve Bendelack (The League Of Gentlemen, The Royle Family) en Matt Lipsey (Saxondale, Psychoville) nemen elk afzonderlijk bij verschillende afleveringen de regie voor hun rekening. Na die succesvolle tv reeks verhuist de show ook een tijdje naar het theater onder de titel Little Britan Live.

Controverse

Hoewel de tv serie een fanatiek legioen aanhangers heeft, is er ook de nodige kritiek te horen. Zelfs vanuit de progressieve media komt Little Britain onder vuur te liggen. Je moet natuurlijk ook een sterke maag hebben om de strapatsen van de talloze personages die hun sketches bevolken zonder kleerscheuren te doorstaan. Schrik niet van extreem incontinente dames, kilo's kots en stront, onsmakelijke vreet scenes, Mevrouw Devere in haar blote kont die verre van zinnenprikkelend werkt en andere schunnigheden. De meeste klachten zijn echter gericht tegen het vermeende xenofobische karakter van de serie. Homoseksuelen, Pakistanen, dikke mensen, negers, lilliputters, travestieten, gehandicapten, jeugdige delinquenten, moordenaars, zwakzinnigen, ja zelfs politici brengen het er in de verknipte optiek van het tweetal niet florissant vanaf. Wat voor hen spreekt is dat ze zichzelf meermaals kwetsbaar opstellen en Lucas zelf homoseksueel is. Daarnaast zeggen de makers zich sowieso van geen kwaad bewust te zijn want, zo luidt de officiële verdediging, alle bevolkingsgroepen komen aan bod, niemand uitgezonderd. Discriminatie zou daarom volstrekt niet aan de orde zijn.

Voornaamste personages

* Carol Beer - Carol Beer werkt bij een bank (in serie 3 een reisbureau) en houdt er een merkwaardige relatie met haar computer op na. Het woord klantvriendelijkheid komt in haar vocabulaire niet voor. Op vragen van mensen antwoord ze na wat zinloos geroffel op het toetsenbord steevast met "Computer says no...", gevolgd door een vette kuch richting de onthutste clientele.

  • Bubbles Devere - Het lijkt erop dat de moddervette Bubbles Devere permanent op vakantie is in het luxe gezondheidscentrum Hill Grange Health Spa. Betalen doet ze niet hoezeer de manager ook aandringt. Bubbles gooit daarbij al haar angstaanjagende charmes in de strijd om de aandacht van haar, evenals haar lichaam, alsmaar uitdijende rekening af te leiden.
  • Dennis Waterman - Ultraklein kereltje dat telkens weer tevergeefs aanklopt bij zijn wanhopige agent Jeremy Rent met ideeën en scripts voor tv shows waarin hij zelf de hoofdrol wil spelen, het herkenningslied wil schrijven en dat uiteraard ook zelf wil zingen. Gebaseerd op de gelijknamige Britse acteur die hier begrijpelijkerwijs niet blij mee was.

* Daffyd Thomas - Persoon in kwestie is een trotste homoseksueel en woont in het gehucht Llanddewi Brefi in Wales. De bewoners zijn aan hem gewend en staan volkomen neutraal tegenover zijn seksuele geaardheid die hij gehuld in een scala aan retenstrakke latex pakjes uitdraagt. Hij weigert echter te erkennen dat hij niet de enige homo in het dorp is en raakt zelfs buiten zinnen als een paar soortgenoten in zijn stampub wat komen drinken.

  • Dr. Lawrence en Ann - Dr. Lawrence is verbonden aan het Steven Spielberg Psychiatric Hospital in Little Bentcock (vrij vertaald: kleine kromme piemel) waar hij zijn alternatieve behandelmethode toepast op zijn patiënt Ann. Zijn experiment is niet bijster succesvol zoals collega-dokters aan den lijve ondervinden. Ann stoot alleen maar onverstaanbare klanken (eh eh eh eeeeh) uit behalve als haar mobiele telefoon afgaat. Dan praat ze met een heel normaal klinkende mannenstem.

* Lou en Andy - Lou is de verzorger van de aan een rolstoel gekluisterde Andy en cijfert zichzelf daarbij helemaal weg. Wat onbaatzuchtige Lou niet weet is dat er niks mis is met Andy's benen. Telkens als hij zijn rug keert springt de irritant betweterige Andy ("Yeah I know...") uit zijn stoel en haalt speels ronddartelend de meest waanzinnige bokkensprongen uit.

  • Emily Howard - Trieste travestiet die, hoezeer het voor de hand ligt dat het een kerel is, bij hoog en laag volhoudt dat hij een dame is. Het zinnetje "I'm a lady." ligt hem op de lippen bestorven. En dat leidt tot zowel hilarische als genant pijnlijke taferelen. Zijn beste vriendin is Florence die hij wel eens mee op sleeptouw neemt. Maar tja, die verraadt zich alle fraaie jurken ten spijt al bij voorbaat door zijn snor.
  • Harvey Pincher - Harvey komt uit een gegoede familie en is verloofd met Jane. Ondanks het feit dat hij volwassen is bedelt hij nog altijd, bij voorkeur in gezelschap, om bij zijn moeder aan de borst te mogen. Die heeft daar absoluuit geen moeite mee en bedeelt haar zoon rijkelijk met moedermelk ("Bitty"). Dit telkens weer tot totale verbijstering van de aanwezigen.

* Vicky Pollard - Meervoudige tienermoeder en jeugdcrimineel in het kwadraat die supermarkten leegsteelt, haar sigaretten en sterke drank door volwassenen laat kopen, op de vuist gaat met rivales en een van haar baby's zonder blikken of blozen inruilt voor de nieuwste cd van boyband Westlife. Als ze op haar verwerpelijke gedrag wordt aangesproken reageert ze ("Yes but, no but...") met een verontwaardigde felheid al was ze de deugdzaamheid zelve.

  • Marjorie Dawes - Angstaanjagende leidster van dieetclub Fatfighters die tijdens de wekelijkse sessies geen gelegenheid voorbij laat gaan om haar cursisten op uiterst grove wijze te kleineren en te vernederen. Ze ontzegt hen de meest onschuldige hapjes. Ondertussen probeert ze, zelf ook behoorlijk uit de kluiten gewassen, haar eigen dwangmatige vreetlust tevergeefs voor haar slachtoffers verborgen te houden.

* Sebastian en Michael - De extreem nichterige Sebastian werkt als secretaris voor de Britse premier en is stapelgek op hem. Krankzinnig jalours als hij is wil hij Michael, zijn baas helemaal voor zichzelf houden. Goedhartig tolereert de premier het onvoorspelbareb gedrag van zijn helper, zich niet bewust van diens ware motieven. Als hij Sebastian trots vertelt dat zijn vrouw zwanger is flipt die compleet.

Little Britain USA

In 2008 verhuist de serie naar de Amerikaanse tv. Een aantal van de bekende personages uit de Engelse versie van de tv serie keert hierin terug. Zo is Marjorie in de weer met de Amerikaanse tak van haar Fatfighters, brengen de Pinchers een spraakmakend bezoekje aan hun familie overzees, zijn Lou en Andy op vakantie in Mississippi en werkt de norse Carol Beer als receptioniste in een ziekenhuis met alle gevolgen vandien. Nieuwe personages zijn onder meer Bing Gordyn die er prat op gaat om de achtste man op de maan te zijn, de ogenschijnlijk lieflijke Ellie Grace die in de woordspelletjes met haar moeder leentjebuur speelt bij pornosites, Phyllis Church die er een ziekelijke verhouding met haar hondje Mr. Doggy op nahoudt en bodybuilders Mark en Tom die hun latente homoseksualiteit proberen te verbloemen met lachwekkende machoposes en praatjes. Deze op Amerika en in mindere mate Canada en Australië gerichte versie van Little Britain trekt echter in thuisland Engeland beduidend meer kijkers dan de markt waarvoor ze bedoeld is. Desondanks wordt gewerkt aan een avondvullende speelfilm en is het illustere duo ook weer van plan om het podium op te gaan.

DVD

* Little Britain - Complete Collectie (Warner Home Video - 8 dvd - 745.00 minuten) Bevat: Seizoen 1, 2 en 3 (elke reekst 2 dvd's), Little Britain Abroad (de twee Kerstspecials uit 2004) en Little Britain Live (registratie van een optreden) Originele versies met Nederlandse ondertitels

De afzonderlijke reeksen zijn ook op dvd verkrijgbaar